Картелите - на прицел

https://svobodnoslovo.eu/politika/kartelite-na-pricel/5975 SvobodnoSlovo.eu
Картелите - на прицел

Малко преди Нова година стана известно, че и мобилните оператори се канят да ни "сурвакат" с по-високи сметки заради инфлацията. С коледни смс-и, вместо да честитят празниците, решиха да вдигнат таксите по действащите договори с натрупаната за последните две години инфлация.

Интересно е как по едно и също време операторите пожелаха да вдигат цените, и то със задна дата. Пък КЗК не вижда картел на този пазар.

След острата реакция на икономическия министър Корнелия Нинова последва проверка на КЗП и като резултат последваха заповеди за забрана на увеличението. Предстои да разберем как ще реагират операторите, заплашени засега само от глоби.

Впрочем, според доклад на КРС, пазарът на електронни съобщения е устойчив на фона на кризата и продължава своя възход. А през тази година и абонати, и приходи още ще растат.

Съмненията нарастват и от хитрите начини, с които операторите увеличават сметките с услуги, за които никой не ги е молил. Платените музикални сигнали при повикване, например. Или различни "услуги с ДДС", от които човек може да се откаже само след месечно протакане и бурни скандали с крайно неотзивчивите им служители.

От друга страна, ползването на услугите им нарасна именно заради кризата и това неминуемо вдигна печалбите им. Достатъчно е да споменем работата от вкъщи, която много фирми предпочитат за своите служители, и онлайн обучението на ученици и студенти.

Така че оправданието "инфлация" вече няма кого да впечатли. В галопиращата инфлация някои картели правят милиарди на гърба на обедняващия народ. Така че очакваме след реакцията на Министерството на икономиката и индустрията и КЗП Комисията за защита на конкуренцията да провери има ли картел на пазара на мобилните услуги и да предприеме нужните мерки по закон.

автор: Нора Стоичкова

https://duma.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.