Кирчо и Кокорчо се разсърдиха на Бойко

https://svobodnoslovo.eu/politika/kircho-i-kokorcho-se-razsardiha-na-boyko/112220 SvobodnoSlovo.eu
Кирчо и Кокорчо се разсърдиха на Бойко

Драма в кулоарите на парламента и спешна среща за кабинета

ППДБ тропнаха с краче и казаха, че не харесват какво говорят и правят ГЕРБ

Гласуваха как да се изберат шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК

Кирил Петков и цялата парламентарна група на ППДБ тропнаха с крачета и се скриха от работата на Народното събрание, разсърдени от коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вчера сутринта в кулоарите на парламента.

Борисов човешки обясни, че мандатоносителите искали да играят собствена игра, да изземат цялата власт и в момента вършели точно това, което казали в забравения вече запис от съвещанието на “Промяната”. Обидени, хората на Кирчо и Кокорчо се заканиха, че няма повече да си “играят” с ГЕРБ - нямало да влязат в зала и се врътнаха намусени, за да мислят какво да правят.

Разсърдени деца, на които ще им вземат близалката - така политически анализатори определиха пред “Труд news” поведението на ППДБ, но и предупредиха образно казано, че обикновено тръшкането на разлигавени хлапета заради прищевки, приключва с шамар, а на “Сърдитко Петко му е празна торбата”.

Така и стана - оказа се, че 49-ото Народно събрание работи и взема бързи решения без хората на Кирчо и Кокорчо.

Въпреки че опозицията не пропусна да се изкаже по драмата между управляващите партньори, в отсъствието на 63-мата депутати на ППДБ, парламентът гласува процедурите за избор на нови шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК, чиито мандати са изтекли или приключват до дни. Именно изборът на нови ръководители на регулаторите бе един от препъникамъните между управляващите. Но вчера, в отсъствието на ППДБ, депутатите откриха процедурите и решиха, че срокът за номинации за нов управител на Сметната палата е седем дни, а номинации за нов управител на Здравната каса ще се приемат в пет дни. С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП първоначално беше решено, че номинации за нов управител на БНБ ще се правят в срок от седем дни, но по-късно, по предложение на ГЕРБ, срокът беше удължен на 14 дни - каквото беше и искането на ППДБ.

Относно БНБ - допуснатите до процедурата ще бъдат изслушани в бюджетната парламентарна комисия, преди гласуването в пленарна зала. Управителят на БНБ и председателят на Сметната палата работят в условия на изтекъл мандат. Вчера Бойко Борисов потвърди, че неговата партия държи Димитър Радев да продължи да е начело на банката.

Относно избора на нов управител на НЗОК, която в момента се управлява от изпълняващия длъжността Йорданка Пенкова, Костадин Ангелов от ГЕРБ припомни, че мандатът на управителя на НЗОК приключва на 13 юли и изборът на нов управител е наложителен. В здравна комисия ще бъдат разгледани допуснатите до избора за нов шефа на Касата.

По-късно премие­рът Николай Денков предложи ППДБ и ГЕРБ-СДС да се върнат към съгласието, което са имали - да има борд и той да обсъди номинациите за регулаторите, за да е сигурно, че нямало да има случайни лица.

Именно това залегна като точка първа от общо 7-те гаранции, които ППДБ поискаха от ГЕРБ и които Кирил Петков изчете след заседанието на формацията, на което решаваха дали да свалят кабинета или не (виж карето). От него мандатоносителите излязоха с предложение да се сдобрят с ГЕРБ-СДС, като ги поканиха на разговор в събота.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: ПП искат да управляват еднолично цялата държава

ПП назначават навсякъде своите хора. Те нямат политическо семейство и предлагат еврокомисар. Те искат всичко. Разправяме се само за постове, кой да стане шеф на ДАНС - искат техния депутат Петър Петров.

С това правителство на Асен Василев трябва да влезем в местните избори - с тяхното МВР, с техните служби, търсят служебна победа на местните избори. Ние не сме жертвени агнета. Чухте ли заплаха в моите думи? Нали никой не се съмнява, че няма да има ротационно правителство.

Излиза, че ни плашат, че ще падне правителството. Аз няма да сваля правителството. Правителството съществува благодарение на нас. ПП правят всичко това, което е в записа - смяна на кадри в министерствата, в агенциите, регулаторите и навсякъде назначават свои хора. Вчера за първи път се запознах с Лена Бориславова и разбрах какви са истинските им намерения - да управляват държавата еднолично. Те в момента правят това, което e в запаса - поголовни смени в агенциите и министерствата, сега искат и регулаторите.

Кирил Петков, съпредседател на ПП: Решаваме какво ще правим, ако ГЕРБ продължи така

“Ако някой си мисли, че имаме правителство, което е много важно за България, но ако някой си мисли, че това ще бъде цената - всички регулатори, с мандат 5 години, да бъдат заменени, много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата. - каза Кирил Петков. - Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” за изслушване на правосъдния министър за подмяната на Гешев със Сарафов. Антикорупционния закон, при който имахме уговорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно в зала. Предупредихме много ясно, че така не може да продължава. Три регулатора бяха вкарани в комисия. Тук нарушение на нашата първоначална договорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани, тази договорка беше нарушена във вчерашния ден. Трите регулатора бяха вкарани в дневния ред. Ако някой си мисли, че ще си говорим пред медиите, днес цялата ни парламентарна група отиваме на съвещание и ще решим какво ще правим, ако ГЕРБ продължи с този подход на изменяне на договорката. Ние няма само да седим и да говорим.” В отговор на въпрос подаването на оставка един от обсъжданите варианти ли ще е, той лаконично заяви: “Потенциално, да”.

След съвещанието

7 условия, за да се сдобрят

Парламентарната група на ППДБ е взела решение да потвърди декларацията между Денков и Габриел, но определи 7 ясни гаранции за нейното изпълнение, това каза Кирил Петков след края на срещата, която имаха от формацията, за да решават дали да се откажат от властта или не.

“При неизпълнение на тези 7 гаранции, ние ще поискаме оставката на правителството. Каним представители на ГЕРБ-СДС в утрешния ден (б. а. - събота) да влезем в разговор за формализиране на тези гаранция в документ със заглавие “Механизъм за гарантиране на реформаторската програма”, който да се подпише от Денков и Габриел и председателите на парламентарните групи на ППДБ и ГЕРБ-СДС”, каза Петков.

7-те гаранции включват:

1. Общ борд за назначение на регулаторите;

2. Да се спазва вече одобрената обща законодателна програма;

3. Пътна карта за съдебната и конституционна реформа;

4. Реформа в службите;

5. Съгласуван закон за антикорупционната комисия;

6. Преработка на Изборния кодекс;

7. Обща позиция за законността на референдума на “Възраждане”.

В лаконично съобщение до медиите

ГЕРБ отряза поканата

“В събота, 24.06.2023 г., ГЕРБ ще проведе национално работно съвещание с участието на общинските кметове на ГЕРБ, на ПГ на ГЕРБ-СДС, областните координатори и Изпълнителната комисия на партията”, това съобщиха от централата на ГЕРБ след поканата, която Кирил Петков им отправи. “Форумът е предварително организиран и обявен и ще се проведе във Велико Търново, като с него ГЕРБ стартира подготовката си за местните избори. След заседанието ГЕРБ ще съобщи решението на партията по поставените въпроси от ПП-ДБ”, посочиха от партията.

Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане”: Най-добре мандатоносителят да се откаже от управлението

 

“За първи път ставаме свидетели как мандатоносителят и управляващият избяга от работа. Това е безпрецедентно и най-доброто е мандатоносителят да се откаже от управлението. Очевидно, че не знае как да управлява и е сложен като параван на управляващите ГЕРБ и ДПС”. Това заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

По думите му “със своето излизане от зала на практика ППДБ помогнаха на ГЕРБ и ДПС”.

Костадинов призова управляващите в лицето на ППДБ да подкрепят кандидатите на “Възраждане” за председателските места на Сметната палата, БНБ и другите институции, които щели да представят следващата седмица.

“Ако ППДБ нямат свои кандидати, каквито очевидно нямат, ако нямат необходимия кадрови потенциал, какъвто очеизвадно нямат, ние имаме!”, каза той.

Слави Трифонов, лидер на ИТН: Има нещо много по-страшно от това да си зъл - това да си глупав

Управляващата коалиция ПП и ДБ дадоха брифинг в парламента, на който обявиха, че няма да влязат в пленарна зала, защото нещо не били доволни от коалиционния си партньор ГЕРБ-СДС. И звучаха заплашително. Това е все едно да плашиш комшиите, че няма да се прибереш у вас.

Аз не съм чувал управляваща партия по света да не иска да влиза в парламента. На брифинга се изказаха тези страшни хора Кирил Петков и Христо Иванов. Аз лично много се изплаших и разбрах, че има нещо много по-страшно от това да си зъл - това да си глупав...

Проф. Росен Стоянов, преподавател по “Политически комуникации” в НБУ: Всички бягат от думата „коалиция“ като дявол от тамян

“Ясно беше още от самото начало едно - при липса на коалиционно споразумение с точно разписание и на управленска програма на ангажименти и задължения, разбира се и на разпределение на властовия ресурс, нямаше как да се състави устойчиво, прогнозируемо в по-дълъг период от време правителство. Всички бягат от думата “коалиция” като дявол от тамян, защото “Промяната” не желае по никакъв начин репутационно да се обвързва с ГЕРБ, срещу които въстанаха и на гърба на които те създадоха проекта си и спечелиха немалко гласове”, коментира ситуацията проф. Росен Стоянов пред БНР.

“Свидетели сме на онова, за което може би не всички участници в процеса са били готови, а именно - дълбока като опитност, като експертиза в правенето на парламент, а не толкова във високо политическо ниво експертиза, в правенето на всекидневен парламент, каквато притежават т. нар. стари партии. С това се сблъскват в момента от “Промяната”, допълни той.

Той е скептичен, че правителството ще се саморазпусне на основание на заявката на Николай Денков от началото, че ако не се случват нещата, за които са имали договорка, той самият ще подаде оставка и това правителство ще прекрати своето съществуване. Има много други варианти, посочи проф. Стоянов и напомни и ролята на ДПС като едни умели и политически хитри играчи.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд news”: ППДБ са пред избор, защото интересът им не се развива
в очакваната посока

Тук отношенията са на интереси. Първата група причини, заради които двете несъвместими политически организации се събраха, бяха свързани със задачите около ВСС и фигурата на Иван Гешев. Така че тази първа задача, може би от много голяма степен от първична потребност и при двете партии, се изпълни. Махнаха Гешев и поставиха Сарафов. Има и още няколко причини двете формации да са заедно. Това е разпределението не на министерските кресла, които са временни, защото падат с правителството, което има ограничен живот, но по-важни са целите мандати на ръководствата на регулаторните органи, особено на ВСС, на КЗК, да не изреждаме всичките. И в крайна сметка това е една от причините в момента да се карат. Една от причините е, че планът на ППДБ не се реализира, така като те са планирали и виждат, че ГЕРБ успява да си играе играта с другите политически партии в парламента. По-нататък - имат още няколко задачи. Една от основните е кой управлява МВР по време на местния вот. Всичко това е казано в изтеклите записи на Кирил Петков, тоест ние си вървим по тях и сме предупредени за всичко, знаем какъв е планът. В момента го виждаме като реализирана програма за действие, която трябва да се разреши около местните избори.

За ППДБ е от изключително значение в чии ръце са регулаторните органи, не само за самите тях, но и за спонсорите, които се занимават с енергетика, например или които имат пряко отношение към бъдещия състав на ВСС. Затова ми се струва, че може да излезе, че до такава степен не виждат възможност да контролират процеса или разбират, че вече не могат да го контролират, че хората около тях и самите те ще вземат решение да свалят правителството. Всичко зависи от способността им да обърнат процеса. Процедурите, гласувани вчера, за тях не са били от значение и затова са си разрешили да направят политическо послание, като не влязат в зала. ППДБ са пред много сериозен избор какво да правят, защото интересът им спира да се развива в очакваната посока. Те очакваха всичко да бъде тяхно, на 100%. През цялото време става за разпределяне на власт и влияние до местните избори.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.