Ексклузивно в “Свободно слово”! Конституционни спорове! Как ще работят депутатите? (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-konstitucionni-sporove-kak-shte-rabotyat-deputatite-video/130591 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Конституционни спорове! Как ще работят депутатите? (ВИДЕО)

Депутатите намират все повече поводи за спорове. Оказа се, че такива има и по отношение на последните промени в Конституцията.

 

Ябълката на раздора, се оказа чл. 64, ал. 4, от Конституцията, в който се казва, че с полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

 

Това обаче предизвика различни тълкования. Според вносителите на текста ПП-ДБ проблем няма, тъй като това значи, че след клетвата ще застъпят нови 240 депутати, а заплатите им ще започнат да се начисляват оттогава.

 

Ако вземем предвид решение номер 5 от 2001-ва година обаче, проблем има, тъй като мандатът на старите депутати се счита за прекратен веднага след излизане на резултатите от изборите, а не след полагане на клетва на новите. Новите пък също встъпват в мандат от избирането си, а не след полагане на клетва. Излиза, че с промените старите народни представители ще останат в мандат заедно с новите до полагане на клетва. Така за около 10 дни можем да имаме на практика дублиран парламент, 480 депутати, от които някои да са и в досегашния и в бъдещия, и така да получат по 2 заплати. Ние като данъкоплатци пък може да се наложи да плащаме 480 вместо 240 депутатски заплати.

 

Какво казаха по темата от ПП-ДБ и ИТН, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

 

4 Коментара

Бай Иван

преди 1 месец

Тъй, като сайта упорито ни навира тази досадна реклама на Техномаркет и разни други, за да я избегнете най лесно може да направите следното: 1. Идете с мишката върху рекламата и натиснете десен бутон, а след това изберете последния ред Инспектиране. Така ще можете да четете коментарите без закриване от досадната реклама. За да я изтриете напълно, идете на защригованото място, където е записана рекламата и отново натиснете десен бутон, а след това на пети ред изберете Изтриване на елемента и накрая затворете прозореца на инспектиране!

Коментирай

Раф

преди 4 седмици

Някои работят,повечето айлазуват.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.