Ексклузивно в “Свободно слово”! Премиерът Николай Денков отрече да е поеман предварителен ангажимент следващият кабинет да е с мандата на ГЕРБ (ВИДЕО)

Министър-председателят добави още, че разговорите за ротацията ще започнат днес с принципите, по които ще бъде осъществена тя!

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-premierat-nikolay-denkov-otreche-da-e-poeman-predvaritelen-angazhiment-sledvashtiyat-kabinet-da-e-s-mandata-na-gerb-video/125016 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Премиерът Николай Денков отрече да е поеман предварителен ангажимент следващият кабинет да е с мандата на ГЕРБ (ВИДЕО)

Министър-председателят добави още, че разговорите за ротацията ще започнат днес с принципите, по които ще бъде осъществена тя!

“Действително разговорите по същество ще започнат днес, но те ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията.” Това коментира на брифинг в парламента министър-председателят Николай Денков. “Дискусията за това, какъв ще бъде подходът предстои”, добави той.  

На уточняващ въпрос на журналиста от “Свободно слово” Анелия Дулева, означава ли това, че договорка за завъртане на мандатите между ПП-ДБ и  ГЕРБ вече няма,  Денков се измъкна като заяви, че предварителна уговорка за подкрепа на мандат на ГЕРБ не е имало, и че изрично заложен в ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ е само принципът за ротация на министър-председателите. Остава загадка обаче, защо тогава в нея изрично е разписано, че на деветия месец Денков трябва да подаде оставка, което де юре е единственият начин рулетката с мандатите да се завърти и да попадне отново в първата по големина парламентарно представена партия.

На въпрос с чий мандат тогава трябва да бъде следващото правителство, Денков посочи, че за него това е напълно технически въпрос. “За мен е много важно максимално гладко и бързо да преминем към работата на следващия кабинет. Тези дискусии около ротацията отвличат вниманието и на министрите”, посочи премиерът. За неговата роля, дали ще е министър без портфейл, Денков посочи, че още не е решено – обсъждат се различни варианти.

Премиерът коментира, че е “абсолютно несериозно грешка на чиновник да бъде основание за смяна на министър Тагарев”. Отговорът му че във връзка с неизпратената покана на заместник - председателя на Народното събрание за събитие за Богоявление, на което организатор е Министерството на отбраната.

“Не изпращането на тези покани, какъвто и дискомфорт да е създало, не може да бъде основание за смяна на министър”, добави Денков.

Той разясни, че като цяло всеки един от министрите би могъл да продължи нататък и да остане в редовния кабинет. В отговор на журналистически въпрос обаче, премиерът се изпусна, че “не се интересува дали правителството ще изкара пълният си мандат”.

Какво още заяви премиерът Николай Денков, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

3 Коментара

Червената шапчица

преди 3 месеца

Ивайло Иванов за ФрогНюз: С ударите срещу хутите САЩ дава сигнал на съюзниците на Иран да не преминават определена линия ---- Като държава-членка на НАТО и ЕС България има своите интереси да участва в този процес. Единственият начин да защитим тези свои интереси, е да сме на масата, на която се вземат решенията.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Денков: Не съм нито баща, нито майка на финансовия министър. Само проверка може да покаже дали е нарушил закона... хитър червей е денков... тарикат.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Моля, погледнете снимката на Ивайло Иванов и ми кажете на какво ви прилича този мушморок... от кой пол е... мъж, а...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.