Ексклузивно в “Свободно слово”! Иван Таков: Кметът Терзиев да оттегли зам.-кмета по транспорт заради незаконната реорганизация на движението в центъра на София

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-ivan-takov-kmetat-terziev-da-ottegli-zam-kmeta-po-transport-zaradi-nezakonnata-reorganizaciya-na-dvizhenieto-v-centara-na-sofiya/133775 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Иван Таков: Кметът Терзиев да оттегли зам.-кмета по транспорт заради незаконната реорганизация на движението в центъра на София

Призоваваме кметът Васил Терзиев да оттегли заместника си по транспорта заради извършената незаконна реорганизация на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Скобелев" и улица "Фритьоф Нансен". Това заяви Иван Таков, председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" и на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС на брифинг преди днешната сесия на Столичния общински съвет.

 

"Виждаме, че от страна на заместник-кмета по транспорта и на "Спаси София" има тотално неглижиране на мнението на хората. Отговорните лица в Столична община дори не правят опит да намерят балансирано решение на проблема, което да удовлетворява и живеещите в района, и колоездачите, а такова има, коментира Иван Таков. – На заседание на комисията по транспорт, на което присъстваха представители на двете страни, всички заедно изразихме желание да бъде намерен баланс - никой от нас не е против велоалеите. Въпреки уверенията на заместник-кмета и на "Спаси София" тогава, че по бул. "Патриарх Евтимий" се прави ремонт, а не реорганизация на движението, в следващите дни извършиха точно това. Комисията и гражданите бяхме подведени, бяхме излъгани. Реорганизацията на движението беше направена насила, въпреки че на брифинг на представители на две трети от общинските съветници в СОС призовахме да спре тези действия".

 

Иван Таков добави, че към момента данните показват, че тролейбусите по ул. "Г. С. Раковски" се движат с 90 секунди закъснение.

"По бул. "Патриарх Евтимий" засега се движат с около 30 секунди по-бързо, но това е преди да бъде пусната третата допълнителна фаза на светофара на ул. "Фритьоф Нансен". Това допълнително ще натовари трафика и ще затрудни движението. Вече категорично можем да кажем, че очакваният ефект за по-бърз градски транспорт няма да се случи. Ще се получи точно обратното", заяви Иван Таков.

 

Той посочи и втората лъжа, която заместник-кметът Илиян Павлов изрече отново пред членовете на комисията по транспорт в СОС и пред самите граждани, представители на живеещите в района и на колоездачите. "Това се случи по време на извънредното заседание на комисията, което свикахме заради протестите на гражданите, живеещи в района на булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша" и улица "Фритьоф Нансен". Тогава заместник-кметът излъга, че проектът е минал съгласуване с всички институции по закон. 24 часа по-късно от СДВР официално заявиха, че с тях нищо не е съгласувано. На практика, това прави реорганизацията незаконна. От комисията поискахме цялата документация за този ремонт да ни бъде представена. Получихме само част, от която не става ясно нищо", припомни Иван Таков.

 

Той попита кой носи отговорност в момента за всичко онова, което се извършва в центъра на София. "Вече имаме и първия пътен инцидент по бул. "Патриарх Евтимий". За щастие - без жертви. Но кой ще понесе отговорност за случилото се? Виждаме, че няма никакво желание от страна на заместник-кмета и на "Спаси София" да чуят гражданите. Затова от групата на Местна коалиция "БСП за България" призоваваме кметът Терзиев да оттегли заместника си по транспорта. Няма да позволим гражданите и общинските съветници да бъдат лъгани, да бъдат крити документи и информация от нас и да бъдат взимани безумни решения, които ощетяват хората в София", завърши той.

 

2 Коментара

Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

1 month before

Иван Таков, син на Янчо Таков, лежал в затвора по време на НАРОДНАТА република , влезе в сглобка с разрушителите на Паметника на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ!

Коментирай

това ли е най-големият проблем на държавата бе

1 month before

от сутрин до вечер ни занимавате с тия мижави отсечкиот 300 метра в софия

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.