Георги Марков: Ердоган е обзет от божествена мисия за велика Турция

https://svobodnoslovo.eu/politika/georgi-markov-erdogan-e-obzet-ot-bozhestvena-misiya-za-velika-turciya/25746 SvobodnoSlovo.eu
Георги Марков: Ердоган е обзет от божествена мисия за велика Турция

Реджеп Ердоган е обзет от божествена мисия за велика Турция, това обяви пред Дарик историкът академик Георги Марков. Той е песимист за изхода от референдума в южната ни съседка на 16-ти април.

От десетина години Турция е все по-малко Кемалистка, светска и все повече ислямистка. И последните няколко години се прибави неоосманизма. Това е имперското мислене в Анкара. Така че трябваше да се очаква, че Ердоган ще установи своя еднолична диктатура, както и ще стане, смята историкът.

Според академик Марков Ердоган е обвзет от тази имперска мечта да възвърне величието на някогашната Османска империя. "Той стигна до там, че да праща министри на чужда територия да правят митинги пред хора с чуждо гражданство. И да сравнява Меркел и другите ръководители с нацисти и фашисти и това продължава."

Има нещо много тревожно. Аз като историк мога да го сравня с Хитлер. Хитлер не чете, той говори, той се разхожда по трибуната. Стотици хиляди хора реват. И Ердоган виждам вече, че както народа казва, той го удря през просото. Ругае дори Съединените щати. До там му беше тази самоувереност, че той ще бъде вече едноличния владетел на Република Турция и друите ще се съобразяват с него, добави още той.

Той е хазартен играч, за съжаление. Има такива политици. Както Хитлер, както нашия Фердинанд по време на войните. Всичко за нищо. Сега или никога, заяви Марков

Резултат с изображение за академик Георги Марков

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.