Главчев с нов МВР министър при Радев

https://svobodnoslovo.eu/politika/glavchev-s-nov-mvr-ministar-pri-radev/141237 SvobodnoSlovo.eu
Главчев с нов МВР министър при Радев

Папка с проектокабинет, в който ще има ново име за поста вътрешен министър, а не това на Калин Стоянов. Това е доста по-вероятното решение, с което служебният премиер Димитър Главчев, който се явява и кандидат за следващ такъв, ще се върне утре при президента Румен Радев.

Логиката изисква тази рокада, заради позициите на повечето парламентарно представени партии, както и за да се намали напрежението по линията Стоянов отново да бъде силовият министър, който ще организира изборите. Това коментира пред “Труд news” политологът доц. Стойчо Стойчев.

Преди точно седмица президентът Радев избра Главчев за кандидат за служебен премиер от доста късия списък с потенциални възможности след промените в Конституцията и категоричния отказ на почти всички от така наречената “домовата книга”. Държавният глава даде срок до понеделник Главчев да му представи състав на кабинет, в който да няма съмнения за политическо влияние и който да гарантира честни избори. А преди ден вицепрезидентът Илияна Йотова ясно заяви, че Радев няма да подпише указ за правителство с Калин Стоянов, както това се случи при пропадналата процедура с Горица Кожарева.

Ще бъде друг министърът на вътрешните работи. Всякаква логика го изисква. Струва ми се изключително малко вероятно Главчев да не смени Калин Стоянов. Ако трябва да го оценим като вероятност - 2-3 процента е. Най-вероятно ще бъде друго име, за да не се акумулира допълнително напрежение по тази линия. Разбира се, това не означава, че Главчев например има забележки в работата на Калин Стоянов или че Калин Стоянов не се е справил, а просто защото има политически съображения за неговата кандидатура от страна на ППДБ, “Възраждане” и т. н.. Когато основни играчи в изборите имат такива съображения, е редно служебният министър-председател да се съобрази с тях”, посочи доц. Стойчев.

По думите му, дали Радев би подписал указ без рокада в МВР, зависи от него - “ако наистина няма на кой друг да възложи да прави кабинет, може и да разпише втория път, макар че ми се струва малко вероятно”, уточни той.

Опциите и за президента, и за Главчев се изчерпват. “Не мисля, че ще се стигне до такава игра на нерви. Просто Главчев ще занесе папка, в която ще пише друго име. Каква ще бъде оценката на партиите за това друго име, ще гледаме и ще слушаме през седмицата”, каза още доц. Стойчев.

Ако срещата между Радев и Главчев завърши с успех, във вторник предстои клетва на кабинета “Главчев 2” пред депутатите и нови, седми по ред избори на 27 октомври.

Спряганите имена

Шефове от системата отказват

Николай Николов не потвърди, но и не отрече

 

 

 

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев отрече да е новият МВР министър.

 

Няколко са имената, за които се загори, че могат да наследят Калин Стоянов в МВР.

 

Сред тях са двама от заместниците му - Тони Тодоров и Стоян Темелакиев, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” - Атанас Илков, главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, директорът на бургаската полиция Емил Павлов, както и бившият пожарникар номер едно Николай Николов.

Днес Кангалджиев и Павлов заявиха, че с тях не са водени разговори за бъдещ служебен министър на вътрешните работи. И двамата бяха категорични, че не биха приели поста.

Пред “Труд news” Николай Николов нито отрече, нито потвърди за разговори с него за силов министър.

Димитър Главчев получи папката от Румен Радев преди седмица с условието да предложи кабинет, който да гарантира честни избори.

Шансът Калин Стоянов да остава на поста е едва няколко процента - логиката изисква друго име, посочи политологът доц. Стойчо Стойчев пред “Труд news”.

trud.bg

2 Коментара

Олеся Zelle

3 weeks before

.....Това коментира пред “Труд news” политологът доц. Стойчо Стойчев... Това не ли този дУцентин,който показваше среден пръст пред психодиспансера в Сф,под давление на забранени субстанции. Е,ако е той- " здраве му кажи" и на този сайт,щом прибягват до услугите на дУцентина

Коментирай

Олеся Zelle

3 weeks before

.....Това коментира пред “Труд news” политологът доц. Стойчо Стойчев... Това не ли този дУцентин,който показваше среден пръст пред психодиспансера в Сф,под давление на забранени субстанции. Е,ако е той- " здраве му кажи" и на този сайт,щом прибягват до услугите на дУцентина

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.