Ексклузивно в “Свободно слово”! ПП-ДБ приветстват приемането на бюджета на НЗОК, но имат забележки

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-pp-db-privetstvat-priemaneto-na-byudzheta-na-nzok-no-imat-zabelezhki/123577 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! ПП-ДБ приветстват приемането на бюджета на НЗОК, но имат забележки

“Положителното е, че има рекордно увеличение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - 1,1 млрд. лв.”, заяви ексклузивно пред журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков" Васил Пандов от ПП-ДБ.

 

„За извънболничната специализирана и извънболничната първична помощ ще има над 20 % увеличение. Болничната помощ има достатъчно увеличение, за да може да осъществи политиката, свързана със задържане на кадрите и с регионалната политика, т.е. тези, които са на по-отдалечени места, също да могат да се реализират финансово“, коментира депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

 

“Увеличиха се с 5 млн. лева средствата за новата спецификация за помощни средства, приспособления и изделия за хора с увреждания. Отделиха се повече средства за денталната помощ, включително изготвянето на зъбни протези. Негативното, което се случи, е, че имаше две предложения, които от самото начало не срещнаха подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС. Едното е догодина НЗОК да не сключва договори за нови дейности с болници, като мотивът е, че предстои реформа, както и изработване на нова здравна карта. Безкрайно много стават болничните легла в България. Големият брой болнични легла и договори стимулира болниците да отчитат фиктивни дейности, за да оцеляват някои от тях. По тази причина НЗОК беше предложила да не сключват договори за нови дейности. Но не беше приета от мнозинството забраната за сключване на нови договори. Другото предложение беше за сключване на т.нар. рамкови споразумения за доставка на лекарства, които НЗОК заплаща на болниците, допълни Васил Пандов.

 

По думите му нямало мотиви защо това се случи в пленарна зала. В Комисията по бюджет и финанси предложенията са били приети с гласовете на „Възраждане“ и „БСП за България. Днес, когато „Възраждане“ и „БСП за България“ не бяха в пленарна зала, това даде предпоставка за формиране на друго мнозинство, коментира той.

 

Какво още казаха народните представители от ПП-ДБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно в “Свободно слово”.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.