Ексклузивно в “Свободно слово”! Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев искат оставките на шефа и зам.- шефа на НЗОК

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-boyko-borisov-hristo-ivanov-i-asen-vasilev-iskat-ostavkite-na-shefa-i-zam-shefa-na-nzok/122284 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев искат оставките на шефа и зам.- шефа на НЗОК

“Когато водим нормален разговор, без крясъци, без истерии от първия ред, можем да намерим консенсус по всички теми”, категоричен е Борисов. “За пръв път през м.ноември ще сме събрали повече данъци, отколкото държавата е похарчила”, похвали се Асен Василев. Христо Иванов обяви, че са се разбрали да подпишат регламент за избор на членове на регулаторите.

 

“След вчерашното гласуване искахме да проведем разговор, трябва да благодаря на колегите, че той се случи. Заедно стигнахме до решение, че вчерашната процедура не е добър пример. За това се разбрахме за регламент, който да бъде подписан най-накрая за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, който да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението. Необходимостта от този регламент е потвърдена, за това излизаме пред вас”, заяви ексклузивно пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков в парламента Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ по време на безпрецедентен брифинг заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовия министър Асен Василев.

“Ще отправим молба до управителя и подуправителя на НЗОК да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях. С благодарност за това, че ще проявят национална отговорност. Това означава тяхна оставка, за да може да стартираме процедурата на чисто по този регламент”. Иванов разясни, че предстоящите процедури за избор на регулатори ще изчакат до изработването на такъв регламент. По думите му, управляващото мнозинство е препотвърдило доверието си към премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел.

 

“Аз благодаря на Христо Иванов и Асен Василев за срещата, която направихме”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. “Кулизиите, които станаха вчера по повод избора на ръководство на здравната каса, нашата логика на разсъждения вече Ви я казах. Когато имаш здравен министър, управител, финансов министър, това не е проблем. Но всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да дадат оставка, и заедно с целия пакет регламенти как ще се избират регулаторите, да спрем да се обвиняваме. Те ме обвиняват мин за “Възраждане”. Аз ги обявявам тях за “Лукойл”. Те ме обвиняват за едно, аз тях - за друго. Като подпишем, ще е ясно мнозинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, но всичко това да е описано в регламент.

 

На въпрос дали ако се появят критики към Асен Василев, ГЕРБ ще му поискат оставката, Борисов отговори: “Не, за последния месец имаме над милиард повече събрани от ДДС, в момента дефицитът е 0,6%, той отива на среща с германското ръководство за подкрепа за еврозоната, за доста неща по данъчните закони си поговорихме конструктивно. Когато водим нормален разговор, без крясъци, без истерии от първия ред, можем да намерим консенсус по всички теми”, категоричен е той.

 

“За пръв път през м.ноември ще сме събрали повече данъци, отколкото държавата е похарчила”, обяви финансовия министър Асен Василев. Ще имаме намаление на дефицита от 0,8 на 0,6% в края на ноември, което съвсем спокойно ни позволява да сме в трите процента дефицит. Данъчните мерки започват да дават резултат. Голяма част от фискалните мерки влязоха в сила на 5 -и октомври, вече започват да дават резултат, събираемостта се вдига значително. На път сме да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от това, което е заложено. Имаме много ясна рамка за бюджета догодина, това дава една солидна база за да изпълним една от основните цели на правителството - еврозоната”, уточни Василев.

 

“Показването на мускули, както се казва на политически език, води до там, че всички потъваме в една говорилня, която нито е модерна, нито е задължителна за българския парламент. Точно обратното. За това проведохме час и половина разговор. Бюджетът на здравната каса ще бъде подкрепен, бюджетът на държавата ще бъде подкрепен”, обобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Какво още казаха тримата, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Христов, ексклузивно за “Свободно слово”.

2 Коментара

Прост та дрънка.

преди 5 месеца

Защо сте заключили коментарите под статиите за шопара пеевски? Вие с него ли сте или не искате да имате неприятности когато от посолството го поставят начело на държавата. Жална ни майка ако този изрод ни управлява. Ама и тези тримката от снимката са си "изработили" по няколко смъртни присъди. Жалко за България!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.