Ива Митева: Ще бъдем свидетели на много грозни договорки за ротацията

https://svobodnoslovo.eu/politika/iva-miteva-shte-badem-svideteli-na-mnogo-grozni-dogovorki-za-rotaciyata/125774 SvobodnoSlovo.eu
Ива Митева: Ще бъдем свидетели на много грозни договорки за ротацията

Президентът Румен Радев няма да бойкотира клетвата на двамата новоизбрани конституционни съдии Борислав Белазелков и Десислава Атанасова, защото през октомври ще бъдат избрани неговите двама конституционни съдии. Това прогнозира пред БНР председателят на 45-ото и 46-ото НС Ива Митева, д-р по конституционно право. 

В интервю за предаването "12+3" тя коментира процедурата за избора на Белазелков и Атанасова, конституционните промени и какво може да се очаква от Конституционния съд като решения. 

"Борислав Белазелков е добър юрист с добра юридическа подготовка и ще даде добра юридическа аргументация на тези поправки в Конституцията. Десислава Атанасова е първият избор на толкова политизирана фигура в Конституционния съд, нейната кандидатура не може да се сравнява с  Васил Гоцев, Атанас Семов, Янаки Стоилов, Филип Димитров", коментира Ива Митева.

Нейната прогноза е, че чрез Конституционния съд, може би, ще се търсят политически решения с юридическа аргументация.

"При 6:6 гласа би трябвало да се прекратява делото и да не се излиза с решение. Във всяка посока трябва да се търсят 7 гласа, а на практика не се получава. Това бързане за избора на Белазелков и Атанасова е за решението на КС за конституционните промени. Те могат да бавят решението, но от друга страна обаче при 6:6, ако имаме отхвърляне на практика, текстовете ще продължат да действат", обясни докторът по конституционно право. 

Тя предупреди, че трябва да се внимава, защото през октомври т. г. президентът Румен Радев ще попълни КС със своите двама и битката ще е до октомври.

"Откъснала съм се умишлено от целия политически живот заради, може би, хората, и защото се спря да се говори експертно и слушаме едни празни фрази. Проследих дебата най-вече по начина, по който се случиха номинациите", обясни Ива Митева.

Относно продължителността на мандата 9 или 7 години тя коментира:

"Не се прави разлика между тълкувателно решение и обявяване на противоконституционност на закон. Решението е тълкувателно и ще се прилага за всички съдии в момента. 

"Ще бъдем свидетели на много грозни договорки, защото предстоят регулаторните органи и няма да изпуснат това. В избора на конституционни съдии нарушиха закона. Изборът не е нито прозрачен, нито открит, нито бяха обосновани предложенията", заяви Митева. 

bnr.bg

11 Коментара

Червената шапчица

преди 3 месеца

Дреме ми на копринените прашки.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Тази Ива, понеже е тъпа тарикатка, лакома за власт, пари и слава, жестоко се прецака.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Каримански също е глупак, като фъфлещата кифла... Щял да става шеф на БНБ, мошеникът от турската банка... Ива пък искаше КС, ха ха ха

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

В разгара на фермерските протести в Германия, Румъния, Франция и Гърция премиерът акад. Николай Денков успя да договори българските фермери да не излизат на протест. Ще вдигнем темпото на работа, обеща министърът на земеделието Кирил Вътев --- Браво, ура...

Коментирай

copy - paste

преди 3 месеца

Ще предложим пакет от законови промени, които ще решат дългосрочните проблеми в сектора. На въпрос дали това означава, че стачките се отменят, премиерът Денков заяви, че е лесно да се заплашваме, но това няма да доведе до нищо. Има неща, за които не можем да си затваряме очите. Важно е секторът да върви напред, каза акад. Денков.--- Смешко! Не можа да изгони нито един министър и след ротацията, Габриел ще напълни министерския съвет с крадливи герберасти. И за какво бяхме на митингите?! И какво ни донесе промяната за която гласувахме?! Лъжи, цинизъм и пране на герберо-депесарските бандити.

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Въпросът за демографската криза у нас е с какъв темп ще е намаляването на населението. На този етап не трябва да има съмнения, че населението на страната ще намалява, но ние трябва да бъдем оптимисти и реалисти. Това обясни пред БНР главен асистент д-р Борис Казаков от Националния институт по геофизика и геодезия на БАН.--- Три пъти ура...

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

"КОНЯТ ЯДЕ ДОСТА БАВНО като старателно преживя храната си и гълта на малки порции". --- Имам въпрос - Конят преживно животно ли е?

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Майна, приятелю... в теб ми е надеждата... Кажи ми, моля те, конят преживно животно ли е? Ф- 35 с един двигател ли е? Предварително ти благодаря.... Питах Муцинка, а тя ми каза да не я занимавам с глупости. Не мога да питам моя Спиридон, защото съм му сърдита и тази седмица не му говоря. На други хора нямам вяра...

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Кирил петков - ще накарам лена да удуши миро, ако не ме признае за баща на детето й! --- Младата Габриела, убила мъжа си с помощта на мама, щурмувала парламента с листата на ПП

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

"Красотата на тези многоцелеви самолети е, че след като установят това въздушно превъзходство над нашите войски, така че нашите войски да могат да водят модерна маневрена война, която изисква бойно поле превъзходство във въздуха, щом могат да извършат тази модерна маневрена война, тогава F-16 започва да съществува изключително способно оръжие за поддържане на маневри на земята", допълва той.- --- некакъв генерал от уса... Съби Събев кимаше бодряшки... Никой не разбра за какво става дума...

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

Кметът на Кърджали: Ахмед Доган е най-ярката фигура на българската демокрация. Който го е страх от мечки, не ходи в гората, посочи Ерол Мюмюн ---- Слава на ДПС ! Скоро ще бъдем първа политическа сила и ще управляваме България. Тогава ще построим джамия във всеки град, а новините ще са само на турски. Слава на Доган. - Веселина Томова, Велислава Кръстева etc.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.