Ексклузивно в “Свободно слово”! ПП-ДБ със законопроект: Прекратяваме договори с мобилните оператори без неустойки, ако вдигат цените! (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-pp-db-sas-zakonoproekt-prekratyavame-dogovori-s-mobilnite-operatori-bez-neustoyki-ako-vdigat-cenite-video/128105 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! ПП-ДБ със законопроект: Прекратяваме договори с мобилните оператори без неустойки, ако вдигат цените! (ВИДЕО)

Всяко повишаване на цената от страна на мобилните оператори е основание гражданите и фирмите да прекратят договора си без неустойки. Това предвижда законопроектът за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения, чийто вносители са Ивайло Мирчев, Мартин Димитров и група народни представители от “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Законопроектът ще бъде внесен днес в Народното събрание с мотивите да доведе до стабилност на договорите с мобилните оператори, конкуренция между операторите и свобода за потребителите да изберат конкретен оператор.

 

“Преките резултати, които очакваме, са всеки да може да се откаже от договора си без неустойки при повишаване на цената на услугите. Това не е само индексация заради инфлацията, това включва и скритите условия, когато ти не си се съгласил, но цената ти е повишена – тогава пак може да се откажеш от договора и пак без неустойка. Също така промяната ще засили конкуренцията между мобилните оператори и ще даде възможност на хората да имат повече избор да решават при кого и кога да отидат. По този начин осигуряваме трайно решение на сериозен въпрос, по който години наред нищо не се прави, а хората питат къде са регулаторните органи и защо не бяха взеха мерки от тяхна страна”, заяви Мартин Димитров и очаква единодушна подкрепа в пленарната зала.

 

Ивайло Мирчев посочи, че предстоят още законови промени. По думите му, ако сега Комисията за защита на конкуренцията бе работила по нормален начин, този произвол на мобилните оператори нямаше да може да се случи.

 

“В следващите седмици ще дадем нови предложения. И това не е насочено срещу един или друг бизнес, а цели да създаде условия бизнесът да се развива по нормален начин, така че обществото да има полза, а не само някой да реализира печалба заради това, че има добър политически гръб, например”, каза още Мирчев.

 

Какво още казаха от ПП-ДБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

3 Коментара

Бен

преди 1 месец

Ама, моля ви се, по сериозно! Точно тези три плазмодия ли ще ни спасят от произвола на мобилните оператори мирчев-мартинчо-настимирчо? Залагам каса бира, че ако приемат техен закон, няма да се случи нищо (оптимистичен вариант), или ще стане още по зле за нормалния потребител (песимистичен).

Коментирай

Констанца

преди 1 месец

Поддържам Бен.

Коментирай

Пишман турист

преди 1 месец

Много ясно, че законът е безмислен. Операторите дружно вдигат цените, при кого да отидеш? Прах в очите, ако има кой да им вярва. Защо не проверят за картел? Знаете защо

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.