„Гешев, вън“ обедини преговарящите за новата власт

https://svobodnoslovo.eu/politika/geshev-van-obedini-pregovaryashtite-za-novata-vlast/6692 SvobodnoSlovo.eu
„Гешев, вън“ обедини преговарящите за новата власт

Премахването на Иван Гешев от поста главен прокурор, промяната на правомощията на главния прокурор, закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и реформа в антикорупционната комисия КПКОНПИ, ще бъдат основните задачи на бъдещата управляваща коалиция. Това стана ясно днес по време на преговорите за коалиционно споразумение в сектор „Правосъдие“.

„Надявам се се Гешев да си даде сам оставката и този проблем да се свърши от само себе си, човек трябва да знае кога да се оттегли. Надявам се той да гледа в момента“, каза лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който бе сред участниците в срещата с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. В преговорите не изникна тема, по която четирите партии да имат радикални разминавания във вижданията. Конкретиката по част от въпросите обаче тепърва ще се обсъждат. Според преговарящите спецправосъдието и КПКОНПИ може да се реформират още в първите 100 дни на новия парламент. Тепърва ще се обсъжда как точно да бъде реформирана КПКОНПИ. В 45-ия парламент ДБ имаха законопроект за разделянето на КПКОНПИ на Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

Крум Зарков, Иван Иванов и Филип Попов бяха в преговарящия екип от БСП, Лена Бориславова и Никола Минчев – от „Продължаваме промяната“, Надежда Йорданова, Атанас Славов, Иван Димитров и Иван Делов – от ДБ, Радостин Василев, Ива Митева, Андрей Михайлов и Александър Рашев – от ИТН.

Първо думата беше дадена на „Демократична България“, които ще са с най-малко представителство в 47-ия парламент. ДБ говориха за реформа на Висшия съдебен съвет – че органът трябва да се състои предимно от съдии, пряко избрани от съдии. Друга тяхна цел е реформа в прокуратурата така, че тя да стане ефективна, прозрачна и подлежаща на демократичен контрол. „Поставям пред скоби главния прокурор Гешев да бъде отстранен, никой не би спорил по тази необходимост“, обясни Славов.

„Напълно припокриване имаме по темата с ДБ. Изключително наложителна реформа. Имахме възможност да кръстосаме шпаги в парламента с г-н Гешев“, посочи и Радостин Василев. Той определи като неприемливо действието на Гешев да атакува в Конституционния съд частта от парламентарния правилник, която регламентира изслушването му от парламента. „Гешев не го коментираме – това е целта на всички, въпросът е как ще се случи. Желанието е огромно, за съжаление голяма част от нещата са свързани с Конституцията“, обявиха и от БСП.

Според ДБ една от възможностите за реформа е парламентът да избира главния прокурор с мнозинство от 144 народни представители, като последната дума за назначението остава на президента. Друга идея е да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години. За всичко това обаче са нужни промени в Конституцията. ИТН говориха и за пряк избор на главния прокурор, както и за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, което също е въпрос на конституционна промяна.

Представителите на всички партии говориха и за съдебен контрол върху прокурорските актове, с които се отказва образуване на досъдебно производство.

Стана дума и за реформа в регулаторните органи, „така че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес – да се извадят от политическата опека, да се ограничи броят на мандатите в тях, формирането им на партийна квота да бъде преустановено“. Ще върви и към реформа в ЦИК така че комисията да не бъде съставена на партиен принцип.

По време на дискусията стана дума и за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, за което от БСП имат забележки. Стана ясно обаче, че ще се работи за намаляване на съдебните такси и особено на таксата от 4% от цената на иска по граждански дела, както и за създаване на закон за личния фалит. Чу се още, че трябва да бъде ускорено приемането на законодателство, свързано със санкциите „Магнитски“. Такъв проект подготвя и Министерството на правосъдието.

„На база теория и цели сме много обединени“, обобщи Кирил Петков. Той разказа, че когато се е срещал с чуждестранни инвеститори като служебен министър на икономиката, третото им изречение неизменно е било за липсата на правосъдие и корупция. Според Петков брандът „корупция“ трябва да бъде обърнат в „държавата, която най-бързо е изкоренила корупцията“.

„Продължаваме промяната“ предлагат да има специална парламентарна комисия за борба с корупцията. Една от нейните задачи ще е да констатира системното неизпълнение на задълженията от страна на ръководството на КПКОНПИ, което е и законово основание за смяна на ръководството на комисията. В момента тя се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Друга задача на тази комисия ще е да разгледа данни за престъпления, извършени от магистрати, за които да сезира и съдебния инспекторат.

Победителите в изборите смятат още, че спешно трябва да бъдат избрани нови членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като мандатът на тези отдавна изтече. Това обаче ще е трудна задача, тъй като Конституцията изисква мнозинство от 2/3 от депутатите. „Продължаваме промяната“ са и против кариерните бонуси за инспекторите и членовете на Висшия съдебен съвет – след мандата си да бъдат повишавани без конкурс.

https://euractiv.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.