Кой ще заеме мястото на Фандъкова в кметския стол?

Борисов е обещал на Фандъкова пост в правителството след края на кметския мандат

https://svobodnoslovo.eu/politika/koy-shte-zaeme-myastoto-na-fandakova-v-kmetskiya-stol/112251 SvobodnoSlovo.eu
Кой ще заеме мястото на Фандъкова в кметския стол?

Борисов е обещал на Фандъкова пост в правителството след края на кметския мандат

 

Бившият премиер Бойко Борисов вече заяви, че кметовете, които са останали на постовете си продължително време, ще бъдат премахнати тази есен и няма да управляват областните градове.

 

За Борисов и неговата партия, София е от решаващо значение, но Фандъкова, която е на поста вече 14 години, няма да има възможност да продължи да управлява столицата. Самата тя вече заяви, че текущият мандат е последен за нея, още през миналата година. Вместо това, първата дама на София ще намери място в кабинета на "Габриел", който се очаква да поеме ръководството, след като завърши ротацията на министрите на Николай Денков.

 

За Фандъкова, Борисов избира почетното кресло на вицепремиер с ресор "Образование", тъй като кметът на София е бивш учител и директор на елитна гимназия, а образованието винаги е било важно за нея, считат от ГЕРБ. По този начин Фандъкова няма да се озове в ситуацията на Мария Габриел, която напусна поста си на еврокомисар и се задоволи с Външно министерство и без никаква реална власт. Бившата педагожка от Самоков ще получи ресор, подобен на този, който бе управляван от царския васал Тройната коалиция –  министър Даниел Вълчев.

 

Тогава царският васал от НДСВ бе вицепремиер на Сергей Станишев и министър на образованието.

Лидерът на ГЕРБ постоянно натъртвал, че са нужни повече жени в политиката, тъй като и Брюксел подкрепя подобни тези и действия на страните членки. Ако ротацията се реализира, България ще получи първия редовен премиер дама Мария Габриел, тъй като Ренета Инджова бе служебен премиер, доволни са от ГЕРБ. Партията вече е готова и да даде жена вицепремиер на страната в лицето на Фандъкова.

 

На мястото й от партията очакват да бъде издигнат председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Проблемът според активистите на ГЕРБ е, че управникът на СОС е разпознаваем само за огледалото си и трудно електоратът в София извън твърдото ядро на ГЕРБ ще го припознае като достоен наследник на Фандъкова или алтернатива към промяна, скептични са от Бойковата формация.

 

От друга страна ГЕРБ нямат разпознаваеми кадри, готови да бъдат издигнати на мястото на кметицата, която вече 14 години управлява столицата. Заговори се че в последния момент за кандидат отново може да има дама, като се спрегна името на Малина Едрева. Бившата шефка на съветниците от ГЕРБ в столицата обаче хвърли оставка след 15 години на поста още миналата зима и е твърде вярна на Фандъкова, която се очаква да я вземе в екипа си в Министерски съвет, когато дойде ред на ротацията на ГЕРБ. Затова на този етап партията се е задоволила с Георгиев. Обсъжда се възможността и да се заложи на фигура извън ГЕРБ, като се спрягат имената на трима лекари – бившият шеф на „Пирогов” проф. Асен Балтов, колоритния проф. Тодор Кантарджиев и неуспелия да стане премиер проф. Николай Габровски.

Източник: Уикенд

1 Коментара

Жоро

преди 10 месеца

Мястото на гроб е в септичната яма

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.