Ексклузивно в “Свободно слово”! Шефът на ДАНС остана безмълвен за машините и действията на зам.-министър Михаил Стойнов

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-shefat-na-dans-ostana-bezmalven-za-mashinite-i-deystviyata-na-zam-ministar-mihail-stoynov/120015 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Шефът на ДАНС остана безмълвен за машините и действията на зам.-министър Михаил Стойнов

Председателят на комисията за контрол на службите Бойко Рашков също отказа да говори пред медии. Според “Възраждане” машините не са били годни за местни избори. Ивайло Мирчев нарече скандала “уйдурма”.

 

Председателят на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан от парламентарната комисия за контрол на службите във връзка с доклада за машинното гласуване и неправомерните действия на зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов. 

 

Припомняме, че на 27 октомври т.г. депутатите от ИТН, ГЕРБ и БСП оповестиха информация, че според доклад на ДАНС, представен на Председателски съвет в парламента, е станало ясно, че два дни по-рано зам.-министър Стойнов е свалил кодовете за машините на флашка и си тръгва с нея, като преди това е повторил цялата процедура по генериране на кодовете. Скандалът даде повод на ЦИК да отмени машинното гласуване и първият тур от местния вот се проведе изцяло с хартиени бюлетини.

 

Ден след първия тур на местните избори, депутатите от Комисията за контрол на службите изслушаха председателя на ДАНС в рамките на заседание, закрито за представители на медиите. Пред микрофона на журналиста от “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков застанаха едва четирима народни представители, а останалите им колеги, сред които и председателят Бойко Рашков отказаха изявление, позовавайки се на секретността на темата. Малцината, престрашили се да говорят, отказаха политически изявления и се съсредоточиха върху правните и експертни измерения на казуса.

 

"Докладът на ДАНС е секретен, описаното в него създава съмнения. За мен лично действията, описани в доклада, биха хвърлили сянка на съмнение. Заместник-министърът на електронното управление е извършил неща, които не би трябвало да е правил", коментира пред “Свободно слово” Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" по повод заседанието на Комисията.

 

Според Ивайло Чорбов от “Възраждане” машините са били непригодни за този вид избори. “Заместник-министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да вотът да се касира”, заяви Чорбов. И допълни, че е нужна промяна в Изборния кодекс.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ коментира, че проблем с машините не е имало. “Да се надяваме на втория тур на местния вот да се гласува с машини. Политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес. При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", каза Мирчев.

 

Какво още казаха депутатите, гледате в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно да “Свободно слово”.

1 Коментара

Бате Винету

преди 5 месеца

Наш Михаилчо искал да си поиграе, голяма работа! То и този Ивайло се "повози" на гумена лодка. Деца, какво да ги правиш!? А бай Рашко гледа от високо и мълчи. Ех келепир, келепир...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.