Ексклузивно в “Свободно слово”! Парламентарната комисия разгледа промените в Конституцията (ВИДЕО)

Предлага се разделяне на ВСС на две, служебният министър-председател ще се избира измежду председателя на НС, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-parlamentarnata-komisiya-razgleda-promenite-v-konstituciyata-video/117747 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Парламентарната комисия разгледа промените в Конституцията (ВИДЕО)

Предлага се разделяне на ВСС на две, служебният министър-председател ще се избира измежду председателя на НС, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ

С призив за мисъл години напред започна заседанието на комисията за изменение на Конституцията, видяха журналистът на “Свободно слово” Анелия Дулева и операторът Симеон Крушков в Народното събрание. Предложенията за промени в Основния закон са внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 

Предлага се разделяне на ВСС на две: висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на ВКС и ВАС и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Реформата в прокуратурата, гарантира нейната отчетност, смятат вносителите на промените. От прокуратурата изразиха притеснение за бъдеща политическа зависимост.

 

Според промените служебния министър-председател ще се избира измежду председателя на НС, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това правителство. Според професор Емилия Друмева предлаганите промени изискват Велико народно събрание.

Промените предвиждат за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство.

 

"В Народното събрание сме абсолютно наясно, че едно изменение на Конституцията не може да удовлетворява субективни хрумвания. Не може да се подчинява на конюнктурни съображения и не може да бъде правено от гледна точка на тясно-партийни интереси. Не знам след десет години колко от нас ще са на местата, които заемат в момента, поради което си мислим, че в никакъв случай не бива да разсъждаваме от гледна точка на това кое ни се иска на нас в момента, или кое е добро за нас в момента, а това, което ще бъде добре за тези, които след 10 години или 20 години ще дойдат", заяви Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС.

 

Реформата на прокуратурата, която гарантира нейната отчетност пред обществото, гарантира и нейната ефективност. Предлага се функциите на прокуратурата да се съсредоточат основно в наказателното правораздаване. Ограничават се и правомощията на главния прокурор", заяви Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

"Като говорим за избора на главен прокурор - отговорността за избора му се премества от най-представителния орган на съдебната власт върху прокурорския съвет, в който и без това превес имат избраните от парламента членове. Такава промяна освен че прави избора и смяната на главния прокурор изцяло зависима от управляващото мнозинство в момента, ще доведе до излишно напрежение във всеки нов парламент или смяна на министър на правосъдието", коментира Мария Павлова, заместник-главен прокурор.

"Предлага се и промяна в начина на назначаване на служебния кабинет. Президентът да има право на избор измежду определен брой лица, които и към съответния момент вече заемат определена публична длъжност. Следва да се върви към по-експертен характер на възможните позиции, така че служебният кабинет да се фокусира върху провеждането на изборите и експертните си задължения, без да се намесва в предизборната кампания", каза Никола Минчев, ПП-ДБ.

"Защо президентът - защото той е пряко избиран от народа и е изравнен с народните представители. Когато се предприема ограничаване - до степен отнемане на правомощията на такъв директно избиран от народа висш държавен орган какво настъпва - настъпва дисбаланс", смята проф. Емилия Друмева.

 

Какво още казаха участниците в заседанието, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

1 Коментара

Червената шапчица

преди 6 месеца

Защо ли ,всеки път когато видя снимката на тази семпла (във всяко отношение) женица , в съзнанието ми изплува аналогия с празна тенекия от сирене , по която едно ромче тряска с алуминиев черпак ?!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.