Кирил Петков: Към този момент нищо няма да бъде затворено

https://svobodnoslovo.eu/politika/kiril-petkov-kam-tozi-moment-nishto-nyama-da-bade-zatvoreno/5807 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: Към този момент нищо няма да бъде затворено

Към този момент нищо няма да бъде затворено. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес. Това каза по време на видеоконферентна връзка министър-председателят Кирил Петков. На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката Николай Денков.

„Анализираме процента на интензивните легла по области. Решихме да има опция със сливане на интензивните легла от една област в друга. Това ще даде възможност тази област да не се затвори също.  България е разделена на 6 клъстера от области. Картата ще бъде представяна всеки ден, която ще показва каква е обстановката и какво предстои като прогноза в следващите 5 дни, с цел всяко семейство или бизнес, чрез тази прогноза да бъде подпомогнато“, допълни още министър-председателят.

„Вече ще има възможност да се прогнозира какво следва като мерки чрез карта, така родителите и бизнесите ще могат предварително да знаят дали ще има затваряне. Ние приоритизирахме децата. Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от следваща вълна. Образованието е ценно, когато е присъствено, ходенето на училище на децата от първи до четвърти клас са приоритизирани, каза Кирил Петков.

Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната ще стане критично ограничен. Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво.

Министър-председателят Кирил Петков представи и 10 мерки, свързани с подкрепа. Това са „60 на 40”, Проект „Патронажна грижа+”, Проект „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”, през ББР програма „Възстановяване”, през ББР програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма.

Кирил Петков представи и нова, десета мярка: „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия . В нея ще ма 20 процента безвъзмездна помощ от средните  нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен зарази етап 4,  държавата ще подпомогне за затворените дни.“

„Този план бе необходим, защото, когато МЗ предприема мерки, трябва да бъде проследен ефектът им върху другите сфери от обществения живот и те да се подготвят за тези мерки. Мина времето, когато министър Денков разбираше от медиите за въвеждането на нови мерки в училищата. Поставихме в центъра областният подход заради големите разлики в заетостта на леглата по области, а причината за тях са различните разлики. Основното е данните, които имаме на национално ниво, да бъдат разпределени на областен принцип, на тези клъстери, за които спомена премиерът. Да имаме поне от три до пет дена за обявяване на мерки. Това не винаги ще е възможно, но се надяваме това да е по-честият случай на обявяване на мерките и именно затова се прави този модел математическо моделиране“, каза здравният министър Асена Сербезова.

"Имаме ежедневен диалог с МЗ, с координацията на премиера. Нов подход – приоритетизираме образователната система, спрямо другите системи, защото отчитаме вече тежки изменения в качеството на образованието. Изостри се противопоставянето между родителите по отношение на това дали децата да учат онлайн или не. Вторият проблем е загубата на мотивация у част от учениците да се върнат обратно присъствено в клас", коментира министърът на образованието Николай Денков.

Присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.