Изненада! Борисов за Трети март: Да чуем историците, ако трябва и допитване до народа да направим

https://svobodnoslovo.eu/politika/iznenada-borisov-za-treti-mart-da-chuem-istoricite-ako-tryabva-i-dopitvane-do-naroda-da-napravim/115997 SvobodnoSlovo.eu
Изненада! Борисов за Трети март: Да чуем историците, ако трябва и допитване до народа да направим

ТРЕТИ МАРТ ОСТАВА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна.

Това заяви изненадващо пред Епицентър. бг лидерът на ГЕРб Бойко Борисов

Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник, така отговори Борисов на въпрос на Епицентър. бг дали има промяна в позицията на партията му по отношение на Трети март.


Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.


"Дори, ако трябва да направим допитване до народа", изтъкна Борисов. Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон", уточни Борисов.

По време на посещението си в Бургас в събота Борисов сподели, че в партията му отдавна мислят по този въпрос и той дори е коментирал тази своя позиция със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, настоявайки темата за националния празник да мине на заден план.

Борисов подчерта категорично, че това, което днес заявява пред Епицентър. бг, че бъде защитено от депутатите на ГЕРБ по време на дебатите в зала.

Изявлението на Борисов днес означава, че ГЕРБ ще застанат зад конституционните промени в частта им за съдебната реформа и ограничаване правомощията на служебното правителство, но не и за промяна на националния празник.

А това решава и драмата, която разтърси нацията - Трети март остава национален празник.

Така се слага точка на поредната тежка конфронтация в обществото.

На ГЕРБ обаче им предстои отстояване на този позиция пред ПП, защото по-рано днес премиерът Николай Денков потвърди, че продължава да подкрепя вписването на 24 май като национален празник в Конституцията. По думите му, по въпроса трябва да се проведе политическа дискусия в Народното събрание. Иначе казано, според Денков обсъждането на темата трябва да остане част от конституционния дебат, както предвижда управляващото мнозинство.

Припомняме, че днес политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго.
Те изразяват готовност да поставият този въпрос на всенародно допитване чрез референдум.


Сред инициаторите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, журналисти, общественици.

Георги Първанов определи призивите за бойкот на 3-ти март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, "не като грешка, а като престъпление".


Академик Иван Юхновски заяви, че една евентуална промяна на националния ни празинк, би било оскърбление със загиналите герои през петвековното турско робство. Той нарече полемиката, предизвикана от намерението на сглобката, като семейно насилие.


"3-ти март не е празник на Руската империя. Това е плод на усилията на българите. Българите десетелителия са се борили за своите права. Това е български празник“, подчерта проф. Искра Баева.

Проф. Даниел Вълчев подчерта също днес, че отварянето на темата с промяната на националния празник е тежка грешка на управляващите и президентът е "взел инициативата много силно":

"Това не е въпрос за Конституция, а за Кодекса на труда. Ако някой иска да се занимава с този въпрос, да отвори Кодекса на труда. Вдигането на въпроса на конституционно равнище, означава, че се търси започване на дебат - дали за прикриване на други по-важни неща, или пък нещо друго - това е отделен въпрос", изтъкна деканът на Юридическия факултет. 

Проф. Вълчев предложи въпросът за националния празник сега да бъде затворен и един ден, "когато всичко се нормализира в света около нас и в нас", да се мисли кой да е националният ни празник. 

Явно Бойко Борисов отново е проявил политическа сетивност, щом е решил да остави тази тема за по-добри времена.

https://epicenter.bg/

5 Коментара

Глас от народо

преди 5 месеца

Уррра,уррра,победа братци. И,когато В.В.Путин верен на своя интернационален дълг ,изпрати Ванка с танка и Андрюша яхнал катюша...Ша видити вий едно НАТО един ЕС. Еврогеюве недни. И Белене и Ловеч и Скравена ще се вдъхнат за нов живот.

Коментирай

някой си

преди 5 месеца

Браво, знаех си аз, че г-н Борисов е българин и че се заслушва в народа и най-вече в умните глави на България! З такива важни неща трябва да се питат историци като Андрей Пантев, Искра Баева, те цял живот това са правили, изследвали, анализирали... Трябва да се пита и сладкодумеца Стефан Цанев. Имаме толкова умни хора!!! Трябва да се пита и народа, той каквото каже! Няма да ми казва някой си, който се консултирал с американското посолство, те себе си не могат да оправят, ще видите там скоро сеир.... Левски е ходил от село на село, ей, не е припкал до америка! Ако трябва да питате посланик, това трябва да е Руския посланик! Колко хора си дадоха живато за нашата свобода, бре безродници!? Най-отвратителните същества на земята са дьонметата!

Коментирай

някой си

преди 5 месеца

Отмяната на 3-ти март като национален празник наистина е насилие над хората! Аз откакто чух това, вдигам кръвно! 3-ти март и Русия са в сърцата на всички Българи! Запомнете това, иначе господ ще ви накаже до девето коляно! Абе, "академико", мрън, мрън, ама правиш големи поразии!

Коментирай

НародО на Гласа

преди 5 месеца

Вижте ся психодеснЕ другаре! Тези "страшни" заплахи с Русия, Путин, Съветска република, танкове, катюши вече не Фащат декиш сред НародО! Менкайте си ги в джендър зомби дружинките!

Коментирай

Иванов

преди 5 месеца

Безсрамието и роболепието на нашия ПОЖАРНИКАР няма равно в Европа. Какви историци бе тъпчо, Не те ли е срам да плещиш такива глупости. Новия посол и назначеното правителство ни съсипват с бясна скорост. То не ловиха руските шпиони, щото англичаните нямат такива, но имат най-доброто разузнаване. Съсипахме си индустрията, сега сме на път да съсипем и енергетиката, вече нямаме и земеделие, храната и плодовете ни са вносни. Не довършихме и Белене, а сега подаряваме оборудването на Украина. Цените са побеснели, мизерията е нескрита, ние тръгнахме да събаряме руските паметници, да премахваме националните си празници. И това красиво ГОВЕДО щяло да пита историците. Ами на тях ще им ливнат пари, ще ги и уплашат и ще кажат каквото им наредят, досущ като нашите медии. ПОЗОРЪТ Е ПЪЛЕН БОЙКО, махай се от екраните, че стана непоносим.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.