Eврокомисията разследва вице Захариева за менте бг паспортите

https://svobodnoslovo.eu/politika/evrokomisiyata-razsledva-vice-zaharieva-za-mente-bg-pasportite/21090 SvobodnoSlovo.eu
Eврокомисията разследва вице Захариева за менте бг паспортите

В един и същи ден брюкселска медия писа, а Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент призова Европейската комисия да разгледа обвиненията за незаконно предоставяне на българско гражданство. Важно е да се знае, че ресорният вицепрезидент на ЕК и комисарите, които отговарят по тези въпроси са именно социалисти. Със сигурност те ще имат подкрепата и на друга от 3-те управляващи ЕС партии – либералите, където ДПС е важен играч. И историята трудно ще бъде потулена от бг властите. Още повече, след публикацията по темата на уважавания брюкселски сайт EurActiv, към подозренията за връзка на арестувания шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, назначен лично от премиера с вицето Каракачанов, които той отхвърля, вече и от от евростолицата намесват другия вицепремиер Екатерина Захариева, която е министър на правосъдието в кабинета Борисов 2, и евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. По информация на 19 минути, българската ДАНС още от 2017 г. е започнала да работи по случая, но е изчакала най-удобния момент за атакуване на схемата.

Европарламентът отбелязва, че този въпрос има отражение върху ЕС, защото с предоставянето на българско гражданство се получава правото за безпрепятствено пътуване и за работа в Общността.

Еврокомисията не само ще разследва, но и ще предприеме действия при доказване на съмненията. Според социалистите става дума за поредния случай, в който европейски правителства "продават гражданство на ЕС".

Всичко това се основава на известните показания на бившия директор на отдел Българско гражданство в правосъдното министерство Катя Матева.

„Каракачанов, Захариева и евродепутатът от ГЕРБ Ковачев са най-високопоставените фигури, посочени като извършили измама, чрез която хиляди чужденци са успели да получат български паспорти срещу заплащане, като чрез тях могат да пътуват без виза в целия Европейски съюз”, пише EurActiv.

Матева е уволнена от Захариева през 2016-та година, след като е отказала да участва в измамата, твърди тя пред медията. EurActiv покани Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях, като последните двама заявиха, че са „изненади“ от обвиненията. Ковачев по-късно отхвърли всякаква отговорност за случая.

Държавната агенция за българите в чужбина беше замесенa в огромен скандал след разкрития, че е издала фалшиви удостоверения за български произход – документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и самоличност, добавя медията.

„Няма агенция, няма проблем

Скандалът с продажбата на паспорти би могъл да катурне правителството на Бойко Борисов. Ръководителят на агенцията Петър Харалампиев беше арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. Харалампиев е назначен по препоръка на ВМРО – партията на Красимир Каракачанов. (От ВМРО твърдят, че Харалампиев не е техен член, а е представител на коалиционния им партньор – „БГ патриот“. Тази формация обаче няма сключено коалиционно споразумение с ГЕРБ – такова имат само Обединени патриоти, част от които са ВМРО, а Харалампиев е избран на поста именно от квотата на ОП.

В рамките на разследването, в сейф на главния секретар на институцията Красимир Томов бяха открити пари в брой на обща равностойност около 285 000 евро. Томов също е в ареста заедно с Харалампиев и още двама служители, заподозрени, че са част от организираната престъпна група. (Томов е назначен на този пост по времето на предишния председател на Агенцията за българите в чужбина и настоящ депутат от ВМРО Борис Вангелов).

На 26 ноември премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че агенцията, която е инструмент за издаване на паспортите, ще бъде закрита. Борисов твърди, че има други институции, като например министерствата на правосъдието и на вътрешните работи, които да вършат работата на агенцията.

По-късно същия ден Каракачанов отвърна, че неговото предложение е вместо от агенция, работата, свързана с българите в чужбина, да бъде поета от пълноправно министерство”, напомня брюкселският авторитетен сайт.

„Според Матева Захариева първоначално се е противопоставила на натиска на Каракачанов, но това се променя след среща, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев на 3 юни 2016 година с представители на българска неправителствена организация в Македония. Ковачев е изявен български евродепутат и зам.-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент.

След тази среща Захариева прави обрат в своето поведение, твърди Матева, и настоява за удовлетворяване на политиката на Каракачанов да дава паспорти на своите „клиенти”. В същото време Захариева започва да полага усилия да премахне Матева от процеса по взимане на решения и скоро я уволнява.

Матева твърди, че е предоставила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в този материал, не е разследван. Тя твърди, че отстраняването ѝ, както и продължаващото игнориране на твърденията ѝ, е решение, взето като част от коалиционното споразумение между Патриотите и Борисов.

Захариева нарече изявлението на Матева „изненада“, като каза, че като министър тя винаги ѝ е оказала „пълна подкрепа“. Захариева каза още, че Матева е отказала предложението ѝ да назначи още пет служители и да въведе подобрения в IT системата.

Документи, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити „да бъде подпомогнат работния процес“ всъщност имат за цел назначението на хора, които да улеснят незаконното предоставяне на сертификати, а не да подобрят ефективността.

Скандалът с продажбата на паспорти беше споменат накратко на страница 10 в последния доклад на ЕК за напредъка на България по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка”, завършва статията.

http://19min.bg

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.