Ексклузивно в “Свободно слово”! Костадин Костадинов: Опитват се да окажат натиск върху Конституционния съд

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-kostadin-kostadinov-opitvat-se-da-okazhat-natisk-varhu-konstitucionniya-sad/123139 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Костадин Костадинов: Опитват се да окажат натиск върху Конституционния съд

“Безпрецедентна процедура по попълване на конституционния съд тече в зала. Буквално от днес за днес. Процедурата е започната в 12.00 със заседание на Комисията по конституционни въпроси, в 13.00 се гласува като първа точка в зала, ние дори не разполагаме с коригирания вариант на доклада, който е гласуван на комисия”. Това заяви ексклузивно за “Свободно слово” лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов в парламента.

 

“Това бързане е показателно за нещо, което ние многократно алармираме. Опитват се да окажат натиск върху Конституционния съд за да може той да вземе решение, с което да легитимира погазеното право на 604 хиляди българи да проведат референдум за запазване на българския лев”, убеден е той.

 

“Има огромен страх, че КС ще вземе решение в полза на българските граждани, българските закони и в полза на българската Конституция, и управляващото мнозинство се опитва панически да осигури мнозинство в КС, което да гласува за погазването на Основния закон”, гневен е Костадинов.

 

“Това е изключително притеснително, защото едно от условията, съществувало през 2012 г. за попълване на КС е всеки кандидат за член на съда да заяви публично своята позиция по отношение на висящите производства. Иначе казано всеки един от кандидатите трябва да си каже мнението за референдума - трябва или не трябва той да се провежда”. Той допълни, че това изискване вече е отпаднало.

 

Лидерът на “Възраждане” разясни, че с процедурата в последния момент им се е ограничило правото да внесат поправки и депутатите му ги пишели и принтирали буквално докато са в пленарна зала, за да могат да ги внесат.

 

“Прави се опит за конституционен преврат в движение”, заяви Костадинов.

 

Какво още каза лидерът на “Възраждане”, гледайте ексклузивно в репортажа на “Свободно слово”.

4 Коментара

Червената шапчица

преди 5 месеца

Айде Гунчева, почвай го... защо се бавиш....

Коментирай

Елена Гунчева

преди 5 месеца

Ами то чак ми е жал да ритам умряло куче. Ама като сте казали. В Закона за Конституционния съд, както и в Конституцията е указан мандата на конституционните съдии. Отдавна НС трябваше да избере от своята квота, но досега не се е случило. Освен делото за референдума, има още важни дела. Не разбрах какво предлага баламурника - да не се избират нови съдии, докато не се реши делото? Само че в този случай КС няма да е в пълен състав и не може да вземе решение. Тоя ако е юрист, аз съм трамвай!

Коментирай

Гунчева

преди 5 месеца

Чакай че акам, като източа отходника ще ви сервирам написаното,благодаря.

Коментирай

Майна

преди 5 месеца

Да , правят всичко от позиция на ,,силните на деня,, и газят всякакви правила .Това е в международен мащаб. Нима не виждате, че бесовете са развързани.Нима не разбирате какво се извършва и кой властва в ,,демократичния,, Запад. В Германия пак се правят всевъзможни опити да се забрани Алтернатива за Германия. Респект към Възраждане! С вас сме, пичове!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.