Кирил Петков: Явно напрежението се вдига, но в момента не дрънчи на война

https://svobodnoslovo.eu/politika/kiril-petkov-yavno-naprezhenieto-se-vdiga-no-v-momenta-ne-dranchi-na-voyna/5598 SvobodnoSlovo.eu
Кирил Петков: Явно напрежението се вдига, но в момента не дрънчи на война

Явно напрежението се вдига, но не бих казал, че в момента „дрънчи на война“. За съжаление, ескалацията се вдига и ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС.

Това каза минути преди началото на съвместното заседание с правителството на РСМ в резиденция „Бояна“ министър-председателят Кирил Петков в коментар за напрежението по оста НАТО-Русия.

„Не е време да се упражнявате за политика, нещата, които трябва да се говорят и вземат като решения трябва да са на база истински анализ, а не пиар“, обърна се премиерът към „някои от политиците, които се упражняват по медиите“.

„Днес свиквам Съвета по сигурността към Министерски съвет. Мисля оттук нататък това да е основният орган за взимане на сериозните решения, когато става дума за сигурността на България. На днешното заседание първата задача е да се анализира изцяло обстановката. Второ – ще дадем препоръки към МС за утрешното заседание“, съобщи той.

„И корабите в Черно море, и самолетите, които идват насам – това не е някаква извънредна ситуация. Това е част от решението през 2016 година за засилен Air policing на НАТО“, успокои Петков и изрази надежда днес след 16:30 да даде яснота по ситуацията и какви ще бъдат следващите стъпки.

Според него към момента няма нужда от свикване на КСНС при президента.

„Препоръката на Съвета по сигурността след заседанието днес ще бъде приета от МС и след това ще отида в парламента. Така че, българската общественост ще е напълно запозната с нашите решения и няма да има изненади“, допълни премиерът.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.