Ексклузивно в “Свободно слово”! Борисов и Петков се разбраха за десетки милиони за култура и кибер сигурност

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-borisov-i-petkov-se-razbraha-za-desetki-milioni-za-kultura-i-kiber-sigurnost/123189 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Борисов и Петков се разбраха за десетки милиони за култура и кибер сигурност

“Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. лв. на 520 млн. лв.”, заяви ексклузивно пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той обяви, че поставят културата като основен акцент на този бюджет, защото тя е приоритет за управлението им.

 

“На второ място утре ще разглеждаме бюджета на НЗОК. Решихме да направим координационно двоен контрол между МЗ и Касата, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол и да сме сигурни, че парите отиват именно за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки”, изтъкна Петков.

 

“Във връзка със службите започваме темата за модернизация, обособявайки специален център за киберсигурност, който за пръв път да бъде финансиран така, че да имаме истинско противодействие срещу фалшивите новини и атаките по интернет”, подчерта съпредседателят на ПП-ДБ. Според него ключов приоритет става изграждането на детската болница, предстои среща с експертите и хората, които отдавна работят по тази тема.

 

“Лидерските срещи ги превърнахме в работни срещи по важните теми”, допълни и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който издаде, че рекордният бюджет за култура е приет след разговор с протестиращите миналата седмица творци. Създава се фонд “Стамболов”, за българите, които желаят да се образоват в престижни университети по света, но после ще се върнат да работят у нас. Намаляват се и разходите за ток на културни, религиозни и спортни центрове по настояване на Асен Василев, заяви Борисов. Отделен е и един млн. лв. за проектиране на протонен център за лечение, който ще бъде изграден до няколко години.

 

“В момента капиталовите разходи са рекордни - над 10 млрд. лв.”, уточни Кирил Петков. Според него за фонд “Стамболов” се отделят 5 млн. лв., за протонния център - 1 млн. лв. “На фона на тези милиарди това са национални приоритети, които не са толкова скъпи и разликата не би се отразила драстично в общата бюджетна политика”, заяви той, допълвайки, че независимо как ще разпределят разходите, няма да се надхвърлят трите процента бюджетен дефицит, т.к присъединяването на България към Еврозоната е ключов приоритет на кабинета.

 

Какво още казаха Петков и Борисов, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

 

3 Коментара

viking

преди 4 месеца

Лелее,сега всичко живо ще хукне да пее и танцува...двама човека за работа няма да можем да намерим!!!

Коментирай

moitoi

преди 4 месеца

че да имаме истинско противодействие срещу фалшивите новини и атаките по интернет”, подчерта съпредседателят на ПП-ДБ. ???-каза ЛЪЖЕЦА

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.