Ексклузивно в “Свободно слово”! Ще се превърне ли Ямбол в малък град на НАТО? (ВИДЕО)

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-shte-se-prevarne-li-yambol-v-malak-grad-na-nato-video/116557 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! Ще се превърне ли Ямбол в малък град на НАТО? (ВИДЕО)

 

Повече военни - да, но ако са българи, настояват от “Възраждане”, а ГЕРБ призовават да не се подвеждаме по пропагандата, всичко е в рамките на ангажиментите ни към Алианса.

100 млн.лв. ще бъдат заделени за изграждане на нови казармени помещения в гр. Ямбол. “Във връзка с поетите ангажименти от България като страна-домакин във войсковия район, който ще бъде избран за бъдещото разполагане на бойната група, се предвижда да бъдат изградени нови сгради и съоръжения, с цел разполагане на български и съюзнически военни формирования”, потвърди военният министър Тодор Тагарев в отговор на депутатски въпрос на Мирослав Иванов от ПП-ДБ, който прояви интерес предвижда ли се трайно установяване на военни сили на НАТО на територията на област Ямбол и в частност в базите в с. Безмер и с. Кабиле и съответно в какви срокове се очаква това да се случи. 

Резонно, новината разбуни духовете в обществото и даде повод за множество спекулации по повод естеството, състава и целите на военния контингент, който предстои да бъде предислоциран в Ямбол. Народните представители също заеха противоположни позиции по темата. Вижте как депутати от различните политически сили коментираха намерението на министъра пред журналиста от “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков. 

“Ако имаме 100 млн.лв. за изграждане на нова казарма, защо не ги заделим за петнадесет стари, които трябва да реновираме за да служат там нашите военни? Как досега нямахме 100 милиона, а вече имаме?”, постави въпроса ребром народният представител от “Възраждане” Ивелин Първанов. 

“Това ще се случи чак през 2025-2026 г., няма нищо спешно и няма никакви притеснения относно военната база в Ямбол”, успокои страстите Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. По думите му, проектът все още е на етап проучване и не е ясно какъв ще бъде комплексът, нито дали ще бъде изграден точно там. 

“Министерството на отбраната първо трябва да си довърши работата до край и тогава да коментираме”, лаконичен бе Георг Георгиев от ГЕРБ, според когото твърдението за натовски град е пресилено. “Всичко, което България прави, е в качеството й на съюзник в НАТО. Не трябва да се поддаваме на пропаганда, че се случва нещо, което е извън интересите на страната. 

Съпартиецът му от ГЕРБ Христо Гаджев пък сподели, че сумата му се виждала “малко голяма” за онова, което трябва да се направи, още повече, че инфраструктурата вече е налична и само трябвало да се поднови. 

“В момента имаме една многонационална бойна група с рамкова държава Италия, която се намира в Ново село. За съжаление, аз забелязвам, че липсва комуникация с обществото и с местното население в Ямбол, да се обясни, че това всъщност е от полза за България, т.к влиза в общата политика на НАТО за въздържане на възможностите за нападение над държавата”, поясни Гаджев. 

Атанас Зафиров от БСП пък издаде, че изслушването на министър Тагарев на комисията по отбрана е показало, че нищо не налага подобен инфраструктурен проект. Ставало въпрос за планирано разширение на националната батальонна бойна група, а не за издигане на нов град. В момента военната група е в състав хиляда души и се планира тя да нарасне до 1500 военнослужещи. Сегашният състав е разквартируван в Ново село и нищо, според Зафиров, не пречело там да бъдат поместени и новите бойци. “Друг е въпросът защо и дали въобще се налага увеличаването на този контингент”, попита риторично червеният депутат.

На въпрос от журналиста на “Свободно слово” Анелия Дулева дали има заплаха за националната ни сигурност, Ивайло Мирчев беше категоричен: “Ние трябва да се погрижим и да направим така, че на никой да не му хрумва това, което правят руснаците в момента - да бъдат в икономическата зона на България над един месец и единственото, което правят, е да притесняват и търговския трафик и да демонстрират излишно сила. Онова, което ние трябва да направим, е да бъдем достатъчно силни за да защитим страната си. Това става с придобиване на въоръжение. Аз смятам това да бъде акцент в следващите месеци”, закани се Мирчев. Той обаче не отговори в конкретика дали са водени разговори от наша страна за деескалация на напрежението в икономическата зона в Черно море и се ограничи с това, че деескалация ще настъпи след изтеглянето на Русия от Крим и другите окупирани територии на Украйна. 

Какво още казаха депутатите пред микрофона на Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, гледайте във видеото на “Свободно слово”.

4 Коментара

dimat

10 months before

Дали ще се превърне в малък град на терористичната огЪзинация ОТАН не зная,но със сигурност ще се превърне в голяма цел за руските термоядрени ракети!

Коментирай

Олеся Зеленска

10 months before

Кмет на натовския гарадок- др.Ивайло Мирчев/ агент ИВКА /- водещи офицери: агент Петров и агент Башаров от ГРУ

Коментирай

Олеся Зеленска

10 months before

Кмет на натовския гарадок- др.Ивайло Мирчев/ агент ИВКА /- водещи офицери: агент Петров и агент Башаров от ГРУ

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.