Ексклузивно в “Свободно слово”! “Възраждане” с предложение: Да бъдат осигурени устройства за децата със специфични образователни потребности…

Парламентарната им група търси подкрепа за промени в закона за училищното и предучилищното образование

https://svobodnoslovo.eu/politika/ekskluzivno-v-svobodno-slovo-vazrazhdane-s-predlozhenie-da-badat-osigureni-ustroystva-za-decata-sas-specifichni-obrazovatelni-potrebnosti/126390 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно в “Свободно слово”! “Възраждане” с предложение: Да бъдат осигурени устройства за децата със специфични образователни потребности…

Парламентарната им група търси подкрепа за промени в закона за училищното и предучилищното образование

“Законопроектът ще се разгледа на комисията по образование в народното събрание. Той предоставя нормални и подходящи условия и устройства на деца, които са със специални образователни потребности – дислекция, дискалколия и дисграфия. Тези деца са с нормално развитие, нямат интелектуално изоставане, а дребни нарушения”, обясни в кулоарите на парламента депутатът Коста Стоянов.

 

“25 са положителните становища на законопроекта, като само едно отрицателно - на Министерство на образованието и науката (МОН)”, добави още той.

 

Със законопроекта се цели да се създаде подходяща среда и технически устройства, малко по-големи от химикалка, с които децата ще могат да подобрят значително образователния си процес. "Възраждане" ще искат и предоставяне на учебници в електронен формат, който да може да се обработва. Целта на законопроекта е преподавателите да бъдат обучени и стимулирани да работят с въпросните технически устройства.

 

От съществена роля ще бъде и участието на общините, които ще са задължени до началото на следващата учебна година да закупят такива устройства. Чрез педагогическите съвети те ще бъдат предоставени на децата, които имат нужда от тях.

 

Стоянов уточни, че е народен представител от Варненска област, като в морския град били закупени 15 такива устройства, които в момента са раздадени на 5-има ученици в начално образование, 5-има в средно образование и 5-има в прогимназиално образование. В момента учениците работят с устройствата и докрая на учебната година ще се изследват резултатите. "Възраждане" имат наблюдение върху двама от учениците, които показват много добро развитие и положителни резултати с техническите устройства.

 

Какво още заявиха от “Възраждане”, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, ексклузивно за “Свободно слово”.

5 Коментара

Помнещ

преди 3 месеца

Браво на Възраждане! Не им убягват все по-зачестилите затруднения у някои деца. Липсва ми Гунчева, да оплюе инициативата. Интересно, защо под тази статия не се появяват дежурните, ха-ха?

Коментирай

Припомнящ

преди 3 месеца

Преди на това му викаха чипиране ,а сега вече е помощно устройство , браво на Възраждане -чакаме да предложат и cbdc +15 мин град ,както агитираше кандидата на Възраждане за кмет на Варна.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Само след малко и Гривова ще се изкаже... Сега е в кенефа по голяма нужда...

Коментирай

Минаващ

преди 3 месеца

Оставете я Гунчева, тя заслужава само съжаление. Блатото на предателството и я засмуква. Бълва блатен газ. Браво на Възраждане!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.