Корупцията на ПП ни донесе още по-лоши пътища, по-малко пари в бюджета и глоби от ЕК!

https://svobodnoslovo.eu/politika/korupciyata-na-pp-ni-donese-oshte-po-loshi-patishta-po-malko-pari-v-byudzheta-i-globi-ot-ek/115695 SvobodnoSlovo.eu
Корупцията на ПП ни донесе още по-лоши пътища, по-малко пари в бюджета и глоби от ЕК!

🕳️ Корупцията на ПП ни донесе още по-лоши пътища, по-малко пари в бюджета и глоби от ЕК!

👀 👂 Гледам, и не вярвам на ушите си! Както казваше един популярен водещ. 

Но изобщо не е смешно - предложението на регионалното министерство за намаляване на тол таксите за тежкотоварни камиони от 1 юли 2023 г., което е пуснато за обществено обсъждане, е толкова скандално, че ще доведе не само до по-лоши пътища и по-малко пари в бюджета, но и до санкции от ЕК.

❓Какво предвижда то?

🚛 🚌 Товарните автомобили и автобуси, които изминават между 4000 км и 5999 км по платените пътища в страната, ще плащат 30% по-ниска тол такса.

Камиони с тегло над 3,5 тона ще плащат с 50% по-ниска тол такса, ако са изминали минимум 6000 км по платените пътища в страната за месец.

📉 Т.е. колкото повече ползваш пътищата, колкото повече ги рушиш, толкова по-малко ще плащаш?!? В това няма никаква логика, камо ли справедливост. Всъщност логика има - рушветът винаги ще излезе на фирмите по-евтино от това да си платят дължимите такси.

⁉️ Тук възниква още един логичен въпрос - колко са фирмите, които навъртат толкова много километри на месец? Според самото регионално министерство това са 1.48% от фирмите. Т.е. това са най-мощните компании в бранша? Защо точно тях трябва да облекчаваме? 

🗓️ Нещо повече - промените ще влязат в сила със задна дата - от 1 юли, и съответно държавата ще връща на превозвачите пари. Според изчисленията на МРРБ - около 4.6 млн. лв. До края на годината в хазната заради отстъпките няма да влязат 43 млн. лв.!

⚠️ Но нахалството не свършва дотук - тези пари щели да бъдат компенсирани от други такси - примерно от рекламни съоръжения или от търговски обекти по пътя... Отново друг ще плаща сметката за това, че някой руши пътищата! 

💸 Логично възниква въпросът - защо управляващите са толкова щедри към един бранш за сметка на други бизнеси и всички граждани?

🤔 Непредубеденият читател би си помислил, че става дума за недоразумение или за чиста некадърност. По-лошо е - става дума за откровен лобизъм и корупция. Защото има съвсем ясни европейски регламенти по въпроса. И до ЕК комисия вече е отправено запитване и то от това правителство дали подобни повишения противоречат на европейското законодателство. 

🇪🇺 Отговорът на Брюксел е категоричен - да!

✅ В писмото от ЕК от 18.07.2023 г. по този повод изрично пише, че намалението на таксата за инфраструктура не трябва да надвишава 13% от инфраструктурната такса, плащана от еквивалентни превозни средства, които не отговарят на условията за това. Следователно намаление от 30%, още повече 50%, е в категорично нарушение на директивата. 

🧾 ЕК обяснява, че причината за определяне на долна граница на отстъпките и намаленията е да се защити принципът „потребителят плаща“, който предвижда плащането на пътната инфраструктура да отразява пряко нейното действително използване.

💶 Във всички европейски системи е прието около 70% от таксите да се събират от камиони над 3,5 т., а от винетки около 30%. В България е почти обратното. Тежкотоварният трафик разруши всички пътища в България, а основните средства за възстановяването им се събират от таксите на леките автомобили. Причината за тези резултати е взетото преди години решение за намаляване на тарифните ставки за тол таксуването и въвеждане на нулева ставка за пътищата втори клас.

🔻 🔺Точно в приложение на тази директива, докато бях регионален министър, успяхме да наложим промяна в принципа на плащане за ползването на пътища. Започнахме да намаляваме цената на винетките за граждани и да увеличаваме тол таксите за тежкотоварни автомобили, като включихме и второкласната пътна мрежа в тол таксуването. Едното увеличение влезе незабавно в сила – от 1 юли 2022г., а второто се очакваше да действа от 1 януари 2023 г. С така заложените мерки бе изчислено, че ще се постигне баланс – замърсителят и реалният разрушител на пътищата да заплаща за тяхното поддържане.

📢 Спомняте си какви протести и скандали бяха. Но удържахме. Никой не фалира, нито пък цените се увеличиха кой знае колко, въпреки аполиптичните прогнози.

🧐 Засегнатите фирми обаче не се отказват. При следващите управляващи те първо успяха да си издействат отлагане на планираното за 1 януари 2023 г. увеличение на тол таксите за 1 юли. А сега - и да ги намалят до безобразие.

Още една европейска директива е нарушена - за недискриминиране между местния и международния трафик. Тя забранява пряка или непряка дискриминация въз основа на начална и крайна точка на пътуване и националност на пътното превозно средство. Предложението на МРРБ обаче облагодетелства местните превозвачи за сметка на чуждестранните, на транзитния трафик, тъй като е изначално ясно, че местните превозвачи ще достигнат заложените изминати километри, за да получат отстъпката. Т.е. и тук можем да очакваме санкция.

🎉 Както се казва, на печелишвите - честито! Сред тях определено не са гражданите, които ще продължат да плащат скъпо за разрушените пътища - със здравето и живота си. Заради корупцията на Продължаваме промяната.

Гроздан Караджов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.