Ексклузивно в “Свободно слово”! И ДБ с резерви към предложението на Асен Василев за кешовите плащания: Намаляването на прага трябва да е много плавно или да не се променя!

Депутатът Мартин Димитров поясни, че предложението на финансовото министерство прагът да бъде намален от 10 000 на 5 000 лева има своята логика във връзка с мерките за ограничаване на сивата икономика

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-i-db-s-rezervi-kam-predlozhenieto-na-asen-vasilev-za-keshovite-plashtaniya-namalyavaneto-na-praga-tryabva-da-e-mnogo-plavno-ili-da-ne-se-promenya/121700 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! И ДБ с резерви към предложението на Асен Василев за кешовите плащания: Намаляването на прага трябва да е много плавно или да не се променя!

Депутатът Мартин Димитров поясни, че предложението на финансовото министерство прагът да бъде намален от 10 000 на 5 000 лева има своята логика във връзка с мерките за ограничаване на сивата икономика

“Влизаме в дебат за прага на кешовите разплащания - дали да бъде намален от десет на пет хиляди лева”, заяви депутатът от ПП-ДБ и член на бюджетната комисия Мартин Димитров.

 

"Ако има намаление на прага за кешови плащания, то той трябва да бъде много плавен - не от 10 на 5, а от 10 на 8 хиляди. Другата е въобще да не се променя”, коментира депутатът.

 

“Първият аргумент в тази посока е, че заради инфлацията от последните години въпросните 10 хил. лв. са с много намалена покупателна способност и са намалели като сума за плащания. В малките населени места няма развита клонова мрежа на банките, няма банкомати, нямат възможност да извършват такива плащания и може да ги натоварим прекомерно. Като правим законодателство не трябва да мислим само за София, Пловдив и Варна, но и за малките населени места", поясни Димитров.

 

На въпрос от журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева как ще се разплащат въобще хората в малките населени места и как те да не бъдат изключени от финансовата система, предвид че банкоматите там са намалели със стотици, Димитров отвърна: “Никой не е предложил да няма кешови плащания и да не се използват хартиени банкноти. Такова предложение никой не си е помислил да прави. Истинският въпрос е колко да бъде прагът за кешови разплащания”, уточни той. На въпрос от Анелия Дулева какви изобщо са плюсовете на това предложение, депутатът от ПП-ДБ поясни, че част от т.нар. сива и черна икономика е в кеш. По думите му има хора, които вярват, че с намаляването прага за кешови разплащания се намалява сивата и черна икономика. Такъв ефект наистина има, но за да го постигнем и той да няма вредни въздействия за определени хора, трябва да се прави постепенно и поетапно.

 

Коментарите му провокираха и следващ въпрос на “Свободно слово” дали законопроектът не стимулира банките и как ще коментира, че в Австрия кешовите плащания са гарантирани в Конституцията, Мартин Димитров заяви, че електронните пари вече са завладели света и ще го завладяват все повече. Кешът въпреки това щял да си остане, но Димитров не намирал смисъл това да бъде разписано в Основния закон.

 

“Банките отдавна са минали на електронни пари . Ако искат да върнат разплащания само в хартия, трябва да се върнат и в миналия век, което е малко трудно, дори и за тях. Електронните пари ще стават все повече, но възможността гражданите да извършват плащане в хартия е тяхно право и ще остане", настоя Димитров.

 

Той уточни, че никой не е предложил въобще да няма кешови плащания никой не би направил такова.

 

Какво още каза Мартин Димитров, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

5 Коментара

Борис

преди 5 месеца

Този Мартин е завършен ИДИОТ!

Коментирай

darkaveng

преди 5 месеца

"Малтинчо" пак е у гъбите? А куфарчетата с 60 000 000 лв., или то таквоз, абе, наши хора, макар и идиоти! Обаче! Сърбинът го е казал много вярно - "Човек без пари е л..но, а л..но со паре - Човек"! Та "сглобкаджийте", като се видяха "со паре", решиха, че са "човек"! Но не би! Пак са си редки, некъпани, че и миризливи ...! Акаденкoffпглу, дай им поеди калъп "евроатлантически" дапунец, малко да се хигиенизират! Анадънму?😀

Коментирай

Бен

преди 5 месеца

Откъде се пръква периодично всичката тая сган? Изчезнат за месеци и години, тъкмо ги забравиш, току пак изпълзят отнякъде и започнат да фъфлят по всички медии. Безсмъртни папагали, няма спасение от тях!

Коментирай

Борис

преди 5 месеца

Бен,жълтопаветната сган е неизтребима! За сега...!

Коментирай

Боби Акулов

преди 5 месеца

Точно този псевдо, квази икономист да не се обажда, че няма нито ден на пазара , нито лев е изкарал. Все политик е 20 години , той е най- ефективно закопал сдс лидер . И с тва фъфленеееее и нищо говорене още по противен е

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.