КЕВР - гуменият печат на доставчиците на енергия

https://svobodnoslovo.eu/politika/kevr-gumeniyat-pechat-na-dostavchicite-na-energiya/5848 SvobodnoSlovo.eu
КЕВР - гуменият печат на доставчиците на енергия

Мине, не мине време и пламват сериозни скандали около поредното повишение на цените на тока, газа и водата. КЕВР е дежурната боксова круша и на правителството, и на депутатите, и на потребителите. В почти всички случаи - съвсем основателно. Ето защо.

Първо, като регулатор на цените на комуналните услуги, КЕВР е между чука и наковалнята. По закон тя трябва да уравновеси интересите на потребителите, от една страна, но в същото време трябва да се съобразява и с доставчиците на газ, ток, парно и вода. Трябва да отчита и цените на горивата на международните пазари в предлаганите увеличения. Т.е. в една комисия са съсредоточени коренно различни интереси и конфликтът е неизбежен.

Няма как едни и същи хора да се грижат цените на газа, тока, водата и парното да се повишават със социално поносими проценти и в същото време да се грижат за интересите на производителите на ток, включително ВЕИ-та, на ТЕЦ-ове, ВиК дружества, "Булгаргаз" и разни водни концесионери. Господ да дойде в КЕВР и по него ще полетят камъни от всички страни, при това съвсем правомерно. Затова и увеличенията на цените на енергоносителите и комуналните услуги растяха с политически детерминирани нива. Колкото й разрешат управляващите. Сега берем плодовете на "енергийната политика" на Борисов и ГЕРБ. Иван Иванов е негово назначение, както и други интересни кадри в тази комисия. Като например, Пламен Младеновски, който отговаря именно за предложенията за скок на цените. По едно време ГЕРБ се засили да го прави председател на комисията, но едни разследвания за апартаменти на БСТВ поохладиха тези мераци.

Второ, освен правомощия КЕВР има задължения. Например, задължението да проверява доколко справедливи са предложенията за поскъпването на комуналните услуги в т.нар. бизнеспланове на доставчиците. Комисията обаче не разполага с капацитет от ремонтни бригади, които да разкопават тръбопроводите, за да се види дали ЕРП-тата, дали "Софийска вода" действително е подменила мрежата в този размер, в който е описала в бизнес плановете. Защото основният аргумент на горепосочените за увеличението на цените са именно инвестиционните им планове. В тях са записани сумарно стотици милиони НАПРАВЕНИ инвестиции, които обаче никой не проверява дали са реални. Ерго, КЕВР одобрява предложения на хартия, без реални проверки. Счетоводната проверка в този случай само легализира кражбите. Кражбите, които после потребителите плащат с по-високите си сметки. Така е от поне 20 години насам и тази порочна практика е чиста вина на всички председатели на КЕВР, не само на последния шеф на комисията Иван Иванов.

Трето, конфликтът е заложен и в самия статут на КЕВР. Държавен орган, с шапка - парламент. Министерският съвет, Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката изобщо са изключени от контрол върху работата на комисията. В същото време изпълнителната власт трябва да отиграва топките на КЕВР, независимо в какъв момент са я застигнали.

Последният случай с рязкото увеличение на цената на газа свари неподготвен току-що заклелия се премиер Кирил Петков. Той наистина е прав - не може на третия ден от службата да те застрелват с рязко увеличение на газа. Още повече, че точно преди празниците именно КЕВР огласи исканото тогава увеличение от 14,5% от "Булгаргаз".

Очакванията и прогнозите през декември бяха природният газ да бъде увеличен до 117 лева за мегаватчас. Заради рекордните цени на синьото гориво обаче последва корекция. КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя е в размер на 133,41 лв./МВтч.

КЕВР обясни тогава, че цените на газа спешно скачат, за да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и те да може да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон. Така увеличението с почти 30 лева поставя два рекорда - за най-голямо процентно увеличение и за най-висока цена за месец.

Никой не се зарадва на сурвакарската песен от КЕВР и заканата на Кирил Петков бързо да промени състава и статута на комисията се хареса на всички потребители. При това доста се хареса, но Иван Иванов, уморен от силно агресивната среда, в която битува от известно време, се разсърди. Преди ден той обяви претенциите към неговата работа като вмешателство и сезира дори Европейската комисия за груба намеса в работата на КЕВР от страна на премиера Петков. Отгоре на това взе да плаши с гладна стачка, ако не бъде сменен от горещия стол.

Смешен плач, нека да го кажем в прав текст. Защото през всичките почти 7 години на този пост Иван Иванов далеч не е перфектен. И е въпрос на време натам да се насочат специализираните органи и икономическа полиция, за да се види какво оставя след себе си.

Може и да няма батак, но нека се направи всеобхватна ревизия в тази комисия. Пък да се огласят резултатите. Седем години са доста дълъг период, в който едни и същи комисари, едни и същи директори разрешават непрекъснато поскъпване на комуналните услуги и енергията с презумпцията, че им трябвали пари за инвестиции, че подменяли водопроводи, елмрежи. Но обществото дълбоко се съмнява, че май си подменят джиповете и си купуват апартаменти заради тези регулярни увеличения. Как досега всичко само поскъпва, а в цените не се отразява и намаляването на цените на енергоносителите. Сега стана въпрос, че газът ще падне с 14 процента от февруари. Стана въпрос, но след гигантския скандал между Петков и шефа на КЕВР.

Не се управлява така нито енергетиката, нито държавата. В КЕВР са необходими не само кадрови промени, но и преструктуриране. Разделяне на интересите в поне две комисии. И под шапката на Министерския съвет. Народното събрание не може да контролира изцяло дейността на КЕВР, защото това е оперативен орган, а не законодателен. Не може премиерът и ресорните министри да нямат контрол върху пазарите, от които зависи и тяхната пряка работа. Безобразие е досега да няма истинска ревизия на инвестиционните планове на енергийните и водни дружества, а само да се одобрява вдигането на цените.

Ревизия, разследване и ако има виновни - съд и затвор за онези, които докараха народа до просешка тояга заради частните си интереси. Крайно време е.

Нора Стоичкова

duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.