ЛИЦА на КОРУПЦИЯТА: Благомир Коцев и Иван Портних – милиони в имоти, офшорки и Дидо Дънката (ДОКУМЕНТИ + СНИМКИ)

https://svobodnoslovo.eu/politika/lica-na-korupciyata-blagomir-kocev-i-ivan-portnih-milioni-v-imoti-ofshorki-i-dido-dankata-dokumenti-snimki/119932 SvobodnoSlovo.eu
ЛИЦА на КОРУПЦИЯТА: Благомир Коцев и Иван Портних – милиони в имоти, офшорки и Дидо Дънката (ДОКУМЕНТИ + СНИМКИ)

В третия по големина и икономическо значение град в България – Варна, все повече се налага общественото мнение, че общината е обречена да бъде вечен заложник на управляващата сглобка. Преди няколко дни градът осъмна с огромни рисувани на ръка транспаранти, окачени по основни булеварди, които определят дългогодишния кмет – многомандатник Иван Портних и избраника на Кирил Петков във Варна – Благомир Коцев, бивш областен управител по време на правителството на ПП, като две страни на една и съща монета.

Известно е, че и кметът и бившият областен са обект на разследване на прокуратурата. Варненската окръжна прокуратура дори го разпита по обвинението, че има пряка вина за превръщането на Варненското езеро във фекално блато, заради спукани в продължение на години фекални тръби и липсата на каквато и да е реакция от страна на общината за екологичната катастрофа. Преди няколко месеца Портних дори сам обяви, че е разследван от Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши за злоупотреби с европейски средства и определи това, като политическа манипулация.

Беднякът – милионер

Кметът многомандатник на Варна Иван Портних бе изобличен от своя дългогодишен главен архитект Виктор Бузев в корупционен административен натиск да работи под преки негови наставления, заобикаляйки закона и решения на българския съд, относно издаване на разрешения за търговски обекти. В обширно интервю бившият главен архитект разказва пред “Дневник” за недопустимите действия на Портних, използвайки служебното си положение срещу определени субекти и тотално незачитане на решения на Върховния административен съд.

Славата на Портних като силно зависим от местния крупен бизнесмен Даниел Славов, познат с прозвището си Дидо Дънката е повече от публичен слух. Тази информация, която се носи в общественото пространство бе дори официално заявена в национален ефир и от претендента на сегашния кмет  – Благомир Коцев. Той заяви в интервю по една от националните телевизии, че реално влиянието на Дънката върху градоначалника е огромно.

С други думи значението на подобно изявление означава единствено колосална корупция. Дънката е спряган масово като “Сивия кардинал” и “благодетел” на Портних, едва ли не като негов задкулисен началник. В медии се появиха снимки, че Портних живее със семейството си безплатно в огромен апартамент, в луксозна жилищна сграда на Славчев.

Но кой точно е Даниел Славов – Дънката? В началните години на Прехода Дънката гравитира около ВИС-2. Бил е особено близък с шефа на контрабандните канали на групировката Константин Димитров – Самоковеца, както и с Иван Тодоров – Доктора. След показните екзекуции на двамата в Амстердам и София, Дънката по информация на нашите спец. служби поема контрола на контрабандата на нелегални цигари и други стоки, първо през Солун, а после и през Варна, Дуранкулак и ГКПП-та в Североизточна България.

През 2010 г. е арестуван шумно заедно с тогавашния председател на ОС на Варна и партиен лидер на БСП Борислав Гуцанов. Двамата са набедени, че са източвали милиони публични средства чрез фиктивни сделки със завишени цени за закупуване на автобуси и техника за градския транспорт.

Извършените сделки са били в грубо нарушение на Закона за обществените поръчки, а по една от тях е доказано, че сумата, платена на фирмата – собственик на автобусите, е два пъти по-малка от неправомерно отклонените чрез посредници средства, разкриха навремето разследващите. Според тях информацията е събрана чрез съдебни поръчки в чужбина.

Официално днес Дънката се води като крупен строителен предприемач, собственик на множество недвижими имоти и хотелиер, с един от най-луксозните хотели в града – “Капитол”. Медийни разкрития го свързват директно със скандално известната варненска депутатка Славена Точева, абсолютна рекордьорка по преференции 10155 в изборите за депутат от последното Народното събрание.

Сред големите комплекси, построени от Славов през последните години са  “Евксиноград 2”, “Кабакум бей”, “Карантината”, “Ривиера бей”, който се издига на самия плаж. Дънката се слави като единственият предприемач, комуто се разрешава да строи на самата първа линия във Варна. Всичките му ПУП-ове се одобряват светкавично от администрацията на Портних.

Фирмите му строят и в идеалния център на Варна. Негова компания събори и построи нова сграда за районното кметство “Одесос” на метри от Морската градина.

Даниел Славов изплува и от “Panama papers” в офшорката “Swiss Capital Investments”. Преди време тази офшорка беше обект на разследване на Специализираната прокуратура за продажба “на зелено” на недвижими имоти около Варна на чужди граждани. Парите впоследствие са били разпределяни като кредити на около 10 фирми, сързани със Славов.

Според данните в прокуратурата, именно той е бил човекът, който е подвел чужденците с около 5 млн. евро. Тогава ужилените бяха около 500 граждани на 5 държави, а в схемата лъснаха „Сентер Консулт ЕООД, „Борд“ ООД, „Аккорд“ ООД, „Варна саут бей“ ЕООД, „Стоми“ ООД, „Кабакум, резидънс“ ООД, „Кабакум инвестмънт“ ЕООД, „Дарк 2004“ ООД, „Динесо“ ЕООД, „Капитол Рентакар“. Разследването така и не можа да стигне ефективно до съд.

“Беден” кмет дава ли 300 000 лв. такса за колеж?

През последните дни в медиите се появи информацията, че кметът на Варна Иван Портних е изпратил сина си Николай от тази година да учи в най-скъпия колеж в света – “Льо Розе” в Швейцария. Това школо е известно като “Колежът на кралете”, защото в него учат децата на петролни шейхове, принцове, принцеси и милиардери.

Само таксата за записване в колежа започва от около 100 000 евро, според курса на швейцарския франк. Оттам нататък се начисляват допълнителни такси за уроците и курсовете за ученика, застраховки, депозити и т.н., като сумата нараства средно до около 150000 евро, годишно за ученик. Само таксата за заявлението да кандидатстваш в Льо Розе е 3000 евро, които не се възстановяват, независимо от резултата, дали детето ще бъде прието или не.

Фактът за космически скъпия колеж на сина на Портних Николай бе оповестен от журналиста Сашо Диков в предаването “Делници” на Никола Колев на 25-и октомври в сряда.

Диков оповести факта и добави, че Иван Портних е обяснил невероятния си финансов подвиг да запише сина си в най-скъпарския колеж с продажбата на свой апартамент, с която е платил първоначалната такса за първата учебна година. Като се има предвид, че курсът на обучение е 4 години, възниква основателният въпрос колко апартамента трябва да продаде в бъдеще сегашният кмет?

Според имуществените декларации на Портних през последните 2 години той има твърде скромни активи. Всички негови налични пари са в размер на 10 000лв., а тези на съпругата му – 100 000лв. Банковите влогове на кмета са 3640 лв., срещу около 120 00 лв. на Вилислава Портних. Декларираните му приходи от трудови доходи /заплата/, за последната година са около 35 хил.лв. Излиза, че дори всичките пари на семейството да бъдат събрани, няма как да бъде платена дори половината от необходима такса за обучение в “Колежа на кралете”.

Биволъ се опита нееднократно да се свърже с кмета на Варна, за да го попита относно изнесената в ефир информация от Сашо Диков. Обажданията ни и СМС-ите ни останаха без никакъв отговор. След обаждане от Съединените щати, Портних вдигна телефона, но когато разбра, че го търсим от Биволъ, побърза рязко да затвори, без дори да чуе единствения въпрос, който искаме да му зададем.

Ние се опитахме да разгадаем мистерията около историята с Льо Розе, защото ако това наистина е така, то става въпрос не за непосилна жертва да образоваш детето си в монархически и милиардерски маниери, а за чудовищна корупция на един от кметовете на стратегически български град.

Успяхме да извадим имотното състояние на Портних и действително се оказа, че той и съпругата му са продали апартамент от 89 м2 на 19.06.23 г. Жилището се намира на ул.47-ма, вх.Б, ет.3 в КК “Константин и Елена”. Продажната цена на апартамента се оказа по-висока от обичайното, дори и кметът е успял да намери купувач, който му е платил 361 828 лв и 55 ст. Както се казва – Дай Боже всекиму!

С подобна имотна сделка действително семейство Портних би могло да изпрати дете в “диамантния” колеж в Швейцария и да посрещне всички евентуални и бъдещи разходи за него, а и за своите жизнени нужди в рамките на една година. Дотук всичко си идва на мястото и ние се зачудихме защо тогава Иван Портних не желае да даде каквото и да е обяснение пред медиите, вместо гордо да оповести фактът как жертва скъпи имоти за наука и просвета.

През мрежа от офшорки и прокси фирми прозират чифт “прани” дънки

Купувач на апартамента е варненска фирма “Немезия Билдинг” ЕООД, която официално е превела сумата от 361 828 лв. и 55 ст. по сметката на продавачите. Справка в Търговския регистър обаче показва, че “Немезия” няма почти никаква дейност, а през последните 4 години дори е подавала “НУЛЕВИ” данъчни декларации, поради липсата на дейност. Внезапният стремеж на компанията да придобие скъп и прескъп апартамент в жилищна кооперация остават неясни.

Управител на фирмата е Юлиян Трендафилов Атанасов. Очевидно човекът е особено успешен управител, защото се оказва, че управлява цели 28 фирми. Повечето в областта на строителството и недвижимите имоти. “Немезия” има непарична вноска от 182 600 лв. като ателие от около 120 м2 в незавършена сграда на ул. Бр. Миладинови 9. Собственик на фирмата се оказва офшорна компания от Кипър “Contin Development Ltd”

Пълномощник на кипърската офшорка е Стоян Добринов Попов от Разград, който понастоящем живее във Варна. Стоян няма активности в България, няма регистрирани фирми у нас и не е обект на Търговския регистър, но още преди десетилетия е развивал активна бизнес дейност зад граница. Името му излиза в регистрите на “Panama” и “Pandora” документи, като бенефициент на офшорки, регистрирани на Британски Вирджински острови /BVI/ още преди 25 г.

Според информация на Биволъ, мрежите от офшорни компании тогава са правени предимно с цел прикриване и пране на пари от контрабандна дейност. В Панамските офшорки Стоян се появява заедно с още един варнец – Боян Петров. Очевидно дейността по създаването на мрежи от стотици фиктивни фирми , с цел пране на пари и прикриване на данъци е все  още актуална, но това е тема на отделно разследване и материал за работа на законоохранителните и фискални институции в държават.

Стоян Попов е назначил за управител на “Немезия” Юлиян Трендафилов Атанасов.  „Немезия”, която няма никаква търговска дейност изплаща за апартамента неоправданата сума от 2100 евро за квадратен метър.  Атанасов излиза „на открито”  като лицето, сключило сделката с Портних, защото кипърските “собственици” на фирмата остават в сянка, а и едва ли са идвали въобще в България.

По справка от офшорните регистри на Кипър е видно, че собственикът “Contin” на свой ред е собственост на друга кипърска офшорка “Dixano Services Ltd”. Влизайки по-дълбоко в регистрите се оказва, че собственик на дяловете на “Dixano” в “Contin” и оттам съответно на “Немезия Билдинг” е кипърска гражданката Нели Савва /Neli Sabba/.

В крайна сметка парите за апартамента на Портних би трябвало да е платила кипърката Нели Савва. С тези пари пък е платена  космическата такса за “звездния” колеж в Льо Розе. За всеки запознат със спецификата на подобни фирми е ясно, че зад всяка от тях стоят прокси-фигури в сложни мрежи на взаимовръзки, за прикриване на реалните пари и собственици. За Нели Савва ще стане дума отново по-нататък.

Юлиян Атанасов управлява успешно 28 фирми, като е напуснал едната от тях “Фронтлайн Мениджмънт”, а една е била заличена. Пет от фирмите, които управлява са собственост на офшорката “Contin Development”, една от тях “Армефтис Консулт” е собственост на Емил Здравков Петров. Същият е собственик и във “Фронтлайн”. Останалите фирми на Атанасов са ЕООД-та.

Всички обаче имат нещо по което си приличат. Всички имат регистриран един и същ адрес за кореспонденция: ул. Петко Каравелов 38, Варна и един и същ телефон за връзка: 052 684-000. Оказва се, че това е група от фирми с една обща бизнес централа. Дейността им е предимно строителство и продажба на недвижими имоти.

На въпросния телефон и посочените координати от фирмите на Юлиян Атанасов и Емил Петров във фирмения регистър излизат повече от 210 фирми! С тези координати е и “Contin Development”, заедно със своите 15 регистрирани български дружества!

Най-знаковите и интересни фирми с тези координати се оказват “Армефтис консулт” ЕООД със собственик Емил Здравков Петров и управител Юлиян Атанасов. Емил Здравков Петров сам по себе си е управител на 61 фирми и само собственик на още 13.

Той е най-близкият бизнес партньор на Славов и е регистрирал с него една от най-мощните му строителни компании “Борд” ООД, която от известно време се води на датски гражданин.

Тяхна е и емблематичната  “Капитол” ООД със собственици Емил Петров и Даниел Славов, “Хоризонт трейд” ЕООД със собственик Даниел Славов /Дънката/ и “Фронтлайн Мениджмънт” ООД със съдружници Емил Петров и Даниел Славов и представител на собствениците – Нели Савва /Neli Sabba/.

Същата кипърска гражданка, която разкрихме, че се крие зад собствеността на офшорката, собственик на фирма “Немезия”, която е изсипала огромната сума от 361 000 лв, за апартамента на Иван Портних, с които уж бил купил годишната такса за колежа на сина си Николай. Всичко това е съсредоточено в централата на бизнес империята на Дънката.

Анализът от изнесените факти и документи дава една проста, но подредена и ясна хипотеза за произхода на средствата, с които кметът Портних е успял да легализира 360 000 лв., с които да заплати огромната сума за швейцарския колеж. Така Портних се нарежда сред най-богатите хора на планетата. Вероятно всяка година ще продава много изгодно по един апартамент или нещо друго на Нели Савва или тези, които тя представлява и с които работи в тясно съдружие.

Биволъ засече още една неизвестна до момента офшорка на Даниел Славов от проверка в архивите на “Panama papers” на ICIJ. Това е “Anitra Corp.”, регистрирана в Панама през 2007 г. С каква точно цел е била регистрирана тази офшорка засега не е известно.

Ние предоставяме цялата информация на вниманието на КПКОНПИ, ГДБОБ, НАП, ДАНС и Прокуратурата, за да се сезират и изследват дали е възможно да има огромна корупция и взаимозависимости на варненския кмет с местния олигарх Даниел Славов – Дънката, прикрити зад уж легални сделки, прикрити зад добре изплетена мрежа от фирми, проксита, офшорки и взаимовръзки.

В този материал нямаме намерение да влизаме в дълбочина за начина на управление на Иван Портних, нито за проблемите на Варна, защото това е отделна тема и не е в нашите приоритети, а и освен това може да се счете за предизборна агитация.

Има ли Промяна и какво Продължаваме по морето

Благомир Коцев е лична промоция на Даниел Лорер. За него до момента се знае, че са подадени конкретни данни във Върховната касационна прокуратура как внезапно бизнесът му е станал особено печеливш, след като е бил назначен на поста Областен управител през 2022 г. от Кирил Петков.

Разравяйки информацията за колежа Льо Розе на Портних-джуниър, нямаше как да не „чукнем” в своите регистри и неговата алтернатива, прокламираща пълна прозрачност, истина и честност, премахване на корупционния модел. До болка познати думи от речите на Кирил Петков, когато се готвеше за премиер.

По време на правителството на Петков, като областен управител Коцев сключва договор с адвокатско дружество „Диан Иванов и съдружници“.

Същото от години се грижи за бизнес делата на семейството му – баща му Рубин, майка му Евелина и сестра му Биляна. Договорът е бил сключен общо за 69 900 лв. – в размер, за който няма нужда от провеждането на конкурс. Контрактът е подписан, въпреки че в Областна администрация има 9 специалисти с юридическо образование, което прави наемането на външни адвокати напълно излишно. Подобна практика много напомня за прескъпите договори, които по времето на министър Кирил Петков Българската банка за развитие (ББР) сключи с адвокатска кантора “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, от която преди време е била част и бившата му началничка на кабинета Лена Бориславова. Тогава СГС също започна разследване.

Информацията е, че срещу Коцев е образувано прокурорско разследване, което в момента е стопирано, заради кандидат-кметския му статут.

Факт е, че една от активните фирми от десетките в семейния бизнес на Коцеви “Овърсийс камърс кампъни лимитед” се оказва по запор цели 8 години. Фирмата е била на Благомир и е била управлявана от него.

Символично участие в нея е имал турският гражданин Тургут Тунчел с едва 4% от дружествения капитал. Фирмата е регистрирана за превоз на товари и корабно агентиране. Работила е с Турция и превоз на стоки по море. Няколко години след това бащата на Благомир, който е бил гръбнакът на бизнеса по морски транспорт е отвлечен показно пред дома си в края на март 2004 г. Откупът поискан от похитителите е бил 2 млн. долара.

След плащане на $500 000 от страна на сина му , Рубин е освободен и се прибира. Според една от версиите мафиотският акт бил поръчка от турския партньор заради неуредени сметки по чартирането на корабите. След инцидента бащата Рубин поема 4% дял на Тургурт и става съдружник със сина си. През 2013 г. през фирмите “Овърсийс камърс кампъни” и “Овърсийс-шипинг” ЕООД, Благомир Коцев тегли голям кредит от “Дойче банк”.

Заради не плащане на вноските по кредита, германската банка налага запори върху активите и дяловете във фирмите. Запорът продължава цели 8 г., докато в началото на 2022 г. Коцев не става Областен управител на Варна, назначен от Правителството на ПП. Тогава той излиза от фирмите си, които оставя във владение на своите роднини.

През месец юни дългогодишните запори към Дойче банк внезапно са вдигнати, което означава, че бизнесът на Коцев е отбелязал внезапен подем, след встъпването му в държавната работа. От депозираните документи в Търговския регистър става ясно, че двата запора на името на Благомир и на Рубин са били на обща стойност около 830 000 лв. Запорирани са били и дяловете на Благомир в още две фирми по същия кредит – в ”Овърсийс-шипинг” и в “Консултантска къща Кредит сервис”. За кредита се спряга сумата от 500 000$, която съвпада с откупа изплатен за отвлечения Рубин.

По какъв начин сумата е осигурена точно по времето на управлението на Благомир Коцев като Губернатор на “Промяната”, остава да бъде изследвано допълнително и подробно от съответните институции. Интересно е да се отбележи, че към датата на вдигането на запора от страна на “Дойчебанк”, според документа издаден от Частния съдебен изпълнител Благомир Коцев, все още е притежавал 96% от акциите на “Овърсийс Камърс”, както и акциите на другите 2 дружества, въпреки че вече е бил с 4 месечен стаж като държавен служител – Областен управител.

Според имуществената декларация, подадена от Коцев пред КПКОНПИ, към датата на назначаването си като Областен управител той е бил собственик е 3 фирми: “Овърсийс камърс Кампъни Лимитед” ООД, “Овърсийс шипинг” ЕООД и “Консултантска къща Кредит сървисис” ООД.  Няма леки коли на негово име и е декларирал само един мотор “Ямаха”.

Като парични данни е вписал 2 заема на обща стойност 355 000 лв. към друга семейна фирма “Овърсийс – Хоризонт” АД. Декларацията е подадена в края на март тази година, но в частта за задължения над 10 000 лв. бившият Областен управител е вписал, че дължи на Дойче банк Нидерландия $250 000. Това дава ясна представа за целия размер на сумата, а именно половин милион щатски долара, изтеглени от Дойче банк, но сигурно необслужвани в срок, за да бъде образувано изпълнително дело с налагане на запор на фирмена собственост.

От регистрите се разбира, че през годините и до днес основните бизнес компании на Благомир Коцев и семейството са били притежавани от офшорни фирми. Голям брой от офшорките са регистрирани в Малта, но има и такива в Панама, на Маршаловите острови и BVI. Запитан от Биволъ дали е участвал и участва ли днес в офшорни компании, Благомир Коцев заяви, че те са на родителите му, но повечето са били закрити в последните години, а той е бил само управител на някои от тях. Тези офшорки не са били никога регистрирани в България, защото според Коцев те са извършвали дейност единствено в чужбина покрай бизнеса им с чартиране и агентиране на кораби.

Биволъ се свърза с Благомир Коцев по телефона за да го попита дали участва и дали е имал офшорни компании:

– А вие участвате ли в някои офшорни фирми все още?

– Не, не, не, аз не. За моето семейство говоря, но аз не.

Всъщност за това за което ме питате, аз не участвам в тези фирми. Те са на майка ми ,и баща ми там е бил. Те са от семейния бизнес останали. Аз съм бил на някои от фирмите управител назад в годините. Те са затворени обаче. Това са в Малта най-вече. На Маршалските острови не мога да си спомня, там не съм участвал във фирми.

– А защо не се появяват в Търговския регистър тези фирми – от Малта например?

– Те не са имали никаква дейност в България. Те са оперирали кораб, който плава по цял свят. В случая в Малта корабите са били под малтийски флаг и са били малтийска собственост. А в нашия Търговски регистър не е имало допирна точка с българските дружества. Мисля, че някои от фирмите са имали участие в някои от българските фирми, но ще ви излъжа, става дума за повече от 10 г. назад във времето. Това, което е Търговския регистър касае дали са имали бизнес или са участвали в някои от дружествата регистрирани в България, което е много рядко…”

Това заяви Благомир Коцев по телефона на въпросите на Биволъ относно неговите участия в офшорни дружества – настоящи или минали.

Преплетена мрежа от офшорки и български фирми

В изявлението си Благомир Коцев се оказа само частично откровен. Фирмата, на която той “виси” с 355 000 лв. “Овърсийс-Хоризонт” АД, всъщност се владее от офшорна компания – “Диамантекс Марин”, регистрирана в Панама. Офшорката е на неговата майка Евелина Коцева. Благомир е излязъл от фирмата по документи след като е бил назначен за Областен управител, като неговото място е заела сестра му – Биляна.  Кредитът на Коцев е деклариран като кредит на физическо лице, според декларацията му, а не като кредит на предприятие от групата. Такава сума не присъства и в ГФО-то на “Овърсийс” за последните 2 години. Като краен собственик панамската офшорка може да финансира своята дъщерна компания в България, без на свой ред да доказва произход на средствата, според българското законодателство.

“Диамантекс Марин” бе призната, като действаща в момента от Благомир Коцев. Офшорката е мажоритарен собственик на 4 юридически лица в България: “Овърсийс Хоризонт” АД, “Ресторант Узунджовска” АД, “Комплекс Хоризонт” АД и “Хъдсън2010” АД. Миноритарен собственик е сестрата на Благомир Коцев – Биляна.

Преди години семейството и специално Благомир е имал участия или е управлявал поне около 15 офшорни компании. Данните излизат от архива на OCCRP – Aleph, който обединява данните от почти всички течове по Paradise, Panama, Pandora papers на Международния Консорциум на Разследващите Журналисти ICIJ, както и данни от различни регистри на компании в офшорни зони. Тези данни опровергават твърдението му, че не е имал никакво участие, а само е управлявал в миналото офшорни компании, които са принадлежали на неговите родители.

Според документи, които Биволъ откри в регистъра на Малтийския съд, Коцев е бил едноличен собственик на фирмата “Aspen Maritime Investment” регистрирана на Маршалските острови, която пък е била на свой ред собственик на офшорки в Малта. Пред Биволъ той заяви, че не може да си спомни такова нещо. Документите, които обаче самият той е подавал пред малтийския съд, като ищец срещу действията на свои управители и фидуциари, говорят точно обратното.

В данните за “Aspen Maritime” се вижда, че Директор на компанията на Маршалските острови е Денис Рийдър /Dennis J.Reeder/. Същият Денис Дж. Рийдър е и Директор на друга компания на Коцеви, също на Маршалските острови: “Хоризонт Пропърти Инвестмънт Инкорпорейтед”, чийто пълномощник в България е Благомир Рубинов Коцев. Маршалската фирма изкупува дяловете на фирмата: “Ол сийз Лимитед” регистрирана на Британските Вирджински Острови /BVI/, чийто “представител” в България пък е таткото Рубин Коцев. Сделката е за 1 660 659.24 лв., на толкова са оценени акциите на фирмата “Овърсийс-Хоризонт” ООД, които фактически Благомир Коцев “купува” и “плаща” на баща си, но чрез супер завоалирана сделка през офшорки в BVI и Маршалските острови.

“Олсийс” продава на “Хоризонт Пропърти”

Реално Коцев се е декларирал като притежател на “Aspen”, която пък притежава на свой ред акциите на поне 11 малтийски офшорки, според регистрите. За пример публикуваме една от съдебните искови молби, от които това става пределно ясно. В случая Коцев предявява иск за спиране действията на лица, които са се конституирали вместо него за представители на “Aspen” и като такива се опитват да отнемат нейната собственост върху няколко малтийски офшорки! Документът е на малтийски език, поради което прилагаме тълкувание на български:

Малтийски съд: Мартен Шипинг-собственост на Аспен

Текстът съдържа информация относно юридически процес в Малта, свързан с компанията Marten Shipping Limited и действия, предприети от различни страни, включително Edmond Mugliette и Blagomir Rubinov Kotsev.

1.        Ищецът Edmond Mugliette, който действа като агент и от името на директора Blagomir Rubinov Kotsev на компанията Marten Shipping Limited, отправя искане за издаване на Мандат на Инхибиция (прецедентно решение, забраняващо определени действия и разпореждане с фирма) пред съда в Малта.

2.        Искането на ищеца се отнася до предотвратяване на провеждането на извънредно годишно общо събрание на акционерите на компанията Marten Shipping Limited на 29 декември 2014 г. в Малта.

3.        Ищецът посочва, че Blagomir Rubinov Kotsev е директор на Marten Shipping Limited и че компанията притежава всички акции, които са собственост на Aspen Maritime Investment Inc., която е регистрирана в Маршалските острови. Акциите на тази компания /Аспен/ принадлежат на същия Blagomir Rubinov Kotsev.

4.        Съдът на Република Маршалски острови е назначил Burak Gokce Cavus за официален приемник на компанията Aspen Maritime Investment Inc.

5.        Ищецът изразява несъгласие с това, че той, като единствен бенефициар и директор на Aspen Maritime Investment Inc, не бил уведомен и не му бил предоставен адекватен защитен отговор по време на процеса в Съда на Маршалските острови.

6.        Споменава се, че същият Dr. John Gauci Maistre е назначен за представител на компаниите, и че той се регистрира като директор на същите компании, притежавани от Коцев и променя регистрирания адрес на компанията.

Очевидно Благомир Коцев е имал сериозни проблеми и спорове, около владението на собствените си офшорки и техните представители. Възможно е това да е довело до закриването на всички тези десетки фирми във времето. Но поради липсата на памет и конкретни отговори от страна на Коцев, дълбочината на това изследване може да бъде въпрос на време. Фактът, че в България не е известно почти нищо за този сериозен офшорен бизнес е достатъчен, за да се даде на обществеността тази информация.

Ето малка част от схемата на офшорните дружества на Коцеви, според синтезираните данни на Ofshoreleaks на ICIJ:

Източник: narod.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.