Главчев и президентът във война за постове

Заради самоназначението си за външен министър, Главчев стана за смях

https://svobodnoslovo.eu/politika/glavchev-i-prezidentat-vav-voyna-za-postove-2/132616 SvobodnoSlovo.eu
Главчев и президентът във война за постове

Заради самоназначението си за външен министър, Главчев стана за смях

Държавният глава Румен Радев и премиерът Димитър Главчев водят люта битка за постове. Двамата първи мъже в държавата доскоро били в добри отношения, но се изпокарали заради новите назначения в държавната администрация.

 

Макар Корнелия Нинова да описва Главчев, който е от верните хора на президента като „аватар на Бойко Борисов“, решил да слага сам хора и да регулира постове, където прецени, но това никак не се понравило на президента, който разчитал на лоялност от страна на новоизбрания премиер, разкриват приближени до „Дондуков“ 2 .

 

Държавният глава разкритикува сериозно самоназначаването на Главчев за външен министър, което обаче приел заради компромиса с министъра на земеделието Георги Тахов.

Радев имал амбициите на поста да се постави напълно негов човек, а сделката с министър Тахов срещу Даниел Митов за поста се провалила. Според запознати затова президентът се подразнил сериозно на Главчев, който се самоназначи за първото кресло в дипломацията, след като премиерът настоял Даниел Митов да го поеме.

 

Държавният глава се вбесил от това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се опитва през Главчев да кадрува в служебното правителство и именно номинацията на Митов го вбесила. Натиск имало и от чуждестранна институция, като заради нея зам.-председателят на ГЕРБ се отказал сам да е дипломат №1.

 

Служебният премиер и президентът били в добри отношения на този етап, смятат приближени до Радев, но държавният глава постоянно натискал иначе своеволния Главчев да назначи негови хора на ключови места. Това според запознати изострило отношенията помежду им.

Източник: Уикенд

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.