Какво странно съвпадение с внезапно бликналата любов на Каракачанов към „F-18“!

https://svobodnoslovo.eu/politika/kakvo-stranno-savpadenie-s-vnezapno-bliknalata-lyubov-na-karakachanov-kam-f-18/23889 SvobodnoSlovo.eu
Какво странно съвпадение с внезапно бликналата любов на Каракачанов към „F-18“!

В интервю за сп. „Геополитика“ военният министър Красимир Каракачанов заявява, че изборът на нов изтребител е най-вече политически въпрос, опиращ до геостратегически мотиви и интереси, а експертизата ще бъде на заден план. По същото време зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че ще бъде отворена възможност не само за "втора ръка" „F-16“, но и за нови самолети „F-16“, като в състезанието оставал и шведският „Грипен“. Другата голяма новина е, че заради недостига на кадри за армията Министерството на отбраната започва програма за връщане на офицери, съкратени през последните 10 години…

Явно във военното министерство духат нови ветрове и старите лобисти пак излизат на сцената. Само ден преди геополитическото интервю на Каракачанов, самият той за пореден път се кълнеше, че ако ще купуваме изтребители, те ще са не 30-годишните „F-16“, а само нови. Дори плахо продума, че и чисто новички „F-18“ може да поискаме от янките. Щото никоя уважава себе си държава, да не говорим за най-бедните, не можела да си позволи стари авиони, които ще ни излязат през носа заради безбожно скъпите ремонти за наша сметка в задокеанския завод-производител.

Сега дясната ръка на Каракачанов твърди обратното – че 30-годишните „F-16“ отново са в играта. Като старо казармено куче, едно говорещо пред строя, но съвсем друго вършещо на подопечните зайци, пенсионираният генерал свенливо спомена участието на „Грипен“-те в нагласения конкурс само заради олимпийския принцип. Пък и неутрална Швеция е далеч, а новият Голям брат е тук и си има министър-резидент в МО. И я си отворил устата против старите хвърчила на новите съюзници, я си изгърмял като пенсионирана фуражка.

Министърът и замът му добре са си направили сметките - двамата лобират за два различни самолета, но производителят е един. Тук празно няма, защото платецът на комисионните е един и същ. Което и лоби да надделее, бонусът е гарантиран.

Така и така ще купуваме втора ръка самолети, Каракачанов и Ко ще набират и втора употреба офицери. Що ли старото куче Запрянов не спомена, че повечето от тия съкратени офицери бяха изхвърлени като мръсни котета не от извънземни, а от колещите и бесещите от 2009-а в МО ГЕРБ-ерски военни министри?

Понеже съм досадно любопитен, преди два месеца в американското специализирано списание „The National Interest“ се натъкнах на статия, посветена на бъдещето на „F-18-Super Hornet“. В светлината на лобирането на Каракачанов за „F-18“, особен интерес представлява коментарът на Дан Джилиън - програмен мениджър на корпорацията „Боинг“.

Според него „Боинг“ планира да произвежда два самолета по-малко на месец, отколкото е било в най-силният период - 2000 г. Причината е, че Военноморските сили на САЩ купуват по-малко самолети. Но поради прогнозираното купуване от ВМС на 80 нови „Super Hornet“ през 2018 г. , „Боинг“ ще се опита да запази капацитета на линията поне до 2020 г.

И ето черешката на тортата в откровенията на Дан Джилиън: “Въпреки осигурените поръчки от ВМС, за запазване на капацитета на линията и превръщането на „Super Hornet“ в основен самолет на ВМС до 2040 г., наложително е значително да се увеличат чуждестранните заявки за „F-18“…"

Какво странно съвпадение с внезапно бликналата любов на Каракачанов към „F-18“! И каква изненада от неглижирането на подчинения му зам.-министър на „F-18“ и лобирането му за стария „F-16“! И още по-голямата изненада от факта, че палубният „F-18“ е разработен за нуждите на флота, е на за ВВС. Сиреч, да каца и излита от самолетоносач, е не от пистите на Безмер и Граф Игнатиево.

Което ни навежда на патриотичната мисъл, че министър Каракачанов планира да купува и самолетоносач. И що да не го купи – имаме си море, имаме морска база „Атия“, пък и милиардите не ги вади от джоба си. Обаче комисионните влизат директно в нечии джобове - дали генералски, дали министерски, дали премиерски.

Велизар Енчев

Снимка на Велизар Енчев.

Снимка на Велизар Енчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.