Какво ще стане, ако румънският опит се приложи в България?

https://svobodnoslovo.eu/politika/kakvo-shte-stane-ako-rumanskiyat-opit-se-prilozhi-v-balgariya/26122 SvobodnoSlovo.eu
Какво ще стане, ако румънският опит се приложи в България?

Всъщност, ако трябва да сме честни, той вече е приложен. И то не от сега, а още с приемането на Конституцията през 1991 г. Още от тогава имаме брутално независима прокуратура, и фактически недосегаем главен прокурор. Ако е искал да разследва политици, не е имал грижи. Румънците и Маковей откриха това 20 години по-късно.

Но нека предположим, че направим нов рестарт. Забравяме, че първия път нищо не се е получило, забравяме причините за това, и правим нов опит.

Какво се случва?

Първо, появява се нова държавна бюрокрация, която ще се казва например ГЕСТАПО. Името е случайно подбрано, трябва да има име все пак. Та условно, правим поредната бюрокрация, кръщаваме я ГЕСТАПО, и я пускаме да лови корумпирани политици.

Естествено, тази институция следва да е независима от самите политици. Т.е. там ще се назначи някакъв директор или "супер-главен прокурор", той ще назначи прокурори, следователи, експерти и т.н.

Вариант 1 - политиците да вкарат свои хора вътре, няма да го разглеждаме, защото нали допуснахме, че наистина ще борим корупцията, а няма да повторим настоящата прокуратура.

Значи отиваме на Вариант 2 - наистина се назначават някакви независими хора, начело с независим началник, и им се поставя задачата да "борят корупцията".

ОК. Започват да борят, хващат Бойко Борисов за ушите, и установяват някакъв малък дял от лапането му. Примерно едни 500 милиона. Нека не сме прекомерни оптимисти, само половин милиард му хващат.

И тогава Бойко се обажда на директора и му предлага 100 милиона, за да оправи нещата. Онзи отказва. Бойко се обажда на заместника. И той отказва. Бойко се обажда на цялата верига от примерно 10 човека надолу (прокурор, заместници, следователи, експерти, та дори деловодители). И... един поддава. Взима 100-те милиона и вкарва в обвинителния акт някакви формални грешки. Актът влиза в съда, адвокатите на Бойко виждат грешките и... невинен.

След като този номер мине няколко пъти, и след като на "директора" му кипне да се разправя с идиотии, накрая той ще започне да взимат парите, и да "оправя нещата". Горе-долу ви описах защо настоящата "главна прокуратура" не върши работа, и какъв е механизмът на провалянето и.

В крайна сметка, г-н Директорът ще стане една от най-влиятелните фигури в българската политика, подобно на г-н Цацаров в момента.

Ако имате нужда от още факти. Ами помните ли онова "вещо лице", на което му откраднаха доказателства от "колата". Дали му ги да прави експертиза, "някой" разбил колата и изчезнали. Лицата на адвокатите на обвиняемите грееха като им казаха :) А ако мислите, че можете да сложите охрана до всеки един участник в процеса, то се замислете, че ще трябва и охрана на охраната, и охрана на охраната на охраната. И няма да му се види краят.

Може би ще попитате, а не може ли, Директорът, който е неподкупен, да направи така, че никой под него да не "пробие" системата. Отговорът е "Не". Има ли много звена, всяка една система е пробиваема. Именно затова демокрацията изначално е силно корумпирана управленска система. Винаги има много нива, много проверки, много чиновници. Няма как без тях. Няма директор, който да може да контролира всичко.

При диктатура, монархия, империя, е по-просто. Показват виновника на монарха, той изслушва, и на своя глава решава. Често може и да греши, но шансът някой друг да сгреши вместо него, или да пробие системата, не съществува. Демокрацията обаче, иска "да няма грешки". Затова има много чиновници, затова и всеки един от тях може да бъде купен.

Вероятно ще си зададете въпроса, защо в Румъния системата "работи"? Там не предлагат ли рушвети, някакви роботи ли са разследващите?

Ами тя работи, защото са ви казали, че работи. Всъщност, ако се вгледате в детайлите, ще видите, че повечето присъди са условни, или са за някакви идиотщини - например назначен чиновник на синекурен пост. Въпросните "2 милиарда" върнати в бюджета пък са законният откуп, който е предвиден, за да се измъкват политиците. Ако върнеш парите, ти дават условна присъда. Т.е. не ходиш в затвора. И какво следва. Ами ти си откраднал примерно 1 милион. Разбираш се с "прокурора-идеалист" да ти повдигне обвинение за 100 хиляди, плюс други 100 хиляди за него и за "г-н Директора". Общо с 200 хиляди излизаш сух от водата, а анти-корупционната служба отчита "чутовни резултати". Ти се връщаш в политиката, и пак си папкаш :) Само някакви подставени лица са нужни, но к`во ти е за това...

Искам да кажа, че корупцията се бори при източника - да не се позволява да се случва. Когато има масова корупция, репресията не помага. Рискът от корумпиране на самата анти-корупционна служба прави безсмислена идеята корупция (когато е масова) да се бори с репресия. Бори се с недопускане, а не с последващи действия.

Всъщност, има едно изключение. В Северна Корея няма корупция, защото наказанията са "смърт". Но такава реформа не съм чул някой у нас, или в Румъния да е провел.

Та вервайте си, че "недосегаеми" ще дойдат и ще прочистят държавата... :)

Добри Божилов

07-02-2017

Резултат с изображение за корупция

http://gudelnews.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.