Киселова: Президентът ще даде време за преговори, за да не се окаже виновен за нови избори

https://svobodnoslovo.eu/politika/kiselova-prezidentat-shte-dade-vreme-za-pregovori-za-da-ne-se-okazhe-vinoven-za-novi-izbori/128928 SvobodnoSlovo.eu
Киселова: Президентът ще даде време за преговори, за да не се окаже виновен за нови избори

В четвъртък държавният глава ще оповести кога и как ще протекат консултациите преди да бъде връчен първият мандат за съставяне на следващото правителство. Румен Радев ще даде време, за да се положат усилия за преговори, така че, ако се стигне до избори, да не се окаже, че той е виновен за това. Това каза експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Киселова не смята, че през този месец ще има решение на Конституционния съд по жалбата на президента Румен Радев за конституционните промени.

Неяснотите покрай започналите консултации с президента за съставяне на правителство са поне няколко. По време на консултациите, след като са приключили трите опита да се състави правителство, какво договаря президентът с партиите – дали само датата на предстоящите избори или или и състава на служебното правителство,  каза по Би Ти Ви специалистът  по конституционно право.

От друга страна парламентът, след като бъде назначено служебно правителство, би могъл да започне със закони да ограничава правомощията му. Разбира се, че може да се сезира Конституционният съд, но докато той се изкаже, спокойно може да дойде датата на предстоящите избори, които президентът ще обяви, каза Киселова.

Според нея всички тези неясноти ще доведат до това, че политическите сили ще се мъчат, да се разберат.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.