Ексклузивно в “Свободно слово”! До 30 дни здравният министър трябва да представи план за Национална детска болница

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-do-30-dni-zdravniyat-ministar-tryabva-da-predstavi-plan-za-nacionalna-detska-bolnica/123767 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! До 30 дни здравният министър трябва да представи план за Национална детска болница

“Днес Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков, както и представители на Комисията по здравеопазване, внесохме проект на решение, съгласно който в седемдневен срок министърът на здравеопазването трябва да представи на Народното събрание отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за дейности за създаване, изграждане, оборудване национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, заяви ексклузивно пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков в парламента председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание Костадин Ангелов.

 

Той коментира, че се предвижда още в 30-дневен срок от приемането на решението, министърът да представи на Народното събрание план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, отговаряща на действащите стандарти за качество в областта на детското здравеопазване в Европейския съюз, включително програма за кадрово обезпечаване на структурите и звената в националната детска болница.

 

Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС, коментира, че решение е било изрично написано по искане на Делян Пеевски, с което държавата потвърждава ангажимента да се изгради националната многопрофилна детска болница. „МС има задължение за изпълнение, министърът на здравеопазването ще отчита действията ежемесечно по изграждането на болницата“, заяви Цонев. Той припомни приетия днес текст в рамките на бюджет 2024 г., според който Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, организира възлагането на проектиране за изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София, след създаване на необходимите условия и предпоставки за това. Той отбеляза, че тази разпоредба има за цел държавата да потвърди ангажимента си за изграждане на национална детска болница. “Проектът за решение, който предлагаме, е в изпълнение веднага на приетия член, че държавата поема ангажимент за окончателно реализиране от началото до края на този проект, като в текста, който приехме днес в бюджета за следващата година, казваме, че ангажимент за това има Министерски съвет като върховен орган на изпълнителната власт”, коментира Цонев.

 

“В програмата за управление на правителството детската болница е заложена като една от целите в областта на здравеопазването. Това, което с този проект на решение, както и с разпоредбата на Закона за държавния бюджет за следващата година ние демонстрираме, е, че не само изпълнителната власт, но и законодателната в лицето на нашите политически сили прави всичко възможно, за да се случи изграждането на детската болница по начина, по който обществото очаква”, допълни Васил Пандов от ПП-ДБ.

 

Какво още казаха народните представители във връзка с предстоящото изграждане на Национална детска болница, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.