Корнелия оставя БСП с 3 млн. лева дългове

Вестник „Дума“ и червената телевизия са докарани до фалит под вещото ръководство на другарката

https://svobodnoslovo.eu/politika/korneliya-ostavya-bsp-s-3-mln-leva-dalgove-2/139670 SvobodnoSlovo.eu
Корнелия оставя БСП с 3 млн. лева дългове

Вестник „Дума“ и червената телевизия са докарани до фалит под вещото ръководство на другарката

Отчаяни социалисти алармират, че Корнелия Нинова, която истерично продължава да настоява, че все още е начело на БСП, макар и в оставка, може да се окаже последният й председател. Макар притесненията на редовите партийни членове да звучат невероятно, са абсолютно реални. Съвсем скоро столетницата може да се окаже първата българска партия, влязла в процедура на фалит, заради натрупани над 3 млн. лв. дългове, заедно с медиите й. След това нещата са ясни – следва ликвидация, заличаване от регистъра на политическите партии и разпродажба на имуществото.

 

За финансовото затъване на БСП се чу още преди 2 години, след като партията бе включена в списъка с големите длъжници на НАП с неплатени 62 000 лв. данъци. Отколешни претенции към социалистите има и Столична община заради забавени вноски за данък сгради и такса смет на централата на „Позитано“ 20, разкриват запознати.

Пари за плащане обаче няма! Под вещото ръководство на другарката Нинова, БСП стигна дотам, че се бори да прескочи 4 процентната бариера за влизане в парламента. С намаляването на гласовете, спада и държавната субсидия. Постъпления от членски внос почти липсват. Другарите с партийни книжки масово са на преклонна възраст и едва свързват двата края, че да заделят и за членски внос, колкото и символичен да е той. Червените олигарси пък си правят оглушки, обезверени, че партията е все в опозиция и няма порции за разпределяне. В същия момент разходите си вървят.

 

Основното перо е пропагандата. В опит да си върнат доверието на избирателите, социалистите имат две медии. Освен партийния вестник „Дума“, който продължава да излиза всеки ден, макар и в 16 странички, е в силно редуциран тираж, по идея на Нинова партията създаде и своя кабеларка с гръмкото име „Българска свободна телевизия“. Медията така и не просъществува дълго и миналата пролет хлопна кепенците. Уж за кратко, докато се пренесе в нов офис, но година по-късно излъчвания няма. Как и да започнат, след като червената телевизия е фалирала.

 

От няколко месеца кабеларката на БСП е включена в позорния списък на НАП с неплатени 357 000 лева данъци, осигуровки и ДДС. И това далеч не са единствените дългове. Според финансовия отчет на телевизията тя има натрупани загуби от 900 000 лева. Отделно са неплатените сметки за ток, наеми, заплати на персонала и доставчици. Общата сума е над 1.3 млн. лв. Казват, че при старта на телевизията били дадени няколко милиона лева за техниката, а хубавата комисиона се стекла в неслучайни джобове.

 

На подобен хал е и партийният орган вестник „Дума“. Към днешна дата изданието дължи над половин милион лева. Както е ясно, БСП няма как безкрайно да отлага плащането на задълженията на двете медии. Активисти разказват, че до момента Нинова успяла да успи кредиторите с обещания, че партията всеки момент ще влезе в управлението и парите ще потекат. Да, ама не! Социалистите не сам, че не управляват, а на задаващите се есента поредни предсрочни избори има риск да изпаднат от парламента. Ако въобще се стигне дотам, след като Нинова заплаши, че може да не подпише документите за участието в изборите до ЦИК.

 

Запознати разкриват, че част от фирмите, които имат да вземат пари от двете медии, изчерпват търпението си. Няколко от кредиторите сериозно са заплашили, че ще поискат обявяването във фалит на БСП, ако моментално не си получат дължимите суми. Остава да видим дали временното ръководство на Столетницата ще намери начин да им плати.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

3 Коментара

Посетител

1 month before

И кой твърди това? Тия, четиримцата, дето стояха плътно зад гърба ѝ?! И съответно също носят отговорност за състоянието на партията?! А къде е отговорността на Националния съвет? Да не забравяме, че противниците на Нинова бяха против и БСТВ, била ненужна... Превратаджии некадърни...

Коментирай

Мария луна

1 month before

Уйкенд и партийните интриганти от БСП, Добрев,Манолова,Дончеваи т.н.все мераклии да яхнат партията и "умело"да далаверят!!до изборите ще разсипят партията.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.