Ето как гросмайсторът Бойко Борисов изигра ПП-ДБ

https://svobodnoslovo.eu/politika/eto-kak-grosmaystorat-boyko-borisov-izigra-pp-db/113553 SvobodnoSlovo.eu
Ето как гросмайсторът Бойко Борисов изигра ПП-ДБ

Борисов е гросмайсторът в българското политическо надлъгване. Каквато и игра да започне, накрая (почти) винаги печели. Неслучайно е най-дълго управлявалият премиер в най-новата история на България.

Бойко успява да надхитри противниците си, използвайки техните собствени слабости. И докато те се мислят за свръхинтелигентни и много разбиращи, Борисов, правейки се на Иванушка-дурачок, ги изхвърля на политическото бунище.

Къде е сега БСП? Партията, която дълго време беше основният противник на ГЕРБ, днес играе ролята на трето борче без собствени реплики. Къде са някогашните конкуренти/патрньори на партията на Борисов като „Реформаторският блок“ и „Обединените патриоти“? Дори и като точица на политическата карта ги няма.

А ГЕРБ въпреки всички критики и обяснимо обществено недоволство по повод дългогодишното им управление продължават да печелят избори.

Вижте и ситуацията в момента. Хем нямат министри, нямат пряко участие в изпълнителната власт, но Бойко така подреди нещата, че на ключови позиции в държавата биват назначавани именно хора от неговата партия. Тоест негативите от коалиционното управление отиват при ПП-ДБ, а позитивите при ГЕРБ. Найс, а?

По всичко личи, че Бойко Борисов ще успее да надхитри коалиционните си партньори и на местните избори в София.

И, разбира се, те правят всичко възможно, за да го улеснят в тази му задача. Със свещ да бяха търсили от ПП-ДБ, нямаше да могат да открият по-неподходяща кандидатура за столичен кмет от Васко „честния милионер“.

Огромна глупост е да предложиш на „синя“ София кандидат точно с такова родословно дърво. Сякаш нарочно искат да се издънят. 30 години на десните им беше внушавано, че всеки човек, забогатял след 1989 г., е успял не благодарение на личните си качества, а заради връзките в бившите управленски и силови структури, особено тези на ДС. И сега им предлагаш да подкрепят кандидат именно с такъв профил.

Наистина граничи с патологията едно подобно решение. Съвсем отделен, но не по-малко важен е и въпросът за политическите и управленските качества на въпросния Васко. Доста нахално е човек, който до този момент не е демонстрирал никакъв интерес към политиката, не е вземал отношение по никаква важна политическа тема, сега да иска да заеме една от най-важните позиции в държавата. А медийното поведение на Васко – както телевизионните му интервюта, така и постовете му в социалните мрежи, ни го показват като един доста семпъл и конформистки настроен човек.

Първо, за да се хареса на антикомунистите, почна да се разграничава от най-близките си роднини, заради което с право беше наречен „високотехнологичен“ Павлик Морозов. Второ, вместо да говори за многобройните проблеми на София и как вижда решението ми, обяснява, че иска лустрация и музей на комунизма. Трето, опитвайки се да спечели русофобския електорат, започна да напада президента Радев. Направо се обърках за какво точно си мисли, че кандидатства Васко – за столичен кмет или за председател на районен партиен клуб на ДСБ в София. Доста скромният интелектуален капацитет на кандидата на ПП-ДБ ме кара сериозно да се питам как този човек е станал толкова богат бизнесмен. Струва ми се, че ако разчиташе единствено на собствените си качества, не би се издигнал повече от управител на няколко клек-шопа.

На фона на кандидат-кмета Васко кандидатурата на Вили Лилков за столичен кмет изглежда несравнимо по-сериозна. Веднага правя уточнението, че нямам намерение да гласувам нито за единия, нито за другия. Но е очевидно, че като биография, а още повече като политически опит и познания Лилков е в пъти по-подходящ за кмет на София от Терзиев.

А особено интересен е въпросът кой точно се е сетил да издигне именно неговата кандидатура. Да, на хартия има един Инициативен комитет, който издига Вили Лилков, но има и съвсем обосновани предположения, че зад тези стари седесари и нови конформисти стоят доста по-сериозни играчи.

Дни преди да се появи името на Лилков като кандидат-кмет Бойко Борисов заяви, че много би искал да има една обща демократична кандидатура, за да останела София синя. И съвсем скоро след това изявление се появи човекът, който абсолютно отговаря на описания от Борисов кандидат.

За разлика от Васко, който не спира с измишльотините си по повод това колко трудно живеели той и семейството му (!?) в началото на Прехода, Вили Лилков няма нужда да си измисля биография. Дългогодишен депутат и общински съветник, автор на документални книги с ярко антикомунистическо съдържание, Лилков е идеалният кандидат на дясна София.

Що се отнася до технологията на издигането му, вече редица наблюдатели обърнаха внимание на приликите с издигането на проф. Анастас Герджиков за президент през 2021 г. Дори някои хора директно са преминали от тогавашния в сегашния Инициативен комитет. Просто е въпрос на време ГЕРБ, а по-точно казано, Бойко Борисов, да каже нещо от сорта: „Проведохме допитване в нашите структури и стигнахме до извода, че по-добър кандидат от Лилков няма. Така че заставаме зад него“.

Добре измислено, нали? Ако Вили Лилков не спечели изборите, Бойко няма защо да се оправдава. Лилков не е издигнат от ГЕРБ, партията само го е подкрепяла.

Ако пък спечели, основната заслуга за това ще бъде приписана именно на партията на Борисов. Ето така, след 18-годишното управление на ГЕРБ в София, след всички критики срещу него, столицата отново може да има кмет, свързан с тази партия. Преди няколко години Борисов си купи, буквално, това, което беше останало от някогашното могъщо СДС. Направи го, защото му трябваше марката. Искаше да брандира ГЕРБ като „естествен продължител на демократичните сили от началото на Прехода“. Ходът с Вили Лилков е подобен. Припознава се като свой знаков „син“ персонаж с надеждата да бъде събуден ентусиазмът от 90-те години и той да помогне за поредната победа на ГЕРБ.

Между другото напълно лишена от логика е стратегията на ПП и особено на ДБ да атакуват Вили Лилков заради това, че като общински съветник гласувал заедно с хората на ГЕРБ и одобрявал действията на Йорданка Фандъкова.

Абсурдно е политици, които успяха да се настанят в изпълнителната власт благодарение именно на Бойко Борисов, сега да критикуват някого заради близостта му с... ГЕРБ. Но както добре знаем, именно от начина, по който беше съставено настоящото правителство, принципната и последователна политическа позиция изобщо не е характерна за ПП-ДБ.

Автор: Петър Волгин

(От агенция "ПИК")

4 Коментара

Червената шапчица

11 months before

Липсват думите чест, достойнство, морал… Всичко се търгува. Лицемерие. Докато политическия боклук се прецакват и сдружават помежду си, държавата ни е на последно място в ЕС. Боко бил гросмайстор. Глупости. Боко е с манталитета на Бай Тошо – селски тарикат. Конкуренцията на Боко е бутафория. Няма опоненти, има ортаци. ----- Богдана Карадочева е легендарна българска поп певица, кралицата на шансона. --- 100 процента досадно бездарие. --- Кръпко Васката е уникат от Подуене - подкрепят вили лилков.

Коментирай

Тина

11 months before

Волгин, ти добре ли си? ББ бил гросмайстор!!? Да, бива го с интригите и толкова.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.