Елена Йончева: Всички ние се превръщаме в съучастници, ако мълчим за системната липса на правосъдие в България

https://svobodnoslovo.eu/politika/elena-yoncheva-vsichki-nie-se-prevrashtame-v-sauchastnici-ako-malchim-za-sistemnata-lipsa-na-pravosadie-v-balgariya/6586 SvobodnoSlovo.eu
Елена Йончева: Всички ние се превръщаме в съучастници, ако мълчим за системната липса на правосъдие в България

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент (ЕП) настоява Европейската комисия да засили одита и наблюдението върху начина, по който се изразходват европейските средства в България, включително и тези, които ще бъдат отпуснати по Плана за развитие и устойчивост. Това е едно от заключенията на европейските депутати от групата, които посетиха България в края на септември

В понеделник в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) беше обсъждан техния доклад. Мониторинговата група се състои от по двама представители на всяка политическа група в ЕП. Единственият член от България е Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите.

Целта не е да се намали финансирането за България, нито да бъдат наказвани българските граждани, а да има силен превантивен механизъм срещу евентуална корупция. Да се ограничи опасността тези средства да бъдат откраднати, вместо да бъдат инвестирани по предназначение – за проекти, които ще подобрят средата за живот в страната, коментира след заседанието тя. Мониторинговата група ще продължи да наблюдава България – процедура, която започна през лятото на 2020 г. и съвпадна с протестите в София срещу правителството на ГЕРБ.

Групата ще изпрати допълнителни въпроси към управляващите в България, както и до главния прокурор, за да получи яснота какво е направено за корупцията по високите етажи на властта и други случаи от обществен интерес. Отчетността на главния прокурор е очевидно недостатъчна. Проблемът трябва спешно да се отстрани, защото това би струвало милиони евро на българските граждани, коментира Елена Йончева по време на дебатите.

Според нея Европейската комисия се колебае да използва всичките си инструменти при проблемите с върховенството на правото. Трябва да засилим натиска за реформи. Гражданското общество в България се надява да бъде забелязано в Брюксел. Не може повече да мълчим за системната липса на правосъдие. Ако не реагираме, ще се превърнем в съучастници, каза тя.

Ще питаме разследващите както за Барселонагейт, така и за аудиозаписа с гласа на Бойко Борисов, и за снимките с пачките в чекмеджето, поясни Елена Йончева след заседанието. Случаят „Барселонагейт“ трябва да бъде доведен до край, въпреки че ГЕРБ вече не управляват, защото не бива оттеглянето от власт да се счита за достатъчно, когато има съмнения за престъпления, извършени от министър-председателя.

Разследването на корупцията по високите етажи беше една от темите в разговорите на мисията на мониторинговата група в България. Заключенията й се основават на информация, получена от срещите с главния прокурор, с президента, с медии, с неправителствени организации, с министри в служебния кабинет и с омбудсмана.

За разлика от докладите за върховенството на правото на Европейската комисия, в нашите ние не използваме единствено правителството в съответната държава като източник на информация. Затова тонът ни не е толкова дипломатичен, каза председателят на мониторинговата група Софи ин’т Велд в дискусията в понеделник.

Освен че европейските депутати са сериозно притеснени от проблемите в борбата с корупцията и липсата на отчетност на главния прокурор, те изразяват силно безпокойство за медийната свобода и плурализъм. Управляващите трябва да направят усилия да подобрят средата за работа и сигурността на журналистите. Приоритетно трябва да се установят правила за прозрачност при получаване на европейски средства от медиите, препоръчват от групата.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.