Елена Поптодорова: Украйна губи зрелищно, ако не получи помощ

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-poptodorova-ukrayna-gubi-zrelishtno-ako-ne-poluchi-pomosht/122722 SvobodnoSlovo.eu
Елена Поптодорова: Украйна губи зрелищно, ако не получи помощ

Този отказ е направен в последния момент и има някаква дискретност в действията на Зеленски. Той изпусна тази възможност, може би, да даде аргументи и тежест на защитниците на решаването днес на въпроса с финансовия пакет. Така Елена Поптодорова, дългогодишен посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, коментира отказа на Володимир Зеленски от изявление пред Конгреса на САЩ.

„Следейки последните дни и часове, има все повече признаци на вътрешни напрежения в украинското ръководство. Няма да се учудя, ако има несъгласие по това как да се обоснове необходимостта от отпускане на средства и това всъщност да е повлияло върху решението му“, заяви тя.

Тя припомни, че не за първи път Москва казва, че е готова да седне на масата за преговори. „Украйна обаче не желае да направи това, преди да бъдат изпълнени исканията на Зеленски. Мисля, че ще минат много месеци, съпътствани с жертви и окопна, застойна война, която няма да бележи никакъв напредък. Влизаме в протяжен, нещастлив период от време, когато няма да има видимо развитие в една или друга посока, и ще се очаква все пак Украйна да получи обещаното, за да защити дори завоюваното до момента.“

„Никой не е отказал предоставяне на помощ за Украйна. Казусът е ясен – Украйна губи зрелищно, ако не получи помощ, а това няма как да се приеме и от САЩ, и от другите държави, подкрепящи Украйна“, категорична е тя.

„До тази драма, която се развива в Газа, Америка винаги е била почти безусловно на страната на Израел. Целта на честите пътувания на високо ниво, основно на Антъни Блинкън, е да се повлияе върху Бенямин Нетаняху да се запазят животите на хората. Наводняването на тунелите на „Хамас“ няма да реши проблема, но няма и да спре Израел. Смятам, че вече е премината границата на съобразяване от страна на Нетаняху. Той влезе във фронтален сблъсък с ООН. Настъпва едно обособяване на Израел в една самотност по отношения на средствата, с които действат. Нетаняху успя да смрази отношенията си и с Турция, казвайки, че ще преследва „Хамас“ навсякъде по света, което значи навлизане в други държави“, коментира Поптодорова.

По повод кончината на Хенри Кисинджър, тя заяви: „Наследството му е повече от живо. Това, което той изобрети, е "дипломация на совалката" – негови дискретни и публични постоянни пътувания до Близкия изток, за да се постигне някакъв вид споразумение, мирен план. Това прави сега и Блинкън. Кинисджър остави сериозно дипломатическо наследство, той винаги е бил човекът на реалната политика.“

Тя е категорична, че Близкият изток би трябвало да се поучи от опита му.

fakti.bg

23 Коментара

rusnak

преди 4 месеца

скоро ще шиеш дрехи в женския затвор в сливен, и там ще можеш по цял ден да се мажеш с кремчета.

Коментирай

Анонимен

преди 4 месеца

Боли ме шалтера за Украйна, ботоксирана бабо! Нещо да кажеш, че България след т.н. приватизация и рапродаване на соц. активи вече не може да си връзва бюджета и се налага всяка година да взема нови външни заеми за изплащане на бюджетни заплати и пенсии. Изобщо интересува ли те, че България максимум след 3 години ще фалира?

Коментирай

онуфри

преди 4 месеца

Човек като губи не знае какво печели.

Коментирай

Червената шапчица

преди 4 месеца

Само генерал Съби Събев ги разбира тези работи...

Коментирай

Бате Винету

преди 4 месеца

Как ми липсваха тези задълбочени анализи на международното положение. Тесен е света за хубавата Елена. Някой път пък може да се сети и за България. Когато и стане едно такова евроатлантическо. Знае ли човек?!

Коментирай

Скитник

преди 4 месеца

На тази нещастница непонятно защо й се дава трибуна, дотолкова е компрометирана, никой за нищо не й вярва. Каквото и да каже буди отвращение.

Коментирай

!!!!!

преди 4 месеца

Защо нe пишeтe, чe тази маcтия e cпeциалиcтка по кpажбитe на козмeтика от бeзмитнитe магазини в лeтищата???? На какво оcнованиe, тя щe ни поучава и напътcтва??? Заcpамeтe ce!!!

Коментирай

Бай Иван

преди 4 месеца

Всяко появяване на тази крадлива евроатлантическа мастия предизвиква отврат у всеки нормален човек и увеличава процента на русофилите в България!

Коментирай

Гост

преди 4 месеца

Пускайте я преводачката на бай Пенчо Кубадински по-често та да виждат хората що е това евроатлантизъм.

Коментирай

Раф

преди 4 месеца

Мастия е сполучливо но и непълно определение.

Коментирай

Ненкова

преди 4 месеца

Браво на коментарите!

Коментирай

Ненкова

преди 4 месеца

Браво на коментарите!

Коментирай

123

преди 4 месеца

Тази, ако знаеше какъе е БОКЛУК нямаше да иска да се роди.

Коментирай

Истинската Буча

преди 4 месеца

Биби преминал “границата на съобразяване”? И на запад вече говорят за геноцид!

Коментирай

Кънчо

преди 4 месеца

Преводачката на бай Тошо,международната крадла и най-голямата евро-клептоманка е била и велик военен стратег .... прочела 1-2 статии на английски по темата и смята че е по-компетентна от професионалистите завършили няколко военни академии ?? Чудя се защо това морално деградирало нещо ни го натрапвате непрекъснато?? Явно ни го показвате като пример за подражание. За моралното извисяване от агент на комунистическите служби до евро и еврейсни атлантик вършееща крадла от САЩ до европейските летища , а колко неразкрити такива има само тя си знае. Дъртата комунистическа пача да не мисли че не знаем какви ги е вършила , но с комунистическо дебелоочие, вместо да потъне от срам в земята , непрекъснато се изявява за да ни покаже я нов тоалет, я нов трофей от фрий шопа ....

Коментирай

Финли

преди 4 месеца

Чудя се тази жена дали не си е сменила българското гражданство с друго? Така странно се държи...и какъв тон...

Коментирай

Съмнявам се да има някой,

преди 4 месеца

който да слуша или да би искал да слуша нелепостите, които Поптодорова ръси по политически теми. Ей такива "коментатори" правят медиите, които ги канят, вече напълно излишни.

Коментирай

Сенека

преди 4 месеца

Доносниците умеят да се продават. Лакеи са по рождение. Всички ги мразят и всички ги ползват. Те винаги са готови. Тях не ги съдят. Когото станат вредни, ги отстраняват.

Коментирай

хамалин

преди 4 месеца

пачавра (телевизора(ът) е виновен,че я канят. телевизора (ът) е престъпникът,който трови обществото) (казах)

Коментирай

хамалин

преди 4 месеца

пачавра (телевизора(ът) е виновен,че я канят. телевизора (ът) е престъпникът,който трови обществото) (казах)

Коментирай

Ленчето

преди 4 месеца

На Ленчето мястото и е в Карлуково - до живот !

Коментирай

Иван Пеев

преди 4 месеца

На жената на цар Гого, бащата на цар Киро, казваха - Хубавата Ленче, защото бе най-добрата джебчийка в Пловдив, боготворяха я. Защо ли си спомних това?...

Коментирай

darkaveng

преди 4 месеца

То ленче-кремче, добре! Ма сулейман-пуси, де го тоз трабантен евро-нещо си, нескопен "лъф" (ф не е печатна грешка!)? Да заголи "мъжки гърди" и като един Матросов (Боже, прости ме за примера, ама от "евро-нещо си" не знам за такива герои!) да застане на дупката усрайна и да реве, да кине ризи и да дава де що има! Или, вече в у Израел, да се бори с Палестина и народа и! Де гиди измекяри ниедни, плеснете с ръце, прегърнете се и заедно идете при зеления, и повече не се връщайте (вземете и магаренко и компания!)! Анадънму?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.