Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП

https://svobodnoslovo.eu/politika/korneliya-ninova-podava-ostavka-kato-predsedatel-na-bsp/6837 SvobodnoSlovo.eu
Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП

"Напрежение на „Позитано“ 20 след изборните резултати от вота в неделя. Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП.

Съставяне на редовно правителство и трайно мнозинство, което да изведе България от кризите - това било най-важното. С това и започна пресконференцията си лидерът на социалистите Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство. Приехме тази покана, започваме преговори. Ще сложим всичко на масата за преговори, ще търсим общите неща“, посочи тя.

На второ място Нинова заговори и за БСП.

„Изчаках окончателните резултати. Оценявам този за БСП като катастрофален, особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място. За това има много причини - обективни и субективни. Обективните причини - машинният вот, затруднил избирателите на БСП, както и ковид кризата. Субективните са много и са въпрос на дълъг разговор, но отговорността я поемам аз изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява. Това са хора, които го правят 5 години, т.нар. „вътрешна опозиция“. Други хора - членове, симпатизанти, звънят и пишат да не се подава оставка. Благодаря им. За мен не е изненада, че има и такива хора, но е абсолютна изненада,че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова искат оставката ми. На тези две структури предлагам - не се занимавайте с партийно строителство, не инженерствайте в БСП. Служебният кабинет да си гледа кризите, има достатъчно проблеми за решаване. ИК да гледа балотажа“, призова Нинова.

„Поемам цялата отговорност. Не обвинявам никого за това, което ще ви кажа след малко. Вината е само моя, че мълчах тогава, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на Българската социалистическа партия“, отсече лидерката. По думите й причините за това са заровени много дълбоко и много назад във времето.

Пръв оставката на лидерката на социалистите Корнелия Нинова поиска говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. По думите му не се очаква тя сама да си я подаде. Междувременно Кристиан Вигенин се оттегли от поста шеф на Националния предизборен щаб на БСП. С позиция излезе и Изпълнителното бюро на БСП-София. От там определиха изборните резултати на левицата като „катастрофални“. Заговориха за „радикални реформи и кардинални промени, които да оздравят БСП“.

При обработени 99.51% от протоколите Българската социалистическа партия се нарежда на четвърто място с 10.26 на сто или 266 667 гласа. Преди нея е ДПС с 12.92%, ГЕРБ-СДС с 22.80%. Първа е партията на двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната“, която събира 25.65 на сто.

На вота през юли „БСП за България“ беше на трето място с 13.39%. На първите за годината парламентарни избори /през април/ коалицията също се нареди на трето място, но тогава резултатът й бе 15.01%. Това означава, че за седем месеца доверието към левицата е спаднало с близо 5 процентни пункта."

https://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.