Ексклузивно в “Свободно слово”! Предлагат 2 млн. лева за лечение на 273-ма психичноболни, изоставени от близките си! (ВИДЕО)

Деница Сачева от ГЕРБ - СДС обяви, че не смята да се кандидатира за омбудсман

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-predlagat-2-mln-leva-za-lechenie-na-273-ma-psihichnobolni-izostaveni-ot-blizkite-si-video/131420 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Предлагат 2 млн. лева за лечение на 273-ма психичноболни, изоставени от близките си! (ВИДЕО)

Деница Сачева от ГЕРБ - СДС обяви, че не смята да се кандидатира за омбудсман

“Да бъдат отпуснати 2 млн. лв. за лечението и издръжката на 273-ма души, които се намират в държавните психиатрични болници и са изоставени от своите близки, предлагат от парламентарната временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти и изготвяне на законодателни промени, които да ги гарантират.”

 

Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят ѝ Деница Сачева (ГЕРБ-СДС).

 

Тя посочи, че са внесени законодателни промени, които са били единодушно приети от членовете на комисията.

“Единствено колегите от„Възраждане“ се въздържаха от това да бъдат съвносители, но изразиха своето становище за принципна подкрепа на предложените промени”, уточни Сачева. 

“Комисията многократно повдигна в публичното пространство въпроса за средствата, които се отделят за психиатрична помощ в България, както и за проблемите на психичноболните пациенти и на медицинските професионалисти, които се грижат за тях”, добави тя.

 

“Решенията, които взехме вчера, освен с тези законодателни текстове, които днес сме внесли в деловодството на Народното събрание, са свързани и с това, че комисията взе решение да задължи Министерството на здравеопазването съвместно с Министерството на финансите да внесат постановление на Министерския съвет и да бъдат отпуснати 2 млн. лв. за лечението и издръжката на 273-ма души, които в момента се намират в държавните психиатрични болници и които са изоставени от своите близки”, обясни Сачева.

 

Тя добави, че част от тях вероятно не е необходимо и да бъдат на лечение, но тъй като за тях няма намерени подходящи социални услуги, на практика към момента са оставени на издръжката на персонала в тези болници. Сачева определи това като напълно неприемливо и добави, че призоват МЗ и МФ в спешен порядък да решат този въпрос.

 

Друго решение, което взехме вчера, е в рамките на бюджетната процедура за бюджет 2025 г. да бъдат отпуснати допълнително 30 млн. лв. за психиатрична помощ в страната, посочи Сачева. Тя уточни, че предложенията, които са дали за промени в глава 5 „Психично здраве“ на Закона за здравето, са свързани с това да бъдат гарантирани правата на пациентите с психични заболявания и най-вече за запазване на тяхното човешко достойнство.

 

“Предвижда се създаване на комисии за психично здраве към общинските съвети на общините, на чиято територия функционират лечебни заведения, като тези комисии да могат да осъществяват обществено наблюдение на дейността на лечебните заведения, да помагат за ресоциализацията на хора с психични разстройства и да уведомяват министъра на здравеопазването и прокуратурата в случаите, в които бъдат констатирани нарушения”, обясни Сачева.

Тя посочи, че в съответствие с препоръките на комитета за предотвратяване на изтезанията и с предлаганите изменения и допълнения се уреждат и случаи на заболявания, когато състоянието на пациента го налага и средствата за ограничаване на пациентите да се използват по възможно най-кратко време. Предвижда се исканията за задължително настаняване и лечение да се разглеждат от съдии, които притежават специална подготовка в областта на правата на хората с увреждания и които имат достъп до специализирано обучение, посочи Сачева. Тя уточни, че предстои предложените промени да бъдат разглеждани в съответната ресорна комисия по здравеопазване.

 

Сачева припомни, че временна комисия за защита на правата на психичноболните пациенти беше създадена по инициатива на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Тя подчерта приноса на всички парламентарни групи, както и на „Възраждане“, които, по думите ѝ, независимо от своите критики, имали конструктивни предложения. 

Стела Николова от ПП-ДБ каза, че законопроектът е само едно начало.

 

“Радвам се, че колегите направиха всичко възможно и се обединихме от тази надпартийна тема. Смятам, че трябва да продължим в същата посока, така че да не ни е срам от хората, които са попаднали в тази ситуация, и да не получаваме повече доклади от европейския комитет против изтезанията, че България е най-лошият пример”, добави Николова.

 

“Добавките, които ние предложихме, се дават за най-бедните пенсионери. Те не се дават за всички пенсионери, а за тези, които имат доход под линията на бедност, посочи Деница Сачева във връзка с това, че по-рано днес с 12 гласа "за" и 6 "въздържал се" Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание одобри предложение да има добавка от 100 лв. за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност. По думите ѝ в случая става въпрос за проява на общо милосърдие и на общи християнски ценности, а не за това да се дава на всеки по поравно. Съгласете се, че пенсионер, който взима 3000 лв. пенсия, едва ли има в момента сериозни затруднения да посрещне Великденските празници”, добави тя.

Какво още казаха депутатите, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

Източник: svobodnoslovo.eu

3 Коментара

Глупости

преди 2 седмици

Поредните пари за краденье!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.