Ексклузивно в “Свободно слово”! ГЕРБ е против идеята на Асен Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-gerb-e-protiv-ideyata-na-asen-vasilev-za-vrashtane-na-20-dds-za-restorantyorite/117283 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! ГЕРБ е против идеята на Асен Василев за връщане на 20% ДДС за ресторантьорите

Десислава Трифонова, Александър Иванов и Любен Дилов: ГЕРБ е против връщането на 20% ДДС за ресторантьорите, стана ясно от брифинг в парламента по повод идеята на финансовия министър Асен Василев.

 

На нарочен брифинг в парламента, народният представител Десислава Трифонова направи изявление, че ГЕРБ няма как да подкрепи вдигането на ставката, защото са поели ангажимент пред своите избиратели.

„Още повече, такива еднолични решения от страна на министъра на финансите, без съгласуване с политическа партия ГЕРБ, за нас са абсолютно недопустими. Така че смятаме, че първо трябва да се възстанови диалогът с бранша, да се преразгледат предложенията и чак тогава да се преценява дали трябва да се вдигат някакви ставки“, подчерта Трифонова.

 

Александър Иванов отбеляза, че намира за недопустимо липсата на диалог между ПП-ДБ и ГЕРБ.

„Г-н Василев като финансов министър беше подкрепен от ПГ на ГЕРБ-СДС при приемането на бюджета за 2023 г., където голяма част от мерките във връзка с изсветляване на икономиката и повишаването на събиране на данъчни приходи в хазната и осигурителни такива бяха подкрепени, така че всякакъв друг вид мерки, резки движения във връзка с това повишаване на данъчни ставки, не е обсъдено аргументирано с ПГ на ГЕРБ-СДС и няма да бъде подкрепено на този етап“, категоричен е депутатът.

 

Любен Дилов-син пък обясни, че много бързо е била отхвърлена идеята за въвеждане на патентен данък, като посочи, че това е един от инструментите, които могат да направят диференциацията между различния тип ресторанти и заведения, което в момента общото законодателство не прави.

Депутатът подчерта, че това решение на финансовия министър е много прибързано и се надява искрено, че Василев просто тества терена и не го мисли сериозно. „Защото, ако го мисли сериозно, ще срещне много сериозна съпротива“, каза още той.

 

„В края на октомври трябва да бъде внесено предложението за нов бюджет, а пък по-рано трябва да бъде обявено и за обществено обсъждане“, отбеляза Дилов и заяви, че няма да се съгласят с предложението на Василев, защото ще изневерят на това, което са обещали. „А и той сам изневерява на собствените си думи, когато приемахме този бюджет“, добави Дилов.

 

Какво още казаха народните представители от ГЕРБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.