Крум Зарков: Конституцията не е снимка от плажа да се показва. Президентството работи, но на ход е на управляващото мнозинство

https://svobodnoslovo.eu/politika/krum-zarkov-konstituciyata-ne-e-snimka-ot-plazha-da-se-pokazva-prezidentstvoto-raboti-no-na-hod-e-na-upravlyavashtoto-mnozinstvo/112772 SvobodnoSlovo.eu
Крум Зарков: Конституцията не е снимка от плажа да се показва. Президентството работи, но на ход е на управляващото мнозинство

Не е толкова трудно човек да разбере, че става въпрос за мнозинство от ⅔ по отношение на конституционната реформа. То или е там, или не е. Конституцията не е снимка от плажа, за да се показва. Не става дума за нова конституция, а за определени промени. Конституцията, за която всеки говори под път и над път, е основата на държавата. В президентството сериозно се работи от две години, но настоящото мнозинство легитимира своето съществуване с конституционните промени. Има право на това. Сега то е на ход.

Това коментира пред bTV Крум Зарков, съветник на президента Румен Радев по правни въпроси.


"Очаквахме, че Иван Гешев ще бъде заменен със Сарафов още когато аз бях министър. Съотношението на ВСС, което изглеждаше непоклатимо, се обърна. Неща, които не притесняваха никого, изведнъж станаха видни. Отстраняването на Гешев стана от третия опит", допълни той. 


Той обаче бе категоричен - изборът на нов главен прокурор трябва да бъде направен от нов състав на Висшия съдебен съвет. 


"Докладът на ЕК показва, че все още у нас има голяма степен на недоверие по отношение на правосъдието и то няма да бъде върнато по този начин. Стана обаче нещо важно - за пръв път предсрочно бе освободен главен прокурор и бързо бе избран друг, който е само временно изпълняващ длъжността. Нов главен прокурор трябва да бъде избран от нов състав на Висшия съдебен съвет. Решенията му досега изглеждаха продиктувани не от вътрешното им убеждение", допълни Зарков.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.