Ексклузивно в “Свободно слово! Акад. Николай Денков: От наша страна всичко е стабилно!

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-akad-nikolay-denkov-ot-nasha-strana-vsichko-e-stabilno/116276 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово! Акад. Николай Денков: От наша страна всичко е стабилно!

Ексклузивно в “Свободно слово! Акад. Николай Денков: От наша страна всичко е стабилно!

Когато приемем Конституцията, съдебната реформа и енергийния преход, ще мога да кажа, че имам доверие на ГЕРБ

Министър - председателят акад. Николай Денков подходи с умерен оптимизъм към есенната парламентарна сесия и съвместното си управление с ГЕРБ.

Той отбеляза, че въпреки обявения ден на национален траур в почит на жертвите от бедствието в Царево, смирението не е присъствало в пленарна зала. Макар и депутатските препирни да са факт, Денков отчете, че е налице и изключително тежка законодателна програма и изрази надежда Народното събрание да приема закони интензивно, така че да навакса изоставането през последните години дължащо се на политическа криза и липсата на действащ законодателен орган. Равносметката му за изминалата лятна сесия е, че тя е била успешна, но наесен избраниците е добре да забързат темпото, съблюдавайки и качеството на приеманите от тях нормативни актове.

Отново в полето на парламента Денков изпрати горещия картоф, наречен “стабилно управление”. Здравината на управленската конструкция по думите му зависи от дискусията между политическите сили в Народното събрание. 

“Работата на кабинета е да изпълнява управленската си програма. Щастлив съм от хората, участващи в кабинета. Всеки от тях е експерт и е посветен на работата, която иска да свърши. От наша страна всичко е стабилно”, увери министър-председателят. 

Дали изминалите три месеца са върнали доверието на академика в ГЕРБ, беше най-задаваният въпрос по време на импровизирания брифинг.

“Най-важните задачи, които да свършим заедно с хората, които подкрепиха правителството, все още предстоят. Това е промяната в Конституцията, в антикорупционния закон и цялостната правосъдна реформа. Имаме тежки задачи, които заедно да изпълним във връзка със Закона за енергетиката, енергийния преход и териториалните планове. Когато те донесат положителен резултат, тогава бих могъл да кажа, че имам доверие”, отвърна той.

На журналистически въпрос как работи системата за ранно оповестяване в Царево, при положение, че там липсва метеорологична станция, която да отчита количеството на валежите, акад. Денков заяви, че при подобни тежки метеорологични явления е много трудно да се предскаже с точност колко ще бъдат валежите и къде ще бъдат границите им. По думите му това не е въпрос на наличие на станция, която да каже какви количество вече са се изваляли, а на прогноза. “В случая това е периферията на циклона, който е бил около Средиземно море, така че докъде ще стигне тази периферия никога не може да се каже точно. Метеорологията е наука, която работи с прогнози и не може да каже точно какво ще се случи”, разясни академикът на събралите се журналисти.

По отношение на изплувалите на плажа след потопа тръби, за които се твърди, че са незаконно поставени от собственици на хотели, заровени са твърде плитко (едва на 60 см.) и са заустени така, че да изливат фекална маса директно в морето, премиерът коментира, че това е един от примерите, в които трябва да боравим не с предположения и слухове, а с факти. Първо, според него, трябва да се изясни предназначението на тръбите, да се установи законни ли са или не. “Факт е, че водата от канализацията на населените места трябва да се оттече в морето. Ако няма наблизо река, която да е естествен водосбор, трябва да има някакви тръби, които да я изкарат. Дали са законни или не, трябва да каже проверката, защото ако се махнат сега, може да се окаже, че водата няма как да се оттече от населеното място”, добави още министър-председателят.

Какво още каза акад. Денков секунди преди да влезе в пленарна зала, вижте във видеото на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков.

4 Коментара

Олеся Зеленска

10 months before

ТЪПУНГЕР, сър! Доказан дебил с академична титла

Коментирай

Доктор

10 months before

Това недоразумение оглупява прогресивно. Във всяко следващо изказване ръси все по-големи глупости. Хлъзгавата продажна марионетка започна да се взема много на сериозно. Срам за академичната общност.

Коментирай

Чичо

10 months before

На 4-и километър е пълно с "академици"! Денков е член на "изгорялата европейска академия", да се качва на 204 и да пътува!

Коментирай

Бахой

10 months before

Слюнко Плюнков премиер и Ъкъдемик!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.