КМЕТОВЕТЕ ПО ЮЖНОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ – ОТ КОМИЦИ ДО КОРУМПЕТА

https://svobodnoslovo.eu/politika/kmetovete-po-yuzhnoto-ni-chernomorie-ot-komici-do-korumpeta/113844 SvobodnoSlovo.eu
КМЕТОВЕТЕ ПО ЮЖНОТО НИ ЧЕРНОМОРИЕ – ОТ КОМИЦИ ДО КОРУМПЕТА

С наближаването на местните избори и предложенията за въвеждане на мандатност на кметовете, все повече се сещаме за окопали се комични и/или корумпирани фигури в общините. Още по-фрапиращо изпъкват кметовете по Южното ни Черноморие, които летният туристически сезон принуждава да изпълзят и да дават нелепи обяснения пред телевизиите. Без значение от коя партия са издигнати, тези курортни герои ни карат да се питаме това ли е най-доброто, което може да се излъчи, че да управлява един град, който през лятото се превръща в лице на държавата ни.

За тези, които не знаят кой е Тихомир Янакиев, например, ще уточним: кмет на Созопол е, издигнат от БСП и минаващ за човек на Кирил Добрев. Вече няколко години нищо не се чуваше за него. Никой не знаеше за съществуването му, докато няколко обстоятелства не го принудиха – проблеми по Черноморието и задаващи се избори. Същият този Янакиев незнайно защо е решил да размахва касови бележки във фейсбук и медии, че да ни убеждава колко евтино и нормални си било по заведенията в Созопол. Същият този Тихомир Янакиев организира наскоро и масово плуване във водите около Созопол и лично той се гмурна, че да докаже колко чиста била водата. Сякаш ние гледаме ресторантите и водата в морето само през ТВ екраните и не знаем за какво иде реч, но явно Янакиев така разбира провеждането на кампания, с която да убеди хората, че той е Кметът. Та, този Тихомир Янакиев може да бъде причислен към кметовете – комици. Макар че, ако се върнем малко назад, когато се разгоря скандалът с незаконния строеж на уж подпорната стена на Алепу, Тихомир Янакиев загрижен споделяше пред медии, че „спирането на „Алепу вилидж“ ще е лош сигнал за инвеститорите“. Но въпреки това, си остава в групата на комиците.

В групата на кметовете корумпета има далеч „по-достойни“ за включване дребни феодали, назначени от баш феодала за кметове. Те обикновено са от ГЕРБ и точно като лидера си прилагат на практика стила на управление в градовете, сякаш са им бащиния.

Такъв корумпе герой е например Димитър Германов – вечният кмет на Приморско. От 2011 г. с кратко прекъсване управлява черноморския град. Ако някой отиде в Приморско, може да реши, че не се намира в морски курорт, а в „Манастирски ливади“ в София, особено ако е в северната част – същото гъсто и хаотично застрояване в градски стил, същата разбита инфраструктура, същите уж тревни площи, превърнали се в сухи трънаци. Апропо – и Димитър Германов скоро ни убеждаваше, че водата е чиста. След няколко дни, като се обърне течението, ще го замолим да отиде в началото на Южния плаж пак да си поговорим.

Но не си мислете, че Димитър Германов може да влезе и в групата на комиците. Особено, ако се направи проверка на регистрираните в ромските къщи (между другото – в Приморско има доста заможни цигани). Дори в медиите се постави въпросът има ли изборен туризъм в Приморско. Репортаж на Българското национално радио в началото на месеца разкри как малки ромски къщи в Приморско се оказаха като „дядовата ръкавичка“ с десетки регистрации на хора по постоянен и настоящ адрес. Собствениците на имотите останаха изненадани като разбраха, че в тях живеят по над 100 дори над 200 души. Изборни туристи ли са това или административни странности, както и ще бъдат ли дерегистрирани хората, които реално не живеят на тези адреси, а се водят там? Има къщи, в които се водят 77 души. Явно несменяемият кмет на ГЕРБ добре се готви за местните избори.

Не по-различно е положението с кмета на Царево Георги Лапчев. И той е несменяем кмет на ГЕРБ от 2011 година. Макар че в началото на мандата си беше в групата на кметовете комици с манията си да изтипоса фотографското си изображение където свари, към днешна дата Лапчев е символ на местната корупция и поголовна сеч. Достатъчно е само да споменем незаконното варварско изсичане на липите в Царево, разрешението олигарх на ГЕРБ да си направи басейн в скалите край Синеморец, десетте „малки къщички“ на първа линия и въобще стотиците тонове излят бетон докъдето му стигат феодалните владения.

Оставете всякакви упражнения да си говорим за морски туризъм с подобни типовe!

Afera.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.