Ексклузивно в “Свободно слово”! ПП-ДБ влязоха в предизборна кампания! Внасят проект на решение за комисия за "Турски поток"! (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-pp-db-vlyazoha-v-predizborna-kampaniya-vnasyat-proekt-na-reshenie-za-komisiya-za-turski-potok-video/130493 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! ПП-ДБ влязоха в предизборна кампания! Внасят проект на решение за комисия за "Турски поток"! (ВИДЕО)

“Внесохме в деловодството на Народното събрание проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта, която в последствие беше намерена в имението на руски депутати, както и всички факти и обстоятелства около изграждането на газопровода "Турски поток", заяви в кулоарите на Народното събрание депутатът от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Венко Сабрутев.

 

Той подчерта, че темата с "Турски поток" е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

 

"Те отказваха да включват тази тема в дневния ред на парламента. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да извадим пред обществото, защото то трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени три милиарда лева за руска тръба, която ще превозва руски газ. Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури и физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения. Трябва да се види дали не сме влезли в тежка зависимост. Там има много големи съмнения за нарушения", обясни Сабрутев.

 

"Още на 6 март с колегите сме задали въпрос към енергийния министър дали пътната карта, която беше показана на обществото и изкарана от хакнат имейл на сътрудник на руски депутат, е истинската пътна карта и е била в енергийното министерство. Питали сме като народни представители къде е пътната карта, имаше и разследване на ДАНС. Отговорът на самото министерство е, че самото министерство не е убедено каква е пътната карта и откъде е", заяви народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. 

 

Мирчев коментира и проекта "Турски поток". "Ние имаме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен "Турски поток", тъй като ние загубихме три милиарда от строителството и два милиарда от транзитните такси, които България трябваше да получи по тази стара тръба, изградена по съветско време", допълни той.  

 

Според него за минимум 30-40 години трябва да се възвърне инвестицията от "Турски поток", а "ние тогава вероятно природен газ няма да използваме". "България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото, построявайки "Турски поток", ние дадохме повод на Путин да започне войната в Украйна", обясни Мирчев.

 

"Това е голям тест за парламента да видим кой как ще гласува. Би трябвало цялото Народно събрание да единодушно да подкрепи създаването на такава анкетна комисия. ГЕРБ са като ветропоказател - единия ден подкрепят Путин и Москва да заобиколят Украйна и помагат в подготовката за войната, а в следващия казват колко е важна диверсификацията", каза депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

 

Какво още казаха от ПП-ДБ, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

 

3 Коментара

Посетител

3 months before

Тези копелета... Нима никой не се сеща защо се стигна до проекта "Южен поток"? Газовата криза от 2008-2009, помните ли я? И какво доведе до нея... Кражбите на газ от Украйна! Защото и тогава, искаха да ползват природен газ, но ако може да не плащат за това... ГАЗПРОМ ги търпяха, търпяха, но и на тях им писна от наглостта украинска и им ЗАБРАНИХА да ползват газ. А транзита си продължи... Нали са си укри, "я па тия!", започнаха да отделят от количеството газ, предназначена за Балканския полуостров, включително Австрия. И до нас пристигаше газ с понижено налягане... А зимата беше сурова... И затова се прие идеята за директни доставки на природен газ от Русия, без чужди намеси в преноса... Шанс, който пропиляхме...

Коментирай

ПП ДБ ДПС ГЕРБ СДС

3 months before

" Който знае умело как да краде , зло не мисли " ! Много просто , защото мисли само за своя джоб.

Коментирай

Ххахахха

3 months before

Гледах го този със странното име, беше доста нагъл и нахален.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.