Кандидатът за кмет на Видин Александър Матеев трупа имоти като за последно

Художникът с още няколко съмнителни дипломи завзе резиденция на Тодор Живков, местните го свързват с парламентарната зам.-шефка Росица Кирова

https://svobodnoslovo.eu/politika/kandidatat-za-kmet-na-vidin-aleksandar-mateev-trupa-imoti-kato-za-posledno-2/119006 SvobodnoSlovo.eu
Кандидатът за кмет на Видин Александър Матеев трупа имоти като за последно

Художникът с още няколко съмнителни дипломи завзе резиденция на Тодор Живков, местните го свързват с парламентарната зам.-шефка Росица Кирова

Скандален случай за политик и то кандидат за кмет, който слага ръка върху къщата на стар индустриалец, основал преди близо век фабриката за порцелан във Видин, дойде на редакционната ни поща.

 

Главно действащо лице в мътната сделка е претендентът за градоначалническия пост във Видин - Александър Матеев.

 

Разбира се, господинът не присъства в регистъра с името си. Там е вписана съпругата му Юлия като законен представител на общия им син Манол. “Цяло лято не спряха ремонтните работи в къщата”, споделят съграждани на Матеев.

 

Величественото здание след 1944 г. е национализирано от комунистите и дадено за представителна резиденция на БКП и висшата номенклатура. Легенди разказват, че там е отсядал и самият Тодор Живков, ето защо местните хора я знаят като “резиденцията на Тато”. Тя обаче е построена от достолепния индустриалец Георги Младенов през 30-те години и е издържана в актуалния тогава архитектурен модернизъм. През 1947 г. основаната от него порцеланова фабрика е национализирана, а фабрикантът - изселен в Нови Пазар като враг на народа и принуден да работи като пазач на паркинг до смъртта си.

 

Днес неговият дом отива в ръцете на новоизлюпения политик Александър Матеев и неговото семейство. Според собствените му твърдения, той е завършил живопис в Клуж, а от 2017 г. учел архитектура във Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” и скоро му предстояло да се дипломира с второ висше.

 

Ако вярваме на имотния регистър, художникът действа с размах като същински имотен император още от 2000-та година, когато се предполага, че тъкмо е взел тапия по изкуства в Румъния и надали е бил събрал достатъчно кеш да купува недвижимости на килограм. Тогава придобива апартамент на столичната ул. “Христо Ботев”, а няколко години по-късно и на още по-скъпарското ул. “Славянска”, на метри от жълтите павета. Явно това е твърде малка лъжица за неговата уста, защото не след дълго го продава, за да купи топ лукс жилище на ул. “Стара Планина”, с гледка към Софийската опера. По същото време продава имота си на ул. “Христо Ботев” за да инвестира парите във Видин и родното му село Брегово.

 

 

Във Видин той буквално събира очите на съгражданите си като купува, продава и дарява с размах, на който и тъстовете на Цв. Цв. биха завидели. Справката за имотните му сделки е над 25 страници, споделиха запознати с врътките му.

 

На една от страниците се марка и името на свекървата на днешната зам.-шефка на парламента Росица Кирова, която също е от Видин. Най-вероятно това обстоятелство подклажда слуховете, че Александър Матеев е неин храненик и подставено лице.

И докато кандидатът за кмет на Видин вършее на местна почва, майка му Славинка продължава да укрепва имотната му империя в София. През 2021 г. тя прави първа копка в “Овча Купел” на мащабен строеж на сграда с площ от над 4000 кв. за жилищен блок с апартаменти и търговски площи. По изчисления на хора от бранша, подобен масраф излиза минимум 2-3 млн. лв. суха пара. Достолепната дама, родена през 1947 г., не прекъсва връзките с родния си край и художествената самодейност край Дунава. Госпожа Славинка дори е избрана за настоятел на народното читалище “Просвета 1927 г.” в нейното село от община Брегово.

 

Синът й и кандидат кмет на Видин Александър Матеев също не упражнява арт професията си отдавна. Въпреки, че започва като художник на свободна практика, през 2009-2013 г. е назначен за директор на Областна дирекция “Земеделие” във Видин. Ние разбира се, само можем да гадаем с кои свои качества се е озовал на пост, разпределящ десетки, а дори и стотици милиони от европейските фондове и националния бюджет. Преди да седне в удобния началнически стол, Матеев вече е изпонакупил доста сладки имоти във Видин, чиито ипотеки изплаща със завидна бързина, кълнат се нашите информатори от Дунавския град.

Източник: crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.