Изборите - подарък от сглобката за „Възраждане“

https://svobodnoslovo.eu/politika/izborite-podarak-ot-sglobkata-za-vazrazhdane/130320 SvobodnoSlovo.eu
Изборите - подарък от сглобката за „Възраждане“

50 депутати вкарва партията на Костадинов, прогнозира проф. Михаил Константинов

ППДБ свиват присъствието си в 50-о Народно събрание поне с 13 народни представители

ГЕРБ няма да участват нито във втори, нито в трети мандат

Предсрочни парламентарни избори могат да изкачат партия “Възраждане” до втора позиция в парламента, прогнозира професор Михаил Константинов. Той бе категоричен, че единствено националистическата партия на Костадин Костадинов при предсрочен вот ще увеличи значително резултата си, а за ППДБ прогнозира срив в резултата и 50 депутати в следващ парламент, вместо досегашните 63. В момента “Възраждане” са четвърта политическа сила с 34 депутата, в началото на 49-ото НС бяха трети с 37, но трима бяха изключени.

В проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) се твърди, че “Възраждане” ще вкара трима евродепутати на изборите на 9 юни. Същият шанс имат и ППДБ, а ГЕРБ са първи с шанс за шестима представители в Брюксел.

След като парламентът гласува отказа на Мария Габриел от премиерския пост, се очаква президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ППДБ. В декларация с абсурден текст Атанас Атанасов обяви този мандат за национален и каза, че канят ГЕРБ да реализират втория мандат като съставят на правителство с “взаимноприемлив” кандидат за премиер и настоящия състав на Министерския съвет. Атанасов каза и че дават срок на ГЕРБ до деня за връчване на мандата за отговор. Той увери, че ако от партията на Борисов отхвърлят предложението им, те ще върнат мандата. Това означава, че още в сряда следобед, когато ППДБ са поканени на “Дондуков” 2 ще има отказ от реализиране и на втория проучвателен мандат.

ГЕРБ отговориха скоростно, казаха че няма да участват нито във втори, нито в трети мандат.

“Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България”, пише в отговора на ГЕРБ, в края на която стои подписът на Бойко Борисов.

“Цинично е да бъдем плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година. Конституциите следва да се изработват така, че да имат дълъг срок на годност, а не само от Коледа до Великден”, пише още в отговора на ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Много исках да има правителство. ППДБ бяха инат - или всичко, или нищо!

Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България, отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на ППДБ.

“Много исках да има правителство. Свърши! ППДБ бяха инат - или всичко, или нищо!” това обяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов разказа как са протекли преговорите. “Избрах да имаме преговорен екип. Те идват на преговори 6 души, които са Ники, Асен и Кирил, после идват други 6-8-10-12 души и аз трябва да седя и да изслушам исканията на всеки един - един иска кабинета, друг регулаторите, трети прокурора, четвърти иска парламента, и става едно надговаряне. Затова избрахме преговорен екип, който близо 20 дни преговаря по всички точки”, каза още той.

Лидерът на ГЕРБ разказа, че в четвъртък и петък той лично се е срещал с Асен Василев и Атанас Атанасов.

“Въпреки интереса на партията, собственоръчно подчертах, че Асен Василев остава и е най-важният човек в кабинета като компромис за Мария Габриел и му предложих да є се извини, така както ние сме го правили. След това собственоръчно зачертах Гаджев и написах Тагарев, както ми препоръча Иван Костов, заради Атлантическия съвет. Задрасках Жечо Станков и написах Румен Радев, както искат”, разкри Борисов.

“Казах на Асен Василев, че искам отговорът да е кратък, колкото е кратка срещата ни - с “да” и “не”. Да говори с неговите и да ми върне листа и аз да се разправям с моите, както мога.

Вечерта го чух и той каза, че за вътрешно министерство и електронното управление държат да са други хора, а не тези, които ние предлагаме. Припомних му, че искам кратък отговор - да или не за правителство”.

Борисов разказа, че вечерта му се обадил ген. Атанасов, на когото казал същото, а той предложил зам. министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова да стане вътрешен министър.

“В неделя в 14.00 часа за последен път пратих Мария Габриел да каже на Денков, но той каза “без МВР няма да стане, сложете в МВР Румяна Бъчварова”. В този промеждутък започва тилифон, тилифон, тилифон... ще ви кажа друг път откъде идва това тилифон. Обаждат се хора, министри от други държави, от уважение няма да им кажа имената, да ме натискат от името на Кирил Петков за вътрешния министър, издаде още председателят на ПГ на ГЕРБ. Това ни накара окончателно да вземем решение да защитим хората и демокрацията” обясни растящите претенции на ППДБ по време на преговорите Борисов.

До последния момент ППДБ бяха нахални, искаха да узурпират цялата власт, четири компромиса направих - взеха си енергетика, отбрана и електронно управление пак за тях, какъв компромис повече да направя”, попита бившият премиер.

Професор Пламен Киров пред “Труд news”: Национален мандат се дава на избори от избирателите

Национален мандат се дава на избори от избирателите, друго понятие за национален мандат няма.

Няма как Мария Габриел да приеме да е премиер от ППДБ, след като те провалиха мандата на ГЕРБ. Това е изключено. Аз затова се пошегувах, че по-точно трябваше да предложат на Бойко Борисов да стане министър-председател, но те някак си срамежливо се въздържаха от тази опция.

Те вече се молят ГЕРБ да посочи някой.

Сега президентът трябва да покани ППДБ, за да им връчи втория проучвателен мандат. Те трябва да отидат и да го върнат. Хубаво е това да се предава по националната телевизия, не по радиото, защото там няма как да се види печалната гледка, която ще представляват. Третият мандат се връчва на парламентарна група, избрана от президента. Тези процедури могат да приключат много бързо.

Следва насрочване на избори и формиране на служебно правителство. Парламентът няма да се разпуска, остава да действа. Друг е въпросът как ще действа като 90% от тези, които са в НС ще са кандидати и в следващите избори. Най-вероятно ще концентрират цялата си енергия не да гласуват закони, а да дразнят служебното правителство, каквото и да е то, с искания за изслушвания, за парламентарен контрол.

Президентът без да контролира целия процес както досега, отново трябва да направи консултации с всички парламентарни сили. Те могат бързо да протекат и да приключат в рамките на един ден. След това държавният глава трябва да си избере кандидат за служебен премиер от домовата книга. Според мен, ако действа в посока бързо решаване на този проблем, би следвало вече да е започнал консултации с възможните кандидати, за да установи кой би поел този кръст да бъде служебен министър-председател. Този, който приеме, ще трябва да предложи състав на служебен кабинет. Президентът може да не одобри някои от посочените и тогава трябва да се намерят приемливи фигури.

Харалан Александров, социален антрополог, пред “Труд news”: ГЕРБ са обект на желания, ПП имат тежка история на провалени отношения

ППДБ изглеждат като хора, на които очите най-сетне се отварят за реалността. Те много дълго са живели в заблуда, че са безценни, уникални, че всичко се върти около тях и сега откриват, че нещата не зависят от тях. И започват жално, жално да се молят. Това отстрани изглежда печално и мъчително. Позицията им беше, че без тях не може, че са единствени и се държаха доста високомерно и безотговорно. И сега си получават наказанието.

Реалността е, че ГЕРБ спокойно може да мине без тях и да си намери коалиционни партньори- очевидно е, че отново е обект на желания. Докато за тях ще е доста по-трудно тъй като имат много тежка история на провалени отношения и с БСП, и с ИТН, които ги разглеждат като напаст, от която час по-скоро трябва да се отървем.

ДБ, която включва и ДСБ, е различно явление от ПП. Едните все пак са хора с идеология и с някакъв дневен ред, които имат някаква цел и я преследват от години, те са част от системните партии, макар и със сравнително малка подкрепа. Докато ПП са опортюнисти, които аз бих нарекъл паразитна формация. Те първо паразитираха върху енергията на протестите, след това върху енергията на Радев, след това върху подкрепата на външните ни партньори и накрая 9 месеца паразитираха върху парламентарната подкрепа на ГЕРБ. И понеже са свикнали като всеки паразит да се хранят от гостоприемникът, в момента, в който гостоприемникът, в случая ГЕРБ, ги изтръска от тялото си, те се гърчат. И викат: Искаме още да смучем.

Те паразитират и върху каузите на ДБ и аз се страхувам, че там връзката е неразрушима. Има ситуации, в които паразитът става по-тлъст от гостоприемника и понякога свършва със смъртта на гостоприемника - чернодробният метил е такъв, първо си убива гостоприемника и след това умира. Надявам се ДБ да се освободи от този паразит и да не загине.

Доц. Стойчо Стойчев, политолог: Избори са най-добрият вариант в създалата се ситуация

Мнозинството се разпадна още от 6-7 март. При изчерпано политическо доверие трудно се правят реформи, които да бъдат легитимни. Затова краят е логичен, единственото проблематично е, че всичко става бавно.

Колкото по-бързо ПП-ДБ върнат втория мандат неизпълнен, толкова по-добре.

Основната част от щетите ще бъдат понесени от ПП-ДБ. Но това съвсем не е краят. Ще имаме още циркови изпълнения, които ще наблюдаваме през следващата седмица.

Избори биха били най-добрият вариант в създалата се ситуация. Възможно е избирателите да санкционират едната от двете групи и вече да се търси ново начало на властта.

Все още много трудно може да прогнозира избирателната активност, тъй като все още не знаем как ще бъдат разположени парламентарният вот и европейският.

Ако изборите бъдат проведени през седмица, е възможно да ударим дъно на избирателната активност. Прогнозирам милион и половина на европейските избори и около 1,9-2 млн. на парламентарните. Към момента хората не виждат алтернатива, но я търсят и са изключително недоволни.

Евелина Славкова, социолог, пред “Труд news”: Избори две в едно ще имат по-мобилизиращ ефект

Изборите две в едно със сигурност ще имат по-мобилизиращ ефект за електората, защото традиционно европейските избори са с много ниско желание от страна на хората да излязат и да гласуват.

Парламентарните избори през последните години също започнаха да влизат в тенденцията на все по-намаляващо желание на хората да отидат до урните и това в голяма степен се дължи на факта, че много често имахме парламентарни избори. Това изтощи хората, но в никакъв случай не е единствената причина. На изборите през 2017 г. гласуваха около 3,5 милиона, сега на последните парламентарни избори до урните стигаха около 2,5 милиона. Виждаме какво голямо дистанциране на хората от изборния процес има през последните години.

В контекста на избори две в едно вероятността да има по-висока изборна активност е по-голяма. В качеството ми на наблюдател на изборния процес ще отбележа, че остава да бъдат връчени вторият и третият мандат, да се сформира служебен кабинет, преди което президентът може да проведе нови консултации. Това са детайли, които смятам, че показват колко ще е трудно до 8 април да приключат всички процеси, за да може на 9 юни да гласуваме за евродепутати и за 50 ото НС.

trud.bg

5 Коментара

Наблюдател

преди 1 месец

Анализачите сериозно са се развихрили, раздават се от сърце. Не се щадят в работата си. Едни гадаят на боб, други - на кафе, а тези гадаят на числа.

Коментирай

Помнещ

преди 1 месец

Едва ли Възраждане ще имат такъв успех... Те се сгромолясаха в очите на поддръжниците си....

Коментирай

Глас народен

преди 1 месец

Дори и Нови ИЗБОРИ Няма да Променят ситуацията в България, Защото ще Участват Същите ПАРТИИ и Избирателите са Същите! Не Залагайте на Напразни Надежди - ГОВЕЖДИ!

Коментирай

Глас народен

преди 1 месец

Дори и Нови ИЗБОРИ Няма да Променят ситуацията в България, Защото ще Участват Същите ПАРТИИ и Избирателите са Същите! Не Залагайте на Напразни Надежди - ГОВЕЖДИ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.