Ексклузивно в “Свободно слово”! Атанас Атанасов избяга от въпрос за Асен Василев и Хинков! (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-atanas-atanasov-izbyaga-ot-vapros-za-asen-vasilev-i-hinkov-video/122872 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Атанас Атанасов избяга от въпрос за Асен Василев и Хинков! (ВИДЕО)

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов буквално избяга от въпрос на журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева разрешен ли е казусът с финансовия министър Асен Василев, който преди два дни призова за оставката на здравния министър Христо Хинков. Припомняме, че от своя страна ДСБ, чиито председател е Атанасов, преди два дни пък излязоха с нарочно изявление в подкрепа на проф. Хинков. Щом чу въпроса, ген. Атанасов буквално се скри зад коледната елха, поставена на метър от пленарна зала и само успя да отвърне “Казус с министър Василев аз няма да коментирам” и избяга в десния кулоар.

 

Всичко това стана по време на брифинг на ПП-ДБ за промените в Конституцията. Ето какво казаха някои от основните фигури в дясната коалиция.

 

“Това е първо гласуване, новината е, че конституционното мнозинство беше потвърдено”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

 

Той обясни, че в двата месеца между двете първи четения е имало задълбочени дискусии. “В рамките на тези дискусии се очертават области на съгласие, които между първо и второ четене ще станат обект на редакции, които ние ще внесем”, коментира Иванов.

 

“Надявам се по този начин нещата да ни доведат до една успешна промяна в Конституцията, която да доведе до две прости неща – че България ще има съд, който ще бъде в по-голяма степен независим, и ще има прокуратура, която да бъде отчетна и да може да се модернизира в интересите на обществото. съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Те са необходима рамка, база, но ние ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани новите състави на съответните органи на съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми, и тогава реално ние ще можем да проследим как действа тази реформа”, изрази очакванията си Христо Иванов.

 

“Що се отнася до избора на главен прокурор и състава на висшия прокурорски съвет, в този съвет ще надделее парламентарната, обществената квота – много е важно да я наречем по този начин”, заяви той.

 

“Разработваме разпоредба, която гарантира, че парламентът ще избира независими, включително и по партийна линия, членове на тази колегия, така че да се гарантира това, че те отиват там именно да защитават интересите на обществото, а не на отделните партии”, обясни Иванов.

 

“Дебатът за двойното гражданство тече, търси се най-доброто решение. Има аргументи да остане само за министри, само за депутати” допълни съпредседателят на ПП-ДБ.

 

“Днес направихме основна стъпка в посока на промяната, която обещавахме последните две години. Това, което искам да кажа на всички българи, е че тази Конституция, която имаме в сегашната й форма, мисля, че никой от нас не е доволен от нивото на справедливост в нашето общество. Това, че се правят тези промени, е реална стъпка напред, да имаме промяна в основните взаимовръзки в обществото. Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост. Това, което се случи с разследването на Главния прокурор, например, преди година и половина говорихме с Вас само теоретично как това ще се промени, но вече виждаме и във Вашите медии как има един съдия, който наистина гледа дела и разследва главния прокурор. Надяваме се, че Конституцията ще стане по същия начин. Може да не се видят в първия месец, втория, но в следващите няколко години цялото ни общество би трябвало да започне да работи по по-прозрачен начин, с по-голяма справедливост”, допълни и Кирил Петков.

 

Какво още казаха Христо Иванов, Кирил Петков и Атанас Атанасов, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.