Ексклузивно в “Свободно слово”! Министър Кирил Вътев отрече да продаваме българска земя (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-ministar-kiril-vatev-otreche-da-prodavame-balgarska-zemya-video/122264 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Министър Кирил Вътев отрече да продаваме българска земя (ВИДЕО)

“В Бюджет’24 няма заложено продаване на земеделски земи. През 2025 г. има заложена една цифра, която съвпада с кореспонденцията (бел.ред.: документите, показани от Тошко Йорданов, от които стават видни разчетите и цените, по които ще се продават парцели от ДПФ срещу компенсаторни бонове), но там е свързано с други приходи. Нашето становище е категорично против”. Така министърът на земеделието Кирил Вътев отговори на въпрос от журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева, свързан с горещата тема за плановете на финансовия министър Асен Василев да пусне за продажба 700 хил. декара земи.

 

„Аз мога да кажа, че абсолютно всичко по закон и по регламент е изпълнено и този протест протестира срещу българското и европейското законодателство“, коментира Вътев днешните протести на земеделци пред партийния дом, които настояваха за оставката му.

“Тези искания не са основателни и всъщност ние сме изпълнили доста над техните искания с тази допълнителна помощ за енергийни разходи, която сме внесли за нотификация вчера или оня ден. Така че всичко, което по закон се полага, е изплатено. Те искат да нарушим закона", допълни той.

 

По повод призивите за оставката му, дошли от протестиращи аграрни производители, събрали се днес в триъгълника на властта, министърът беше категоричен: "Вижте, това не е лицето на българското земеделие и животновъдство. Тези, които са на пазара, които успяват на пазара, не са тук. Освен това, ако се разгледали кадрите по-отблизо, щяло да се види, че има "лица на хора, които нямат нищо общо със земеделието", разгневи се Вътев.

 

“Извоювали сме над 30 хил. евро над допустимия праг от 250 хил. евро, който е заради войната в Украйна, и това е еднократна помощ. Тази помощ най-големите (земеделски производители) са я взели още през 2022 г. До момента няма регламент за 2023 и 2024 г.", посочи Вътев.

 

Попитан кои са хората, стоящи зад протестите, Кирил Вътев посочи, че няма представа и че трябва да се питат протестиращите. "Може би г-н (Димитър) Зоров ги организира. Той ми е бивш много голям приятел, ама като казвам много голям, много голям, но бивш." Димитър Зоров е съпредседател на националния съюз на говедовъдите и шеф на асоциацията на млекопреработвателите в България.

 

Какво още каза земеделският министър в парламента, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

2 Коментара

творец

преди 5 месеца

Поне веднъж прокуратурата вземе отношение по казуса с лъжите на политиците.Ако този лъже какъв затвор го чака.

Коментирай

леле

преди 5 месеца

Тоз некадърник е довел до фалит собствената си ферма, за награда..........министър!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.