Кирил Петков: Преговаряхме лично с Николай Василев за кабинета

https://svobodnoslovo.eu/politika/kiril-petkov-pregovaryahme-lichno-s-nikolay-vasilev-za-kabineta/8814 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: Преговаряхме лично с Николай Василев за кабинета

"Служебните министри Кирил Петков и Асен Василев са преговаряли за участие в правителство на ИТН лично с предложения за премиер Николай Василев. Именно с неговите виждания за управлението на бюджета и финансите на държавата не са били съгласни двамата служебни министри.

Както стана известно двамата харвардски възпитаници отказаха на Слави Трифонов да влязат в предложеното от него правителство. Николай Василев обаче е бил човекът, който е разпределял постовете в кабинета, стана ясно от обясненията на Кирил Петков пред бТВ.

"За Николай Василев големият приоритет е бюджетът да бъде балансиран (без дефицит). Докато ние смятаме, че трябва да се подходи по-практично, а не идеологически. Най-важното, което трябва да се направи, е да се спрат кражбите и изтичането на публични ресурси, а след това да се мисли за орязване на разходи. Например при 42% пенсионери с пенсии под прага на бедност, смятаме, че помощта от 50 лв. трябва да продължи под някаква форма", обясни Кирил Петков пред бТВ.

Според него вариантът с балансиран бюджет не е подходящ в момент, в който се води борба с корупцията и сивия сектор. Защото орязването на редица разходи ще създаде напрежение сред различни социални групи и това ще отклони фокуса на управляващите от основната цел.

Петков не е съгласен и с вижданията на Николай Василев за бъдещето на Българската банка за развитие. Приватизацията на държавната банка е именно идея на Николай Василев, който многократно е заявявал, че България няма нужда от държавна банка.

"Ако наистина тази банка се занимава с несвойствени задачи, по-добре да я няма. Но 8 месеца по-късно, след като назначихме професионален мениджмънт и променихме устава, така че да не са раздават кредити по-големи от 5 млн. лв., смятам, че ББР има роля и тя е да финансира проекти на малките и иновативни фирми, които не могат да получат кредити от търговските банки", заяви Кирил Петков. "Не трябва да смесваме грешното използване на един инструмент с неговата ненужност. Ако нещо работи, е добре да го оставим", каза още той.

Кирил Петков е убеден, че България като малка отворена икономика има само един път на развитие - фокусиране върху иновациите и експорта. Той разказа, че има идея да се създаде борд от успешни световни учени и професионалисти, който да подпомага двете министерства - на икономиката и на образованието, в привличането и подкрепата на иновативни бизнеси. "Министерството на икономиката трябва да преименува на Министерство на икономиката и иновациите и да работи по-активно в тази посока, вместо да се занимава с язовири и рекултивация", заяви Петков.

Служебният министър на икономиката разказа, че в министерството се е срещнал с много "свестни" експерти и че единствените "гнили ябълки" са политическите кабинети и някои "единични хора, които са били на ключови места да разпределят пари". "Ако тези гнили ябълки се сменят, този апарат ще работи. Аз съм много по-голям оптимист, отколкото преди да вляза в министерството", каза Петков."

https://www.segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.