Ексклузивно в “Свободно слово”! Борисов и Петков: Потенциална сделка с “Лукойл” ще бъде финализирана само с одобрението на НС! (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-borisov-i-petkov-potencialna-sdelka-s-lukoyl-shte-bade-finalizirana-samo-s-odobrenieto-na-ns-video/123078 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Борисов и Петков: Потенциална сделка с “Лукойл” ще бъде финализирана само с одобрението на НС! (ВИДЕО)

“Като председатели на комисията по външна политика и на комисията по европейски въпроси взехме следното решение. За газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с ЕК. Само заедно, с всички европейски страни, този такса може да бъде наложена по начин, който да има ефект върху икономиката на Руската федерация. Вземаме решение сега да отложим таксата докато с ЕК изработим това общо европейско решение и то да се приложи”. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

                                                     

“По отношение на “Лукойл” аз благодаря специално на председателя на външната комисия Бойко Борисов, че взехме решение да има пълна прозрачност по темата потенциален купувач. Понеже е стратегически обект за България, няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без одобрението на Народното събрание. Целият български народ ще се запознае с потенциалния купувач, ако има такъв. Ще се вземе прозрачно решение за да избегнем всякакви спекулации, че едва ли не някакви задкулисни интереси или офшорки могат да се кандидатират за купуване на този стратегически актив”, уточни Петков.

“След малко ще вкараме текст, който касае стратегически предприятия”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той разясни, че това касае нефтопреработвателната промишленост, ядрената енергетика, газопроводите, хранилища и други важни обекти. По думите му в парламента ще се ратифицира подобна сделка.

 

“Ние комуникирахме с ЕК от няколко седмици по тази тема и взехме решение, че Европа е силна само, когато работим заедно. Такъв подход трябва да бъде изработен на общоевропейско ниво, така че индивидуалните подходи да не изостават”, допълни и Кирил Петков.

 

“Не можаха да ме изчегъртат, защото съм едър”, пошегува се Бойко Борисов на журналистически въпрос към Петков защо “Промяната” не е успяла да извади ГЕРБ от властта. “Много сме близо до Шенген и заедно ние сме активни с контактите, които всеки от нас има в Европа и този шанс не бива да го пропиляваме заради таксата. За това се дърпаме назад за да вървим по европейския подход”, коментира лидера на ГЕРБ. Той допълни, че и двете партии са категорични, че България трябва да има ясна дата и за приемане по суша, т.к това касае транспортният бизнес, икономиката и всичко останало. По отношение на евентуалния натиск да приемаме бежанци, Борисов заяви, че страната ще приложи общоевропейския подход: “Докато нещо не е договорено, нищо не е договорено”, уточни той.

 

“Ние започнахме с “Генерална промяна”, после дойде “Продължаваме промяната”, сега ние отново ще се променяме. Това е живота, коментира Борисов по повод рокадите в партията.

 

Какво още казаха двамата лидери, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

 

2 Коментара

ликавият

преди 5 месеца

АЗ КАТО НИ ЛУК ЯЛ НИ ЛУК МИРИСАЛ ИСКАМ ЗА МОИТЕ АКЦИИ 10 МИЛИАЕДА ДОЛАРА.

Коментирай

Борис

преди 5 месеца

Ами то два педала винаги ще намерят общ език,та да оближат лай@ното,което са произвели!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.