Корнелия гони трима ексслужебни министри от редиците на Левицата

Не били поискали разрешение от ръководството на БСП да станат служебни министри

https://svobodnoslovo.eu/politika/korneliya-goni-trima-ekssluzhebni-ministri-ot-redicite-na-levicata/52395 SvobodnoSlovo.eu
Корнелия гони трима ексслужебни министри от редиците на Левицата

Не били поискали разрешение от ръководството на БСП да станат служебни министри

Запознати издават, че БСП ще изключи нова порция социалисти. В списъка за прогонване челното място е отредено на ексслужебните министри Крум Зарков, Явор Гечев, Весела Лечева. Известно е, че и тримата са от най-яростната опозиция на непоклатимата и с „Катюша“ лидерка на партията Корнелия Нинова.

 

Като формална причина ръководството възнамерява да изтъкне нарушението на Устава на партията, като са приели поканата да станат членове на служебното правителство. Според източници, те не са уведомили предварително ръководството на БСП, че ще са част от изпълнителната власт.

 

Освен това всеизвестен е фактът, че това правителство не е на БСП, а на Радев, който упорито работи срещу партията, очевидно бързо забравил кой го извади от пенсионерското му битие и го направи президент. Сега в знак на „отплата“ прави всячески опити да разцепи партията.

 

Подобна участ очаква и всички онези, съгласили се да станат зам.-министри като Благовест Кирилов, Димитър Данчев, Мариела Модева и още много други, тъй като БСП има не един и двама кадри във втория ешелон на властта.

Всички те, както и останалите, позволили си да станат част от служебната власт, без получаването на благословия от ръководството на Столетницата, си заминават.

 

Запознати посочват, че от август до момента, от БСП са уволнени над 1500 души от държавната администрация. Въпросните министри и зам.-министри дори не си мръднаха пръста да защитят когото и да било от тях. Факт е обаче, че те заемат тези постове именно на принадлежността си към червените редици, но те не работят за партията, а само за своите собствени кариери.

 

Съгласно Устава подлежат на изключение само онези, които се кандидатират от името на други политически партии, или участват като независими кандидати. Точно в такава позиция се оказа Крум Паскалев, но той сам си тръгна от БСП.

 

Друг основател на Левицата – Валери Жаблянов обаче бе изключен на бурния конгрес на 11 февруари, а ден по-късно вече разнася изборните документи на новата си формация, гневят се довчерашните му другари.

И напомнят, че още през август Националният съвет на БСП е приел декларация, с която се разграничава от Зарков, Гечев и Лечева, които са служебни министри, без да са питали другарката Нинова.

 

Тогава от „Позитано“ им размахаха пръст и заявиха, че всички, които са приели да са във властта, вкл. и като областни или зам.-областни управители „участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат от БСП и не като представители на партията“.

 

Все пак бе великодушно обявено, че партията се разграничава от тях, но не ги изключва. Дори Нинова заяви, че решенията на тримата служебни министри, са единствено тяхна отговорност, но няма да бъдат отстранени от Националния съвет и от БСП. В декларацията тогава бе пропусната ролята на Радев и недопустимата му намеса във вътрешнопартийните дела.

 

След последния конгрес обаче листът е обърнат – чистката вече се прави директно, без предупреждения. Докато на „Позитано“ 20 се готвят списъци с поредните отлюспвания, 120 социалисти и 5 общински съветници в Пловдив сами обявиха, че напускат БСП. В Перник 50 души прекратяват членството си.

 

Според запознати на „Позитано“ далеч не са притеснени, че партията съвсем ще се оголи откъм членска маса. Дори се забелязват и изключения като например видната опозиционерлка Велислава Дърева се опазила неясно как от метлата на Нинова, въпреки, че била много активна в разправиите на последния конгрес.

Засега вицепрезидентът Илияна Йотова не е заплашена от изключване, тъй като е на изборна длъжност.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

Червената шапчица

преди 1 година

Да ви пикая на измислената партия и на партийната ви политика. Боклуци, големи боклуци се оказахте. Бездарници.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.